De primera mà: LG V10

PrimeraMaLGV102 Zoom

PrimeraMaLGV102

LG va decidir l'octubre de l'any passat ampliar el seu catàleg de gamma alta i engegar una nova línia de producte sorprenent: el V10. Quines novetats aporta aquest terminal respecte del fins llavors buc insígnia de la casa, el G4?

Zoom

Fabricant: LG

Tipus de dispositiu: Telèfon mòbil.

Preu lliure: A partir de 499 €

Zoom

PERE MILLET AGUSTÍ | Barcelona

Aquí podeu trobar les especificacions més destacades de l'LG V10

És curiós el moviment de LG: al cap de mig any de presentar el G4, un model que va destacar pel seu disseny i la seva càmera bàsicament, treu un altre telèfon amb el mateix maquinari si fa no fa que l'anterior, però amb disseny ultra prèmium, un parell de noves i espectaculars característiques fotogràfiques -doble càmera davantera i vídeo manual-, i vàries llaminadures més - doble pantalla, lector d'empremtes, protecció contra la pols i els cops-. Era el V10 el terreny de proves avançat del G5? Doncs no, vistes les característiques del nou G5, presentat al darrer Mobile World Congress, que es planteja com una revolució i no guarda ni continuïtat amb el G4. És una gamma creada per situar-se per sobre del G4? No ens atreviríem a dir-ho tampoc, de fet podria ser complementari.

La nostra resposta podria ser que LG ha volgut fer una aproximació als phablets - i més tenint en compte que el G5 ha baixat de mida de pantalla respecte del G4-, posant tota la tecnologia disponible en el projecte i cercant uns acabats de luxe. D'aquesta manera estaríem davant l'estratègia de cobrir dues mides de pantalla diferenciades dins la gamma alta, on cada una de les línies tindria les seves singularitats. No obstant caldrà veure si la següent iteració d'aquest producte tindrà una certa continuïtat o coherència, o decideixen innovar cap a nous terrenys com amb el G5.

PrimeraMaLGV1011 Zoom

PrimeraMaLGV1011

Si fem una ullada al físic del telèfon, ens adonem de seguida que malgrat tenir una pantalla que ocupa molta superfície del telèfon, aquest terminal és molt voluminós. I és que el que més notem a l'hora d'agafar-lo és que pesa bastant, no és especialment prim, i és gran: potser excessiu i tot. I això jugarà en contra de molta gent que no estigui disposada a perdre uns graus de confort en el transport diari del dispositiu. Malgrat l'espectacularitat del disseny pensem que les sensacions feixugues i l'aparatositat que dóna el telèfon és un aspecte que caldria afinar. Només abaixar uns grams el pes i fer-lo més prim alleujaria considerablement aquest handicap. La part del darrere està feta d'una silicona rugosa que s'agafa molt bé i dóna unes sensacions més de telèfon "tot terreny" que de telèfon prèmium.

Una altra novetat important és que a dalt de tot, al costat de les càmeres davanteres, tenim una pantalla tàctil secundària i independent, de mida reduïda, amb capacitat per mostrar una filera d'icones petites, un text o les notificacions que anem rebent. El propòsit d'aquesta innovació és múltiple: podem afegir-hi els accessos directes a les aplicacions o contactes més freqüents, personalitzar un missatge, veure esdeveniments del calendari o controlar el reproductor de música. Quan la pantalla principal està apagada, aquesta pantalleta pot romandre encesa amb l'hora, la data, el temps i les notificacions que anem rebent. És a dir, en aquesta situació esdevé una variant de l' "Always On" presentat tant per Samsung amb l'S7 com LG amb el G5. Cal aclarir que aquesta segona pantalla pot desactivar-se tant si la pantalla principal està encesa com apagada. No obstant, en aquest darrer cas, no tindrem manera de guaitar les notificacions, perquè no tenim cap LED dedicat. A més a més, quan la pantalla principal està apagada costa feina poder veure què hi ha a la pantalleta superior, de manera que es veu bastant menys que el LED al qual pretén substituir. Degut a això la visualització de les notificacions requereix un radi de visió força més reduït que amb un LED.

Si fem un recorregut a fons de la càmera, veiem que és el delit dels amants del control i la configuració manual. De fet el sensor és idèntic al del G4, de la qual ja en vam lloar les virtuts. Però a més a més, el vídeo en aquest terminal és totalment configurable, la qual cosa fa que hi hagi un abisme entre la creativitat que pots assolir amb el V10 que la que es pot assolir amb el G3, G4 o el G5, on inexplicablement han restringit l'experiència a un mode de vídeo totalment automàtic. Aquí podem manipular tots els paràmetres del vídeo, des del balanç de blancs als fotogrames per segon, des de l'exposició a l'ISO, passant per la direccionalitat dels tres micròfons, el bitrate, i molts d'altres. En fi, si sou amants de l'experimentació en fotografia i en vídeo, aquest és el terminal més complet que podeu trobar avui en dia, i amb uns resultats, en totes dues àrees, també cal dir-ho, excel·lents, en nivell de detall, contrastos, representació de colors acurada, tractament del soroll, etc. Potser l'única pega que pot atribuir-se-li és que no és dels més ràpids a l'hora d'enfocar, malgrat que l'enfocament és per tecnologia làser. És a dir, és capaç d'enfocar situacions difícils amb solvència, però tant en aquestes com en d'altres situacions més favorables, es pren un temps que no és menyspreable, i superior a la dels rivals més propers. Una novetat cridanera és l'addició de dues càmeres davanteres, per poder realitzar selfies amb un major grau d'amplitud. Dels 80 graus habituals, passem a una visió gairebé panoràmica de 120 graus, de manera que, per dir-ho de manera senzilla, hi cap més gent a la foto.

