De primera mà: Apple iPhone 6 i iPhone 6 Plus

iPhone6_1 Zoom

iPhone6_1

Apple ha presentat els iPhone més revolucionaris i diferents respecte de models anteriors, presumptivament per una certa percepció d’immobilisme en els seus telèfons. Ara bé, el resultat és tan diferent del que habitualment s’entenia com a iPhone, que no sabem si serà ben rebut per tothom.

iPhone64 Zoom

iPhone64

Fabricant: Apple

Tipus de dispositiu: Telèfon mòbil.

Preu lliure: A partir de 799 €

Zoom

PERE MILLET AGUSTÍ | Barcelona

Aquí podeu trobar les especificacions més destacades de l'iPhone 6 i de l'iPhone 6 Plus

Les mides i la grossor característiques, ila vora metàl·lica distintiva dels iPhone, deixa pas a una pantalla més afí a les tendències actuals, unes formes arrodonides i una homogeneïtat en el tacte que no poden evitar recordar a molts altres smartphones. Els botons ara sobresurten menys i són més tous al tacte, també en la línia de molts altres terminals. Un aspecte millorable del nou disseny de la versió Plus és que,malgrat presentar una pantalla de 5,5 polzades, les dimensions totals del telèfon són superiors a molts phabletsactualment disponibles amb pantalla fins i totmés gran. Fóra bo ajustar una miqueta més les mides, de manera que quedés minimitzat l’espai no ocupat per la pantalla. Aquest detall és menys acusat en la versió estàndard d'aquest iPhone 6.

D’alguna manera, en aquesta estandardització de les formes s’ha caigut, també, en una subtil estandardització del disseny.S’ha perdut un punt d’exclusivitat, per bé i per mal, perquè també són innegables els avantatges d’aquest nou disseny -per exemple aquesta primor tan reeixida-. Passa una miqueta com en el software: a cada iteració dels diferents sistemes operatius més utilitzats, Android, Apple i iOS, es van polint les diferències. Ara tenim una finestra de notificacions en tots ells, accés directe a toggles de funcions més usades, assistent de veu -per posar només tres exemples-, i una llarga llista de similituds que ens han portat a una espècie de globalització mòbil, tant en maquinari com en programari.

Si observem les tendències d’enguany en la telefonia mòbil, veiem que Apple també aposta perla monitorització de la salut i el fitness, però per contra no ha equipat els seus telèfons amb cap certificació contra la pols o l’aigua.

iPhone66 Zoom

iPhone66

Una de les novetats més atractives d'iOS 8 és el fet de poder instal·lar i usar teclats de tercers, una funcionalitat que atorga uns enormes beneficis, per exemple, a Android. Lamentablement el nivell assolit per alguns dels més importants (Swiftkey, per anomenar-ne un), dista bastant de la seva versió d’Android. No obstant és una experiència renovada el fet de poder teclejar amb aquestes mides, molt més confortables per mans grans. També podem gaudir de la integració d’iCloud Drive per pujar-hi tant els nostres documents, com perquè les aplicacions instal·lades hi emmagatzemin dades, recuperables després des de qualsevol dispositiu.

La càmera de fotografiar és excel·lent, i destaquem tres característiques que la diferencien de gran part de la competència: una ràfega espectacular en velocitat i en resultats, una velocitat d’obturació prou ràpidaper minimitzar les fotografies mogudes fins a índexs molt i molt satisfactoris, i per últim, un enregistrament de vídeo a càmera lenta a diferents framerates, molt llaminer per jugar-hi, entretenir-s'hi i perfectament executat. Una càmera, a més a més, que no peca de cap dificultat a l’hora de realitzar bons enfocaments, de manera que gran part de les nostres fotografies seran usables en quasi qualsevol circumstància, cosa que no poden dir la majoria de càmeres dels telèfons mòbils.

iPhone65 Zoom

iPhone65

Hi ha coses que segueixen inamovibles respecte del model anterior, per exemple, Siri segueix sense permetre adreçar-s’hi en català però és l’assistent més complet i sorprenent del mercat, el lector d’empremtes dactilars segueix funcionant de meravella, a diferència d’altres alternatives i la qualitat d’àudio és superba. En canvi, la durada de la bateria ja no és que sigui bona, és que ésespectacular.

