ART
Cultura 28/02/2014

La vida a través d’una lent

Comença la segona edició del festival de fotografia FineArt Igualada. Fins al 16 de març

Sara Armada
3 min
Fineart Igualada

El jove Rafael Vilarrubias treballava com a encarregat en una adoberia de la seva ciutat, Igualada. En el seu temps lliure, però, feia fotografies. Experimentava amb enquadraments i temps; després apagava els llums i encenia la bombeta vermella i feia anar papers i sals de plata. De la mateixa manera que Igualada, Vilarrubias (que acabaria sent un gran fotoperiodista) duia gravades en el seu mapa genètic tant la potent indústria de la pell de la zona com la pulsió per la fotografia (cristal·litzada en una tradició notable de reporters gràfics a l’Anoia). Molts anys desprès d’això, i a causa de tot plegat, Igualada celebra el FineArt, un festival dedicat a la fotografia que inunda els seus carrers i que, com un ull obert al món, hi porta el passat i el present i tot l’espectre de la llum i la vida. Benvinguts a la seva segona entrega, que esclata avui i s’allargarà fins al 16 de març.

XEMENEIES ALÇADES

L’antiga fàbrica de cotó rehabilitada La Cotonera o L’Adoberia, a més de la sala cultural L’Escorxador o el Mercat de la Masuca i el Museu de la Pell, són alguns de la vintena d’espais efímers i ocasionals que allotgen els més de 30 fotògrafs i 8 escoles de fotografia que participen en el FineArt Igualada. Fins i tot s’hi afegeixen un parell de carrers del barri de Sant Agustí, i el Somiatruites, un nou espai gastronòmic i cultural nascut en una vella blanqueria.

LA PEDRERA IGUALADINA

El FineArt Igualada està organitzat per l’Ajuntament d’Igualada i l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada (AFI), una associació amb solera que va néixer el 1929 i que va ser la segona entitat associativa de Catalunya. La seva implicació en la memòria de la ciutat és molt important, i organitza premis com el Concurs Ibèric de Fotografia (ho podreu constatar en una mostra al Museu de la Pell).

Igualada ha vist néixer importants fotoperiodistes com Albert Ramis (3) (anomenat el Verso Suelto de la professió), que no dubtava a jugar-se el tipus davant dels grisos (trobareu la seva obra al carrer Sant Agustí, 22), i el ja esmentat Rafael Vi-larrubias (6), que formaria part de l’anomenada generació Leica dels grans noms catalans de la fotografia (a L’Adoberia). També hi podreu veure les imatges de l’arxiu fotogràfic del bisetmanari Igualada (1942-1998), al Mercat de la Masuca, i la col·lecció d’imatges del primer terç del s. XX de l’Anoia de Josep Thomas i Lucien Roisin, avui a l’arxiu fotogràfic de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (Rectoria de Santa Maria).

MAN RAY I FAMÍLIA

El fotògraf surrealista dels fotogrames -imatges abstractes obtingudes sense càmera, amb objectes exposats sobre paper sensible- de les dobles exposicions; l’home que fotografiava allò que no volia pintar i, al revés, protagonitza una de les mostres imprescindibles del FineArt, Somni: dels objectes a les persones, a l’Escorxador. Altres grans noms del festival són José Ortiz Echagüe (1), l’enginyer, pilot i empresari de l’aeronàutica que va fotografiar com ningú el Riff i també l’Espanya profunda, amb la tècnica pictorialista del carbó directe (a la Sala Municipal d’Exposicions), o l’estimada Colita i la seva mirada ferotge (Sala Portal del Llevador).

UN RAL·LI I COL·LODIÓ HUMIT

El festival arriba acompanyat d’un interessant programa paral·lel d’activitats com xerrades, projeccions, visites guiades, tallers (de retrats, nocturn, per a nens...) i demostracions de tècniques antigues com el col·lodió humit, per als practicants i curiosos.

A més a més, hi tindrà lloc també dissabte 8 de març el 1r Ral·li de Fotografia Digital, sobre tres temes que es donaran a conèixer el mateix dia (inscripcions a la seu de l’Agrupació Fotogràfica Igualada: pl. de la Creu, 18, baixos, de 9.30 a 10.30 h).

EN PRIMERA LÍNIA

Al FineArt hi són presents grans valors de la fotografia actual com Santos Moreno (4) (Premio Nacional de fotografia 2014 i Premi Catalunya de fotografia 2012), en un viatge fet en blanc i negre a l’ànima de Cuba, i Samuel Aranda (5), que com a reporter gràfic independent ha retratat la Primavera Àrab a Egipte, Líbia, Tunísia i el Iemen. Precisament una fotografia presa aquí -una dona abraçant el seu fill ferit- va ser guardonada pel World Press Photo 2012. Els trobareu tots dos a la sala Encavallades del Museu de la Pell. De la nova fornada, al FineArt hi destaca el treball de la gironina Alícia Rius (2) i la seva recerca de llocs abandonats (claustre de l’Escola Pia).

#ARAFINEART

Els lectors de l’ARA van poder participar en el concurs de fotografia de temàtica lliure que el diari i el FineArt van convocar a mitjans de febrer. Les obres guanyadores, una quinzena, triades pel director del diari i l’equip de fotografia de l’ARA, poden veure’s ara en el marc del festival al Museu de la Pell.

FINEART

DIVERSOS ESPAIS (IGUALADA)

Del 28 de febrer al 16 de març

www.fineartigualada.cat

stats