Wargaming.net: el negoci de la guerra virtual

Zoom

Pràcticament des dels primers videojocs, la guerra i els conflictes bèl·lics han estat lligats a l'entreteniment visual. En el cas que ens ocupa podríem mencionar SpaceInvaders, un dels primers videojocs, que consistia a defensar la terra d'un atac de naus alienígenes mentre ens protegíem darrere barricades destructibles. Ha plogut molt des de llavors i avui en dia tenim un ampli ventall de jocs on la guerra és protagonista, generalment jocs de trets en primera persona com Call of Duty, Battlefield o sagues més antigues com Medal of Honor. Tots aquests jocs són coneguts per una gran majoria de jugadors, i mouen un negoci realment sucós i que aporta molts beneficis a les empreses. Però avui no parlarem d'aquests títols, l'objectiu d'aquest article és centrar-nos en una empresa que ha fet de la guerra el seu negoci sense anar més enllà d'aquest àmbit. I ho ha fet creant jocs competitius amb tocs de simulació.

EDUARD TRÈMOLS | Barcelona

L'empresa de la que parlem és Wargaming, ja el seu propi nom ens indica clarament a què es dediquen. Actualment podem parlar de tres dels seus títols: World of Tanks, World of Warplanes i World of Warships, el primer ja porta uns anys a l'escena i ha rebut un interès enorme que l'ha convertit en un dels jocs online més jugats. Després d'aquest èxit és normal que l'empresa hagi augmentat la seva oferta ampliant el seu catàleg per terra, mar i aire -per fer ús d'un símil militar apropiat.

Tots tres jocs tenen característiques en comú, per no dir que són idèntics en el seu desenvolupament i opcions cap al jugador. Mateix motor gràfic, estil de joc i jugabilitatbàsica. Destacarem la importància que té l'apartat de simulador per aquesta franquícia. I per demostrar aquest fet començarem parlant de World of Tanks.

World of Tanks

Ens trobem davant d'un joc únic en el seu camp que ens dóna l'oportunitat de conduir una varietat de tancs reals de diferents països i exèrcits i gestionar els seus reglatges i peces. Cada tanc té les seves característiques, els seus punts forts i les seves debilitats, alguns són durs com una roca però lents i pesats o amb una cadència de foc lenta, d'altres són àgils i ràpids però tenen poc blindatge. Cada tanc comporta diferents estratègies, si agafem un tanc lleuger i ens posem enmig de la batalla el més segur és que ens el destrueixin.

world_of_tanks_gameplay_1.jpg Zoom

world_of_tanks_gameplay_1.jpg

Les batalles no ocorren en un gran mon persistent amb milers i milers de jugadors, estan centrades a escala mitjana en camps de 15 vs. 15 jugadors. El que sí que tenim, és un lobby on s'ajunten tots els jugadors i des d'allà escollim les partides que volem jugar, gestionem el nostre tanc o parlem amb les persones o amics amb qui muntarem el grup.

World of tanksés un joc "free2play", no costa res descarregar-se el joc i començar a jugar, de fet podem aconseguir moneda dins del joc i si som prou hàbils o tenim molt temps per jugar no ens caldrà invertir-hi gaire. Els avantatges per tenir un compte prèmium o bé per invertir una mica en el joc són un augment a l'experiència guanyada, millors recompenses en or i alguns vehicles prèmium. Cal destacar que un cop un vehicle estigui totalment desenvolupat l'experiència que guanyem amb ell serà lliure i la podrem aplicar a qualsevol altre vehicle

Un dels components més importants de World of Tanks és la seva importància dins de l'e-sports. Parlem d'e-sports quan un joc crea lligues i competicions, generalment retransmeses i sovint amb premis en metàl·lic o exclusivitats per al joc.

