Ja són aquí les XIII Jornades Benèfiques Ayudar Jugando

Zoom

Un any més tornarem a viure al barri barceloní d'Hostafrancs unes de les jornades de jocs de taula amb més trajectòria i prestigi de tot l'estat. Serà la 13a. edició de les Jornades Benèfiques Ayudar Jugando, promogudes per l'associació homònima i conegudes pel seu tarannà i sensibilitat. Ens hem desplaçat al recinte del Casinet d'Hostafrancs per entrevistar a alguns membres de la junta i saber més sobre el que ens estan preparant amb la mateixa il·lusió de sempre.

MIQUEL JORNET | Gavà

Miquel Jornet: Bona tarda, nois i noies, sembleu formiguetes!Ens estem acostumant que, de cara al Nadal, se celebrin algunes fires i festivals que donen cabuda als jocs de taula moderns. Fa ben poc va ser la Fira del Joc de Tona, després de les vostres jornades vindrà el festival DAU Barcelona... però què tenen de diferent les jornades Ayudar Jugando de les fires i festivals de jocs de l'època nadalenca? I què tenen de diferent respecte de les jornades que desenvolupen altres associacions i clubs durant la resta de l'any?

Ayudar Jugando:Hola, company! Les jornades Ayudar Jugando en essència no s'assemblen a cap de les fires o jornades o jornades mencionades, ja estiguin promogudes per clubs, associacions, institucions o entitats privades. Per començar, són les jornades més antigues de les existents. Vàrem iniciar la nostra activitat l'any 1995 i, després d'un parèntesi, vàrem reprendre-les l'any 2003. D'altra banda, són unes jornades benèfiques, característica principal de la nostra activitat i motiu pel qual existeixen.

Mitjançant el món lúdic (jocs de taula, rol, softcombat...) recollim fons que convertim en suport a diferents entitats que ajuden els qui nosaltres considerem més necessitats: els nens i nenes. I ho abanderem des del nostre propi subtítol: "... por la sonrisa de un niño".

Podem definir les Ayudar Jugando com unes jornades solidàries amb component lúdic, mentre que d'altres jornades afins es definirien com a jornades lúdiques amb un cert component solidari. En aquest cas, l'ordre dels factors sí que importa.

cartell-aj-2013.jpg Zoom

cartell-aj-2013.jpg

MJ: Potser semblo massa tafaner (que ho sóc) amb aquesta pregunta. Però per què vau triar, i seguiu utilitzant, un adjectiu per a les vostres jornades com "benèfiques" i no pas, per exemple, "solidàries" com altres moltes activitats que recullen diners en favor de causes també molt lloables?

AJ:No et preocupis, sí que hi ha gent que també ens ho pregunta.El motiu principal és que quan vàrem iniciar la nostra activitat es va decidir, entre els fundadors, emprar aquest terme definitori. Però podem dir que és totalment encertat, i no pas desactualitzat com hom pot pensar, doncs per definició una activitat solidària és aquella en la que es dóna suport a un interès de tercers o una activitat benèfica és aquella en la que es realitza un ajut desinteressat als necessitats. I queda totalment evidenciat en el nostre objectiu i en el desenvolupament de les nostres activitats aquest sentiment per part de tots els socis i voluntaris d'Ayudar Jugando.

MJ:La gent es preguntarà com es pot fer per recollir diners en unes jornades dedicades als jocs de taula. Suposo que com que aquesta és la tretzena edició ja teniu uns mecanismes i activitats que us funcionen prou bé. Ens podeu comentar què es trobaran els visitants de les jornades?

AJ: I tant! Primerament, hem de fer una referència a la nostra arma secreta: els i les conegudes comcamisetas naranjas (ho diem en castellà perquè l'associació és d'àmbit estatal i és així com se'ns coneix més àmpliament). Sense cadascuna de les persones voluntàries que es vesteixen durant els dos dies que duren les jornades aquesta samarreta no seria possible aconseguir que els visitants (prop de 2.300 que es preveuen any rere any) s'imbueixin del nostre sentiment i alhora gaudeixin de totes i cadascuna de les activitats que dinamitzem. Però és cert que les Ayudar Jugando no són només un espai per jugar a jocs de taula, sinó que també es pot trobar allà una botiga solidària, on adquirir jocs moderns (i no tan moderns) a uns preus inimaginables a una botiga, diferents àrees de jocs de rol, campionats, eurogames, wargames... i com a regal de comiat tenim la ja coneguda subhasta benèfica del diumenge a la tarda. En aquesta subhasta es concentra la feina de 365 dies de contactes amb editorials, ajuts d'altres amics i associacions, viatges per Espanya o Europa i molta, molta, il·lusió. Combinat amb la gràcia natural dels presentadors (Ricard Ibañez i Chema Pamundi) ens traslladem al millor dels escenaris, res a envejar a Christie's! Una hora i mitja de licitacions sobre articles de tot estil i origen per a aconseguir arrodonir una xifra que augmenta amb el pas de les edicions.

