De primera mà: Nou Apple TV, arriben les apps per canviar-ho tot

Zoom

RAUL ARRIBAS| Barcelona

Tot i que ja existien telèfons amb vocació d’esdevenir intel·ligents abans de l’arribada de l’iPhone, tothom està d’acord en el fet que la vertadera revolució en el món de la telefonia mòbil va arribar de la mà de l’aparell d’Apple. Sovint es parla d’aquest dispositiu com el punt d’inflexió que va transformar una indústria que es veia a si mateixa com de comunicacions, a una que ara es veu com a plataforma. Però, si aquest canvi va arribar, va ser, en realitat, per l’App Store, no pas per l’iPhone com a dispositiu. Va ser l’arribada de l’App Store la que va obrir un món de possibilitats fins aquell moment ni tan sols somiades al telèfon de la poma mossegada i, per extensió, al món que ara coneixem tots com a telèfons intel·ligents o smartphones.

En efecte, obrir la plataforma als desenvolupadors externs, oferint-los un entorn de desenvolupament i una botiga (preinstal·lada a tots els aparells) per a fer arribar les seves aplicacions als usuaris finals, va suposar que l’iPhone passés de ser un telèfon a un aparell capaç d’executar aplicacions de tot tipus. Els desenvolupadors externs (i els de la mateixa Apple) han anat, amb el pas dels anys, imaginant un univers de possibilitats que ha anat molt més enllà del què, segurament, havien albirat a la mateixa companyia. L’iPhone, i també la seva competència, s’ha convertit en una plataforma, en un ordinador realment ultraportàtil, on la telefonia ha quedat relegada a un paper molt secundari.

Zoom

Els Apple TV de les generacions anteriors eren, si fem l’analogia, com els iPhone d’abans de l’aparició de l’App Store: aparells amb funcionalitats molt concretes que oferien als usuaris uns serveis molt acotats. Podien fer molt bé la seva feina, però la seva feina era limitada i, a més, estava ja definida en el moment de sortir a la venda. Amb aquest nou Apple TV de quarta generació el panorama canvia radicalment, ja que incorpora, finalment, una App Store pròpia.

Abans d’entrar en les implicacions de l’aparició d’aquesta botiga d’aplicacions, quatre dades per descriure les capacitats físiques d’aquest dispositiu. Per començar direm que, dins la capsa trobarem, a més de l’aparell (que físicament és com els models anteriors, però més alt), un comandament a distància nou amb una part tàctil molt útil, i un cable lightning per carregar aquest comandament. L’Apple TV incorpora el mateix xip que l’iPhone 6 i l’iPhone 6 Plus, l’A8 d’Apple. La interfície d’usuari de l’aparell (part del nou sistema anomenat tvOS) és funcional i bastant semblant a la que tenien els models anteriors, tot i que molt millorada estèticament. A més, la superfície tàctil del comandament fa que navegar per aquesta interfície sigui molt còmode. El comandament incorpora un botó per interactuar amb Siri (com sabeu no està disponible en català, però sí en castellà o anglès, per posar dos exemples), i permet controlar certes funcions del nostre TV (apujar i abaixar el volum i posar-lo en repòs). L’Apple TV es pot connectar a la xarxa tant per cable com per WiFi, i es connecta al nostre televisor mitjançant HDMI (no inclou el cable).També disposa de bluetooth per connectar, sense fils, aparells que incorporin aquesta tecnologia (com auriculars, per exemple).

Zoom

Que l’Apple TV incorpori el nou sistema operatiu tvOS i aquest aporti als usuaris i als desenvolupadors una App Store farà, en poc temps, que deixi de ser un reproductor de continguts multimèdia i es converteixi en el que els desenvolupadors d’apps siguin capaços d’imaginar. Avui en dia, i a causa de la influència que tenen sobre aquest aparell els seus germans mòbils iPhone i iPad, les apps d’iOS més populars han començat una migració cap a l’Apple TV que sembla imparable. Per posar uns exemples, poder gaudir d’Infuse Pro (un reproductor multimèdia realment sensacional) a través del comandament a distància és un luxe. Poder instal·lar eines com Speedtest, botigues de tot tipus, aplicacions bancàries, entrenadors personals per fer exercici a casa, reproductors de continguts de tot tipus, aplicacions de viatges, de moda o infantils, canvia per complet la idea que teníem d’aquest aparell. A més, moltes de les apps de pagament que estan disponibles al nou Apple TV segueixen la línia d’universalitat d’iOS, de forma que, si ja les has pagat a iOS, les tens també disponibles a tvOS. Per posar en exemple amb el qual ens hem trobat, si heu pagat Infuse Pro a iOS, a més de poder-la gaudir a iPhone i iPad (és una app universal) també la podreu gaudir a l’Apple TV nou, sense cap cost addicional. Celebrem que el concepte d’universalitat de les apps no hagi quedat restringit a iOS i s’hagi estès també a tvOS.

I estem només al començament, ja que el que ara està succeint és que estan adaptant aplicacions, serveis i idees que van néixer per a altres plataformes (l’iPhone i l’iPad principalment). Però, de la mateixa manera que les apps van revolucionar els usos d’aquestes dues plataformes, és només qüestió de temps que aquests mateixos desenvolupadors, o uns altres de nous, revolucionin també l’Apple TV amb idees completament noves, i amb usos que avui en dia ni tan sols ens podem imaginar. L’App Store és un canvi tan important que, tot i tenir el mateix nom, el nou Apple TV no es pot considerar de la mateixa família d’aparells que els Apple TV de generacions anteriors.

Zoom

Hem publicattambé un recull de videojocs d’aquesta nova plataforma. El que hem anat provant fins ara ens ha engrescat molt, i s’albira un futur molt prometedor. De la mateixa manera que els smartphones han esdevingut una competència brutal per les videoconsoles portàtils, segurament estem veient en els darrers mesos l’aparició dels aparells que atacaran a la jugular a les videoconsoles de menjador en els anys vinents.