Vehicles

La quantitat de tancs disponibles és increïble i la varietat en les seves característiques ens assegura una complexitat a l'hora de crear les tàctiques, per començar llistarem les 5 categories de tancs:

Lleugers, mitjans, pesats, anti-tancs i AAP's (artilleria autopropulsada). Aquestes categories inclouen diferents tancs cada una, els quals separarem per països: Soviètics, alemanys, americans, francesos, russos, xinesos i japonesos.

world_of_tanks_gameplay_2.jpg Zoom

world_of_tanks_gameplay_2.jpg

Aixo no és tot, perquè encara que un tanc mitjà xines i un de rus hi ha més diferencies que semblances, el joc ens aporta una base de dades molt completa i fàcil d'utilitzar per informar-nos de totes les variables de cada tanc. El nivell, els punts de vida, els cavalls de vapor que aporta el seu motor, el gruix del seu blindatge, la seva velocitat, la velocitat de gir tant del tanc com de la torreta, l'armament que porta i les variables que hi podem equipar.

Per tant el joc ens ofereix la possibilitat de portar el tanc que vulguem, ja sigui per utilitat, estil de joc i/o romanticisme si som seguidors de la història bèl·lica, modificar-lo al nostre gust i representar un rol durant la batalla. Anar pujant de rangi anar aconseguint moneda ingameper aconseguir millors tancs i equipament

E-sports

Com ja hem comentat abans, els jocs de Wargaming giren entorn de l'e-sports,aixo no voldir que no puguem jugar per lliure o de forma poc seriosa però sí que ens dóna l'oportunitat d'entrar dins d'un clan i avançar juntament amb la resta de components. Hi ha diferents modalitats de joc i tornejos, des de mode 3 vs 3 fins a simulació de guerres a gran escala (Europa sencera) on els grans clans es disputen la supremacia del territori i escullen ampliar les seves fronteres o bé defensar les que ja tenen d'un atac enemic.

Wargamingha ideat un compteaunificat per a tots tres jocs, per transmetre la sensació al jugador que es troba en un sol univers lluitant amb tancs, amb avions o bé amb vaixells de guerra.

World of Warplanes

Fa ben poc que World of Warplanes ha sortit al mercat i ja tenim la primera actualització que col·loca el joc a la versió 1.1. De la mateixa manera que a World of Tanks, aquí tenim una amplia gammade models d'avió, fins a dos-cents, i també brinda la possibilitat de portar models soviètics, americans, alemanys, japonesos i xinesos. Les opcions de modificació dels avions són prou completes i el joc premia l'habilitat del jugador en el control i els reflexes en batalla.

World_of_Warplanes_gameplay_1.jpg Zoom

World_of_Warplanes_gameplay_1.jpg

Encara és massa d'hora per parlar de l'entrada al'e-sports d'aquesta nova aposta de Wargaming però si tenim en compte el bon saber fer que ha caracteritzat la companyia en el passat no dubtem que aconseguiran treure tot el suc possible de World of Warplanes també en aquest àmbit.

World of Warships

Arribem al darrer exemple d'aquest article, un joc que encara no ha sortit al mercat però sobre el que sí que podem donar una mica d'informació. La pròpia Wargamingdefineix World of Warships com "un joc profundament tàctic", de fet les batalles amb vaixells experimenten més lentitud que les de tancs -i, evidentment, que les d'avions. Tindrem diferents tipus de vaixells: destructor, cuirassats i portaavions. Cada jugador tindrà un complet ventall de tàctiques a la seva disposició de les que podrà fer ús durant la batalla, serà la seva pròpia decisió encarar l'enfrontament o bé jugar una mica al gat i la rata.

World_of_Warships_gameplay_1.jpg Zoom

World_of_Warships_gameplay_1.jpg

Hi haurà diferents escenaris on lluitar i diferents condicions climatològiques que afectaran la facilitat de maniobra del nostre vaixell. Esperem que els vaixells siguin resistents i en un futur poder tenir la mateixa varietat a World of Warships que ofereixen els altres dos jocs de Wargaming. I ara formularem una petició: ens agradaria molt que hi hagués l'opció de poder dur un submarí.

Estem davant d'un projecte que vol seguir els passos dels seus dos germans i que pretén aconseguir el mateix èxit. Tot i que són jocs diferents i cadascun té una jugabilitat pròpia Wargaming s'està esforçant per unificar els seus tres jocs i el fet que amb un sol compte puguem accedir a un mercat centralitzat i poder gastar el nostre or a qualsevol dels tres jocs ja demostra l'interès que Wargaming hi està posant.