Videojocs i tecnologia al Saló del Còmic de Barcelona

6 min

Com heu pogut comprovar si heu anat llegint els articles que hem publicat aquesta setmana, a Ara VaDeJocs estem encara de ressaca comiquera. En la línia de la nostra cobertura del Saló Internacional del Còmic de Barcelona de l'any passat, hem volgut fixar-nos en el que ha passat durant aquests dies dins del pavelló 8 del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. I hem parlat del Saló més enllà del nostre àmbit estricte, perquè entenem el còmic és una manifestació cultural que ens és molt propera als afeccionats als videojocs, molts dels quals som, també, lectors d'historietes. Amb tot, més enllà de les exposicions que en puguem ressenyar, també hem parat esment a la parcel·la concreta de l'entreteniment de la que ens acostumem a ocupar per damunt de tot. I és que, que cada cop més, els videojocs i la tecnologia estan molt i molt presents en aquest esdeveniment anual consagrat a la devoció pel novè art.

JOAN-ALBERT ROS | Barcelona

No és gens difícil de trobar múltiples versions de personatges de còmic que han fet el salt al món dels videojocs. Els afeccionats al gènere dels superherois, per exemple, han pogut reviure en una pantalla, comandament en mà, les aventures dels seus mites sorgits de les vinyetes. Dins d'aquest camp, com sovint passa amb les adaptacions d'obres entre mitjans diferents, hi ha hagut personatges que han tingut més sort que no pas d'altres. I passa igualment quan el camí és l'invers: hem vist, també, diverses adaptacions al còmic de les aventures de personatges de videojocs; algunes les hem gaudides, d'altres preferim oblidar-les. Més enllà d'aquest sistema d'influència de vasos comunicants, constatem any rere any que la tecnologia és més i més present dins el Saló del Còmic. De fet, ja som molts els qui llegim les pàgines dels nostres còmics a les pantalles de les nostres tauletes tàctils i e-books, a més de fer-ho en els àlbums i les revistes tradicionals. Recentment, a més, hem conegut l'interès dels responsables del futur Museu del Còmic per incloure en aquest equipament el testimoni de l'influx mutu entre aquestes dues manifestacions culturals. Segons explicavaal Diari Arala setmana passadaCarles Santamaria, director del Saló del Còmic, tot i que el museu no serà "un museu del còmic i del videojoc", "a més de la funció museística, el centre tindrà un vessant orientat a la creació i el debat en què el còmic i la il·lustració mantindran una relació transversal amb les indústries audiovisuals, en resposta a les necessitats d'uns professionals que cada vegada participen més d'altres àmbits.

Fruit d'aquesta creixent interrelació, com l'any passat, aquest cop amb un espai força major, hi ha hagut una zona de demostració dels videojocs de la consola Nintendo 3DS. Els visitants hi han pogut provar títols tan interessants com One Piece Unlimited Cruise Special, Inazuma Eleven 2, Mario Kart 7, Super Mario 3D Land o Resident Evil Revelations. Qui ho ha volgut fins i tot ha pogut competir amb altres jugadors, dins del mode multijugador de Kid Icarus Uprising, tot participant en algun dels campionats del joc que s'han celebrat durant aquests dies. Latecnologia de Nintendo 3DS, que posa a l'abast dels jugadors un efecte tridimensional sense necessitat del suport d'unes ulleres, segueix cridant força l'atenció, més d'un any després del seu llançament, com demostra el fet que l'àrea de Nintendo ha estat concorreguda en tot moment.

Ben bé tan concorregut com el punt de joc d'Xbox 360, just a tocar de la consola portàtil. Aquest cop, els responsables del dispositiu de Microsoft no han aprofitat per fer cap llançament sonat, ni per oferir l'avanç de cap primícia, com va passar l'any passat amb la beta del mode multijugador de Gears of War 3beta. El videojoc d'Epic era, però, un dels títols que podia jugar qui s'acostava a l'àrea ocupada per la videoconsola de saló. A més del famós joc de trets en tercera persona, també hi eren presents la darrera entrega de la saga de lluita d'espases de Namco,Soul Calibur V, l'últim lliurament del millor exponent de joc futbolístic dels darrers temps, FIFA 2012, la revisió de tot un clàssic dels jocs de trets en primera persona, Halo Anniversary, i un fins i tot un títol que podríem considerar d'acció gestual, com Kinect Star Wars, emparentat, precisament, amb una de les mostres més pintoresques del Saló d'enguany,Droides de les galàxies, un espai en el que la fira de còmics ha homenatjat els carismàtics robots de la saga galàctica de George Lucas.