Ens ajuda molt també el tenir la marca Ayudar Jugando present a casi totes les llars dels grans aficionats als jocs de taula moderns. Algú dirà... "i com és això, si no són socis?". Doncs perquè existeixen al mercat tot un seguit de jocs amb el segell distintiu de "Juego Solidario - Ayudar Jugando". Els editors d'aquests jocs solidaris destinen un petit percentatge de les seves vendes per al nostre projecte. En aquests moments parlem dels següents editors: Homoludicus, nestorgames i NoSoloRol. Amb el temps confiem en que molts altres editors també donaran el pas d'ajudar sense deixar de vendre jocs, entreteniment i cultura.

MJ:Ara ja sabem l'objectiu (recollir diners) i les maneres com ho feu possible. Però podeu explicar qui seran els destinataris/beneficiaris de la solidaritat de les persones que aportin el seu granet de sorra durant aquestes jornades del 7 i 8 de desembre? Quin és el criteri per triar una o altra entitat o col·lectiu?

AJ: Un dels avantatges de ser soci d'Ayudar Jugando és poder proposar i/o decidir a qui es destina la recaptació de l'any en actiu. Després l'associació canalitza els esforços per tal que la decisió s'executi de la millor de les maneres.

Amb les premisses que la nostra aportació ha de representar un ajut significatiu a la campanya proposada i que l'àmbit d'actuació sigui la infància, enguany s'ha decidit destinar el nostre capital recaptat a les següents campanyes: Soñar Despierto (per la seva tasca d'acolliment, seguiment i ajut al desenvolupament social mitjançant els seus centres d'acollida per tot el territori de Catalunya) i Fundación Juegaterapia (que té per objectiu millorar la qualitat de vida dels nens i nenes en hospitals i afavorir uns entorns sanitaris més humans promovent el joc, la creativitat i l'art com a recursos).

beneficiaris-aj-2013.jpg Zoom

beneficiaris-aj-2013.jpg

MJ:Igualment, des de fora, es pot pensar que el treball que feu dóna pocs fruits, però els que hem viscut el desenvolupament de les jornades darrerament sabem que heu recollit bones quantitats de diners que permeten de fer realitat el somriure no d'un nen, sinó de molts. Podeu oferir-nos dades de les darreres edicions?

AJ:Des de el primer moment que es va idear Ayudar Jugando no es van tenir en compte els números. Això vol dir que dels 900 € al canvi que es van recaptar durant les primeres jornades solidàries fins els 15.330 € de l'any passat només hi ha de diferent l'evolució del nostre sector i la sensibilització generalitzada. En cap moment ha canviat la perspectiva de la nostra tasca i preferim quantificar-la en els milers de somriures que sabem que ha generat el nostre esforç.

MJ: Es comentaque en la vostra trajectòria alguna entitat gran us va negar la possibilitat de que li feu arribar el donatiu al·legant motius no gaire comprensibles. És això cert?

AJ: És del tot cert i no direm noms. Amb el temps ho veiem des d'una altra òptica. I creiem que al final aquesta situació ens va portar al que som ara, així que els ho hem d'agrair.

Quan intentes aportar una quantitat de diners no gens menyspreable a una entitat que gestiona anualment unes 10 vegades aquest import que presentes i a això hi sumes que el sector del joc no sempre ha estat tan ben mirat com hi està actualment... és molt probable obtenir com a resultat una justificació dubtosa de per què no s'accepta una donació. Tanmateix això ens va servir per reforçar el nostre convenciment que el destí dels nostres esforços havien de ser campanyes d'una escala molt més humil (en alguna ocasió hem donat cinc vegades el total del capital que una campanya era capaç de aconseguir convencionalment sense nosaltres). Relacionar-nos amb projectes més petits ens ha permès de fer un seguiment directe i fins i tot ser partícips del seu lliurament en forma de joguines o cobrint altre tipus de necessitats. Això ens retroalimenta brutalment per seguir fent el que fem.