Una característica nova que volem destacar és que també s'ha volgut millorar significativament l'experiència musical, dotant el telèfon de la capacitat de reproducció en 32 bits Hi-Fi DAC, mitjançant tecnologia de l'empresa ESS Technology. Malgrat potser no hi ha pràcticament continguts en aquesta qualitat, es tracta d'un moviment inèdit dedicat especialment a la comunitat audiòfila que vulgui gaudir de la seva discografia arreu amb qualitat òptima. Els resultats han estat tremendament satisfactoris, i curiosament abracen també l'altaveu extern, fent d'aquest dispositiu una referència en àudio.

PrimeraMaLGV107 Zoom

PrimeraMaLGV107

La bateria es descarrega més ràpidament del que seria desitjable. Segurament aquesta mida de pantalla amb aquesta resolució penalitzen el consum, malgrat les bondats del processador Snapdragon 808 i Doze, d'Android Marshmallow. Podem acabar patint per acabar el dia en fent tasques tan quotidianes com usar la navegació de Google Maps per carretera o un ús de la càmera intensiu. És un aspecte important que no acaba d'estar resolt a l'alçada d'un terminal de primera classe. Al seu favor juga que la bateria és extraïble i pot ser reemplaçada en qualsevol moment per una altra en pocs segons, i que ens ve de sèrie el carregador fast-charge, que proporciona la càrrega més ràpida de les que hem pogut provar. En 10 minuts pot treure'ns de la zona de perill i acabar la jornada amb garanties.

Més novetats: aquí tenim també instal·lat un lector d'empremtes digitals al revers del telèfon, allà on la resta de models d'LG tenen el botó d'encès. Aquesta implementació d'LG funciona molt bé, i afegeix un grau de seguretat més elevat tant al desbloquejar el telèfon com per realitzar transaccions comercials. De fet, hi ha la possibilitat d'associar una empremta a un compte de PayPal. Per fi LG incorpora aquesta funcionalitat, després d'haver estat adoptada per la majoria de la gamma alta de la competència de ja fa un temps.

Aquest és vertaderament un dispositiu molt seductor. Tant per disseny com per prestacions té tot el necessari per cobrir qualsevol necessitat. Potent, innovador i efectiu. A més a més LG no s'ha oblidat del triplet llargament reivindicat des d'aquest espai: bateria extraïble, ranura per targeta microSD i ràdio FM. Inclús tenim emissor d'infrarojos! No obstant té una sèrie d'inconvenients que no poden qualificar-se de menors -sens dubte molta gent no ho farà-, com poden ser les dimensions, el pes, la durada de la bateria i la supressió del LED de notificacions en favor de la segona pantalla. Tampoc ha ajudat probablement una discretíssima campanya de promoció, que ha fet passar desapercebut un producte tan especial a una bona part del públic. Aquest seguit de circumstàncies poden fer que aquest producte no hagi arribat a tothom, i estigui a l'ombra d'altres productes de la casa, cosa que seria una pena, perquè en certs aspectes, és el millor i més innovador telèfon que hem provat d'LG. El temps dirà si és somni d'un dia, si es converteix en un producte de segona línia com l'LG Flex, o si es consolida i es fa un forat entre la gamma alta de phablets. Com a primer pas, imaginatiu i amb una personalitat irresistible, només podem certificar que es va per la bona direcció, i que pot ser un terminal de referència si es poleixen certs detalls en la següent revisió.

Zoom

Un telèfon farcit de tecnologia puntera i comoditats per a l'usuari, el paradigma de la gamma alta, desbordant de funcionalitats i que ostenta com pocs. Un telèfon, però, que juga entre ombres i llums entre tants excessos, i al qual pot llastrar la ponderació dels usuaris dels seus punts febles.

Pere Millet Agustí (Barcelona, 1973). Apassionat de la tecnologia i informàtic de professió, ha viscut en primera persona les revolucions dels darrers trenta anys: de l'Spectrum fins als smartphones, dels monitors de fòsfor verd a les pantalles LED, dels discos de 5"1/4 a les unitats USB i d'internet en mode text a la revolució de les xarxes socials. Actualment està absorbit per la telefonia mòbil.