Bioshock Zoom

Bioshock

Bioshock

El fet de treure al mercat dos models diferents però equivalents (a diferència de l'any passat, on la versió 5S era clarament superior a la 5C en prestacions), fa que els clients potencials d'aquesta versió 2014 de l'iPhone hagin de decidir quina de les dues mides els serà més adient. Aquesta elecció és molt personal, però un cop provats en profunditat els dos models, us podem donar una guia general que aplicarà a la majoria de la gent. L'iPhone 6, de 4,7", està dintre de la gamma de mesures ideal en la relació comoditat - prestacions, i per tant és a priori el model que millor s'adequarà a la majoria d'usuaris. El model iPhone 6 Plus, per contra, és una mica incòmode (característica habitual a tots els phablets per altra banda), però si sou un usuari que utilitza amb assiduïtat el mòbil per a veure vídeos, sèries, llegir llibres, còmics, o jugar a videojocs, per posar uns exemples, aquesta petita incomoditat de la qual parlàvem serà compensada amb escreix per la possibilitat de gaudir d'aquesta excel·lent pantalla de 5,5".

The Banner Saga Zoom

The Banner Saga

The Banner Saga

Parlant de videojocs, aquests dos nous iPhone (especialment el 6 Plus)representen el salt qualitatiu final que necessitava iOS per a establir-se com a la gran plataforma d'oci digital mòbil. L'App Store és de sobres coneguda com la botigade videojocs més amplia i variada disponible en l'actualitat, amb exponents d'altíssima qualitat que res tenen a envejar a plataformes més clàssiques de videojocs. Però les mides reduïdes de les pantalles dels models anteriors feien que, per exemple, l'iPad Mini fos una plataforma molt més adequada pels videojocs que els propis iPhone. Ara ja disposem de pantalles de gran format per a gaudir d'aquests videojocs a qualsevol lloc, sense necessitat de disposar d'un altre dispositiu addicional. Els nous iPhone conjuguen una pantalla excepcional (i de grans dimensions) amb un catàleg de videojocs envejable, convertint-se així en videoconsoles portàtils de primer nivell. Si sou aficionats als videojocs us recomanem l'iPhone 6 Plus sense dubtar-ho, gaudireu de cada polzada de la seva pantalla.

Beatbuddy Zoom

Beatbuddy

Beatbuddy

L’estratègia d’Apple de cobrir dos segments, smartphone de gamma alta i phablet de gamma alta, pensem que és molt encertada, perquè ha quedat provat que els phablets no són un producte nínxol, i que s’han consolidat com un segment molt suculent. Ara bé, les diferents mides de pantalla i resolucions suportades als diferents productes de la saga propicien certes dissonàncies encara no resoltes, com per exemple la no adequació de les fonts d’algunes aplicacions –mainstream també, com WhatsApp o Facebook-, que resulten massa grans i semblen amplificades, especialment a l'iPhone 6 Plus. A un altre nivell, però Apple també s’està trobant amb la fragmentació que sempre havia eludit.

Zoom

Aquest iPhone segueix funcionant rematadament bé, de manera eficient, sòlida, fluida, té un cicle de suport d’actualitzacions més llarg que qualsevol altre smartphone i possiblement la botiga d’aplicacions més completa. Si es vol un telèfon ben fet, que no donarà problemes –el bendgate no es pot considerar un problema-, no es necessita massa llibertat ni versatilitat en l’ús d’arxius al telèfon, i s’està disposat a pagar el sobrepreu dels productes d’Apple -esparverant en el model de 128 GB-, aquest telèfon us donarà moltes, moltes alegries.

Pere Millet Agustí