MJ:Suposem que, al llarg de tants anys, la subhasta haurà donat moments inoblidables i rècords que estan encara per batre. Podeu explicar quin ha estat l'article que més s'ha cotitzat en la subhasta? I també ens podeu comentar els millors moments que heu viscut en el transcurs d'aquestes licitacions?

AJ: El més satisfactori de la subhasta és el grau d'implicació, tant dels participants com de l'organització i els ja clàssics "mestres de cerimònies". L'ambient és únic i inexplicable... s'ha de viure. 1.001 € és la xifra considerada rècord. Es va assolir l'any passat i el lot subhastat era un exemplar del jocGuerra del Anillo Deluxe + Guerra del Anillo+ 6 figuretes de resina, tot signat pel seu autor, Francesco Nepitello, que va ser convidat a les jornades per l'editorial Devir. El més curiós de tot és que amb tanta emoció el guanyador de la subhasta es va endur el lot sense signar! Ha estat en una nova visita de l'autor a Barcelona quan s'ha pogut completar el premi.

L'any 2011 es va produir una mena de licitació conjunta entre dos participants per un lot amb un exemplar signat del joc MIL al que se sumaven totes les novetats editorials d'Homoludicus. Al final el premi va ser doble... quan la subhasta anava pels 900 €, Pol Cors (propietari de l'editorial granollerina) va decidir "contraofertar" els dos interessats amb una proposta: si cadascú d'ells donava 500€ perquè la licitació final arribés als 1.000 € ell es comprometia a entregar el lot de novetats editorials a tots dos postors. Al final, òbviament, els va convèncer.

MJ:L'afició als nous jocs de taula o jocs de taula moderns està en eclosió. Per sort cada dia hi ha més gent que juga. Què pot fer un nou aficionat als jocs de taula si vol sumar-se a aquesta munió taronja de voluntaris? Quines activitats més feu al llarg de l'any?

AJ: El sector lúdic comença a ser de nou un punt de referència per a aquells que busquen una activitat familiar per a totes les edats. Es tracta d'una activitat que es pot realitzar tant dins com fora de casa. Cada cop més les agrupacions i clubs de jugadors s'animen a organitzar les seves pròpies jornades on donar a conèixer a la gent del seu entorn els beneficis del que fan.

camisetas-naranjas.jpg Zoom

camisetas-naranjas.jpg

La manera més directa d'apropar-se a l'associació és venir a les nostres activitats. També disposem de web, mailto:info@ayudarjugando.orgcorreu electrònic, Twitter i Facebook. No hi ha excusa: de manera presencial o virtual som molt accessibles!

La nostra tasca no acaba a les jornades, ens trobareu durant tot l'any participant a d'altres activitats: a la Fira JugarXJugar de Granollers i a jornades com les Ludo Ergo Sum de Madrid o les Tierra de Nadie a Màlaga (llocs on també aconseguim més materials per a la nostra subhasta de Barcelona). Si no hi ha activitats a l'horitzó en proposem nosaltres de noves... les sessions de jocs solidaris a diferents botigues FNAC de l'estat o la col·laboració amb les botigues que es trobem dins del programa de "tiendas solidarias" (això ho anunciarem pel 2014).

MJ: I ja per concloure,com a grans explicadors i explicadores de jocs que sou, quins són els tres o quatre jocs que més us han malmès les cordes vocals? Vull dir, els que més heu explicat perquè són un èxit edició rere edició?

AJ:Està clar que a títol personal cada membre de la associació en podria mencionar els seus tres o quatre jocs preferits, fins i tot cadascuna de les persones que col·laboren directament amb la ludoteca a les jornades en podrien fer diverses propostes. Però per sort tenim un públic objectiu molt marcat i una gestió de la ludoteca que ens permet tirar d'arxiu i referir-nos als següents jocs com els més jugats: Els Colons de Catan, Carcassonne, King of Tokyo, Aton i, potser el més sorprenent, Awalé.

els-mes-jugats.jpg Zoom

els-mes-jugats.jpg

MJ: Bones propostes, sí senyor! Grans jocs que es podran tastar, entre molts altres, a la ludoteca solidària de les vostres jornades. Recordem: dissabte 7 i diumenge 8 de desembre al Casinet d'Hostafrancs. Moltes gràcies per l'explicació.

AJ: A tu per la difusió. Si necessiteu qualsevol altra informació in situ ja ho sabeu... som els de la samarreta taronja!