En un punt bastant cèntric del pavelló, els assistents al Saló van poder trobar l'estand d'un videojoc vinculat des de la seva gènesi a un creador bregat com a dibuixant en algunes de les col·leccions de còmic de més èxit del món. El dibuixant Joe Madureira, conegut especialment pel seu treball a diverses sèries de Marvel, com Deadpool, Excalibur, Uncanny X-Men, Ultimates o Avenging Spider-Man, o en el seu propi projecte, Battle Chasers,dins de la línia Cliffhanger, d'Image Comics, va apartar-se momentàniament del mitjà en el que havia esdevingut popular per crear amb el dissenyador de jocs David L. Adamsl'estudi de desenvolupament Vigil Games, una divisió de la distribuïdora THQ. El primer projecte de l'estudi va ser anunciat el 2007 i sortí a la venda el gener de 2010. Darksiderss'inspirava en exponents de beat’em up, com God of War, però oferia alhora aventura i exploració, en la línia de The Legend of Zelda. El resultat fou una obra que potser no feia ombra als campions dels busca-raons, però que va aconseguir cridar l'atenció dels afeccionats pels seus mèrits i per intentar allunyar-se dels clixés més repetits pel gènere. Aquest estiu arribarà la segona part d'aquesta veritable crònica de l'apocalipsi. A Darksiders II, Mort,el segon i més temut dels quatre Genets de l’Apocalipsi, decideix emprendre un viatge per rescatar el seu germà Guerra, protagonista del primer episodi. Per saber més sobre Darksiders II podeu llegir l'avanç que hem publicat recentment sobre el joc.

També ha tingut el seu estand al saló la companyia d'origen tawianèsASUS, fabricant d'ordinadors de sobretaula, portàtils i de butxaca, i de componentsinformàticscom plaques bases, targetes gràfiques, dispositius òptics, i elements de maquinari per a telèfons intel·ligents i per a la gestió de xarxes. A l'espai d'ASUS podíem trobar diversos equips informàtics en funcionament, podíem jugar a diversos jocs, i fins i tot podíem submergir-nos en un mòdul de simulació de conducció: una cabina de pilot amb volant, davant de tres monitors i un seient que reproduïa les forces a les que un vehicle es veu sotmès a altes velocitats, molt similar a l'equip que Raül Arribas va explicar-nos que havia pogut provar durant el Mobile World Congress 2012. ASUS Ibérica, a més, va celebrar el trentè aniversari del Saló amb diversos concursos, per mitjà dels quals va arribar a repartir cinc monitors LCD VH242S entre els participants.

El fantàstic Samsung Galaxy Note, l'híbrid de telèfon intel·ligent i tauleta tàctil amb sistema operatiu Android,tenia també estand propi. Un dispositiu que ha cridat l'atenció no només per les seves prestacions i per la seva espectacular pantalla de 5,3 polzades, poc habitual fins ara en el mercat d'smartphones, sinó tambéperquè va acompanyat d'un stylus, perifèric que semblava en desús en aquesta mena de dispositius, però que justifica perfectament la seva inclusió en la zona de demostració, en la que qui ho volia podia deixar-se caricaturitzar per dibuixants que no feien ús d'estris convencionals per a la seva tasca: en lloc de llapis i fulls de paper d'un bloc d'apunts se servia d'stylusi de la pantalla del Galaxy Note.

Una de les exposicions més interessants de les que vam poder gaudir aquests dies, de fet, Robots en la seva tinta -mostra de la que també us parlarem en un article específic, no només reunia alguns dels androides més populars del món del còmic, sinó que fins i tot presentava als assistents exemples de funcionament de robots de debò. És el cas d'un espectacular braç articulat que va passar-se tots els dies de la fira dibuixant robots.En definitiva,per poc que ens hi fixéssim podíem trobar arreu del Saló del Còmic exemples de videojocs i de tota mena de tecnologia, uns continguts cada cop més integrats en l'espai expositiu d'un esdeveniment que segueix estant centrat en el novè art, però que no té complexes a l'hora d'integrar manifestacions d'allò més heterodox.

stats