ART
Cultura 14/06/2013

La vida secreta dels objectes

Aprofitem el Lost & Found per buscar gangues als millors mercats de puces

Sara Armada
4 min

La tassa de porcellana florejada amb què Buffalo Bill va prendre el cafè de l'esmorzar el primer dia d'hivern de l'any 1889 a l'Hotel Orient de la Rambla de Barcelona. El gerro de vidre de Murano que va allotjar els clavells del ram de prometatge de la senyora Elionor Puigvert Garcia. Una edició del Memorias de una vaca (de Bernardo Atxaga) amb una dedicatòria per a una fillola que vivia a l'Argentina, que presumiblement mai no la va arribar a rebre.

La vida secreta dels objectes sovint és desconeguda pels seus propietaris i amaga novel·les que només algunes persones saben llegir. Algunes d'aquestes persones són aficionades a recórrer els mercats de segona mà que han existit des de sempre a casa nostra, i que últimament -amb la febre vintage i la crisi- surten com bolets pertot arreu. Mercats de vell, de puces, antiquaris... segur que en teniu a la vora de casa. Nosaltres en visitem alguns a la recerca de gangues, petites obres d'art que mai no trobareu als museus, i històries, sobretot històries.

LOST & FOUND

Sol passar que els objectes jaguin oblidats durant lustres sencers. I que algú, en algun lloc, els hagi de menester, o se n'enamori perdudament. Per posar en contacte els uns i els altres, el setembre del 2007 va néixer el mercat Lost & Found de la mà de Diego Albanell i Max Porta, dos activistes del reciclatge més cool . És un mercat vintage que té com a raó de ser els "objectes inútils de primera necessitat", i que s'ha acabat convertint en un dels més concorreguts de la ciutat de Barcelona. I és que per què comprar un article nou quan n'hi ha un que està esperant una segona oportunitat en un altell?

Sabates, discos, parades de perruqueria, bosses de marca, làmpares d'aranya, clics de Playmobil i fins i tot vestits de núvia a la fuga... Aquest diumenge, 16 de juny, el Lost & Found viurà una nova edició a la Barceloneta (davant de la platja de Sant Sebastià), amb 350 parades de participants privats (els intermediaris no hi són convidats), amateurs, que volen desfer-se dels seus estocs personals. Al mercat està permès l'intercanvi (¿em canvies el jersei de tens per unes ulleres de finals dels setanta?) i la demanda creixent de sol·licituds per participar-hi com a paradista ha desbordat totes les previsions. I cal anar-hi amb ganes de festa, ja que també hi ha música, ball i zona de gastronomia.

PER A TOTS ELS GUSTOS

El Two Market Barcelona és un altre dels mercats de puces amb més activitat de la ciutat, i de cara al bon temps agafa la tovallola i les flip flop i es trasllada a la platja de Castelldefels. El passeig Marítim acull cada dissabte, des d'ara fins a finals d'estiu, un mercat de segona mà i intercanvi que és també un club de platja on es pot fer una copa, jugar a vòlei, presumir de bronzejat i escoltar sessions de DJs.

La gent del Two Market també està al darrere de l'On the Garage (www.facebook.com/ onthegarage), inspirat en els mercats de garatge ianquis, i que se celebra un cop al mes a l'Ovella Negra del Poblenou. I també a l'Ovella Negra, però aquesta vegada a la del Raval, s'hi prepara la segona edició del Backpapers Second Hand Market (www.facebook.com/ vademaletas), un basar especialitzat en maletes, souvenirs i objectes relacionats amb els viatges que es farà el pròxim 30 de juny. Ideal ara que s'acosten les vacances.

A Barcelona tampoc no ens podem oblidar del Flea Market (www.fleamarketbcn.com), que ara mateix no té activitats a la vista, o el Rastro de la Virgen (www.elarcodelavirgen.es), que cada primer dissabte de mes pinta de colors i rampoines el petit carrer de la Verge, al barri del Raval.

FESTA BROCANTERA

El Portobello català s'amaga al Vallès. L'Octavi Barnils (fill d'un aguerrit forner que es va passar molts anys recorrent l'Àfrica) va decidir copiar el mercat d'antiquaris d'Isle-sur-la-Sorgue, a la Provença, en una antiga bòbila de ceràmica de Sant Cugat. Era l'any 1992. Avui Mercantic té 10.000 metres quadrats on hi ha 90 botigues de brocanters, artesans, restauradors, tapissers i forjadors, escampats en un laberint ple de patis i racons. Els plats forts del Mercantic, però, són la subhasta dels dissabtes (9.30 h) i el mercat setmanal que s'organitza els diumenges, quan els comerciants obren les portes dels barracons (fins a les 15 h) i mostren els millors tresors.

L'apoteosi de tot plegat arriba el primer diumenge de cada mes, amb la Vintage Fest (de 9.30 a 15 h), que es produeix quan els camions arriben carregats amb botins provinents de desembrossos de cases i negocis, i que es poden adquirir allà mateix, abans que arribin a la botiga, a preu de brocanter.

AMB MOLTA SOLERA

El mercat dels Encants de Barcelona tenia previst estrenar edifici aquesta setmana a l'antic Bosquet dels Encants, però la tromba d'aigua que va malmetre la canalització de la coberta i va inundar els soterranis ha ajornat el trasllat sine die . Els vells Encants -tradicionalment anomenats Fira de Bellcaire- són un dels mercats més antics d'Europa (documentats des del segle XIV), i estaven cridats a reinventar-se en un edifici ultramodern que ha costat més de 56 milions d'euros, i que de moment sembla que no ofereix totes les garanties necessàries.

El Marché Aux Puces de Perpinyà és una altra de les cites obligades per als caçadors d'oportunitats i chinoisseries. Té més de 200 paradetes i és sempre una bona excusa per visitar aquesta ciutat de la Catalunya Nord. A Perpinyà, a més, cada primer i tercer dimecres de mes (des de la tardor fins a la primavera) s'hi celebra Le Quai Des Bouquinistes, un mercat especialitzat en llibres de tota mena i on també es poden trobar cartes, postals i fotografies, per somiar passats inventats o llegir-ne de futuribles.

A Mallorca, un dels mercats de segona mà més concorreguts és el de Consell. Se celebra cada diumenge (d'ençà que el va iniciar l'australià John Douglas l'any 1994) al polígon industrial de la vila, vora la carretera de Palma - Port d'Alcúdia. Però ara també n'hi ha d'altres de molt visitats a El Dorado a Magaluf (Calvià), al polígon de Son Bugadelles o al polígon de Marratxí.

LOST & FOUND MARKET

PLAÇA DEL MAR (BARCELONA)

Diumenge 16. D'11 a 20 h. Entrada gratuïta.

www.landfmarket.com

stats