Viatge al passat: tornen dos clàssics d'MB dels anys 80

Zoom

Podem considerar que l'època daurada de l'entreteniment familiar es va donar als anys 80. Els que superem la trentena recordem amb certa nostàlgia la incursió a les nostres llars del VHS, les consoles de 8 bits i també, és clar, alguns jocs de taula que igualment ens oferiren hores i hores de diversió. Una de les marques líders del mercat de jocs de taula en aquell moment era MB Juegos (MB respon a les sigles de Milton Bradley). Gairebé 30 anys després, dos dels títols més importants de l'antic catàleg d'MB Juegos tornen. Al següent article analitzem aquest particular "revival lúdic".

MIQUEL JORNET | Gavà

Hi ha clàssics (en tots els gèneres) que mai no han marxat, perquè s'han anat reeditant amb certa periodicitat. Però d'altres, aquells que per un motiu o un altre van quedar relegats al passat, donen la sorpresa de tornar de cop i volta sense concedir-nos un temps prudencial per pair i analitzar el fet. És un intent de connectar amb vells-nous públics amb l'argument de la nostàlgia? Un caprici d'uns editors amb bons records lúdics? Una evidència de la manca de mecàniques noves en el panorama actual del disseny de jocs (tot i l'augment descontrolat de novetats a cada festival d'Essen)?

Sense entrar a valorar ni respondre cap de les anteriors qüestions, hem triat dos dels títols que poden representar perfectament aquest retorn dels clàssics dels 80 per analitzar si aquest retorn és necessari o no. Els jocs en qüestió són Inkognito (que serà reeditat per Devir) i Hotel (que es dirà Hotel Deluxede la mà d'Asmodee). Com en d'altres camps de la cultura -per exemple, el cinema- hem vist que el pas del temps pot afavorir més uns productes que no d'altres.

Inkognito, tot i ser un joc que va sortir a finals dels 80, es pot considerar un eurogame de deducció, espies i agents secrets en tota regla. Els seus autors van formar un tàndem creatiu de mestre i deixeble del 1986 al 1997. El mestre era Alex Randolph (1922-2004), un rodamón nascut a Arizona que va estudiar Filosofia i va treballar de moltes coses (des de publicista a agent d'intel·ligència militar). Va acabar establint-se a Venècia l'any 1968 on va conèixer el seu jove deixeble, Leo Colovini, quesegueix creant jocs i vindrà com a autor convidat al proper Festival DAU Barcelona.

inkognito-components.jpg Zoom

inkognito-components.jpg

Només dos autors venecians, un d'adopció i l'altre 100% natural, ens poden traslladar a un carnaval ple d'intrigues on els jugadors es posen en la pell de l'Agent X, Madamme Zsa Zsa, el Coronel Bubble i Lord Fiddlebottom. Els objectius del joc són tres: primer trobar el nostre còmplice entre la multitud d'espies i rivals que hi ha a Venècia, després compartir amb ell la missió comuna que se'ns ha encarregat i, finalment, dur-la a terme abans que els altres jugadors. L'Ambaixador és un personatge neutral que pot oferir informació molt valuosa a tots dos equips d'espies.

Una de les novetats de la reedició d'Inkognito és que un cinquè jugador pot assumir el paper de l'Ambaixador. Per guanyar ha d'aconseguir tota la informació de tots dos equips (identificació d'espies i descripció de missions). En definitiva: juga ajudant a cadascun dels equips però al mateix temps en contra de tots dos i del rellotge.

Les mecàniques originals del joc estaven prou bé per l'època en la que fou editat, l'any 1988. Potser ja són motiu suficient per justificar la reedició d'un clàssic que també es pot jugar amb una certa immersió temàtica. D'altra banda, la nova variant de l'Ambaixador i l'esforç editorial de Devir per treure una versió íntegra (instruccions i capsa) en català el converteixen en una opció interessant per tornar a veure'l a les nostres taules. Sota aquestes línies podeu veure la portada de la nova edició catalana d'Inkognito.

inkognito-catala.jpg Zoom

inkognito-catala.jpg

Parlem ara d'Hotel Deluxe. En realitat és un joc que Denys Fisher (1918-2002) va dissenyar l'any 1974, tot i que a l'estat espanyol va arribar l'any 1986 sota la coneguda marca MB Juegos (responsables de molts jocs d'aquella època com ara: Twister, Connecta 4, Operació... podeu veure l'anunci de TVque encapçala aquest articlesobre aquests 3 jocs clàssics de la marca nord-americana. És impagable!).

Com a curiositat, l'autor britànic Denys Fisher va tenir l'honor de ser el primer autor de jocs que va fer un joc inspirat en la mítica sèrie de ciència-ficció Doctor Who, la que es va estrenar l'any 1963 a la BBC. El joc va aparèixer l'any 1975 sense pena ni glòria. On realment va triomfar Fisher és en el desenvolupament d'una joguina clàssica anomenada espirògraf... potser pel nom no us sona, però si mireu (just a sota d'aquestes línies) els dibuixos que permet fer aquesta joguina segurament recordareu haver-la provat alguna vegada.

espirograf-exemples.jpg Zoom

espirograf-exemples.jpg

Tornant ara al joc Hotel Deluxe, hem pogut veure el tauler, els components i el reglament de la reedició i hem de dir quees tracta únicament d'una actualització estètica. Els hotels canvien de nom i de forma, en comptes d'anar per una carretera amb cotxes anirem pel cel (representat per unes caselles en forma de núvol) amb avions, els diners són igualment en paper i segueix funcionant amb dos daus.

És important parlar dels daus perquè són la base mecànica d'aquest joc. És el que es coneix com un roll and move (tira i mou) amb tirades de sort a l'hora de construir i ampliar hotels i també a l'hora de pagar les nits quan caus en una casella corresponent a un complex hoteler d'un rival. Com es pot preveure, és un joc molt dependent de l'atzar, com els típics de l'època original del joc. El model de mecàniques s'escapa al dels jocs de taula moderns i, avisem, hi pot haver frustració en una partida d'Hotel Deluxe... la mateixa frustració que quan jugàvem als anys 80, però en aquella època l'assumíem perquè no havia gaire més oferta en els prestatges de les botigues de jocs de taula (fins i tot es podria dir que no havia botigues de jocs!). Per sort les coses han canviat molt.

hotel-deluxe.jpg Zoom

hotel-deluxe.jpg

Des de la redacció d'ARA VaDeJocs ens hauria agradat que la reedició d'Hotel hagués estat quelcom més que una remodelació estètica, potser incloent una variant familiar per jugar de manera més clàssica i una altra més contextualitzada on les tirades de daus no siguin tan determinants en el transcurs de la partida. De totes maneres, el joc atraurà igualment tots aquells nostàlgics i col·leccionistes que vulguin fer una sessió lúdica en clau remembering.Tots dos jocs acaben d'arribar a les vostres botigues especialitzades en jocs de taula... així ja no cal un DeLorean "tunnejat" per reviure moments lúdics del nostre passat.