PALADARS

Un xató heterodox i universal

Abans, els noms dels plats eren estranys, incoherents, sorprenents, però molt més agosarats i divertits

EL PRODUCTE

Xató

Per què gastar lletres?

Per què gastar lletres escrivint “Brots d’escarola tendra, acompanyada de bacallà trencat amb els dits i amanit amb una salsa freda d’ametlles, nyores i oli d’arbequina”, si ens queda més clar si diem, simplement, “xató”? Abans, els noms dels plats eren estranys, incoherents, sorprenents, però molt més agosarats i divertits, raó per la qual han transcendit, mentre que els més descriptius s’han oblidat per sempre més. Reivindico la recuperació del costum de batejar els plats amb noms propis, malgrat que no s’entenguin gens.

LA IDEA

Heterodox

Fem-lo universal

Barregeu escarola, tonyina en oli, bacallà esqueixat, anxoves i olives. Escaliveu uns tomàquets i uns alls i tritureu-los amb avellanes, ametlles, nyora, pa fregit, oli, vinagre, sal i pebre vermell. Ja teniu un xató, malgrat que no sigui ortodox de cap de les localitats xatonaires. Les diferències entre Calafell, Sitges, el Vendrell, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú són gairebé imperceptibles per a un profà, però els oriünds trauran les urpes si l’errem posant anxoves a Vilanova o olives negres a Sitges.

L’ACTIVITAT

La ruta

Si aprecieu els detalls, xalareu i xatonareu tant com voldreu

Des de l’any 1998 se celebra aquesta singular ruta que preserva un plat senzill, contundent i patrimonial de les comarques de l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf. A la majoria dels restaurants de la zona podreu tastar l’autèntic xató, que a cada poble és lleugerament diferent. Però, com que no sols de pa i escarola viu l’home, els ajuntaments han organitzat més de 200 activitats per descobrir la zona d’influència de la celebèrrima amanida: des d’enoturisme fins a festivals musicals. No us quedarà ni un gram de territori per tastar (www.rutadelxato.com).