S'apropa el Saló del Còmic 2016

6 min

RAUL ARRIBAS| Barcelona El 34 Saló Internacional del Còmic de Barcelona se celebrarà del dijous 5 al diumenge 8 de maig a Fira de Barcelona Montjuïc. No faltarem a la cita i, com cada any, us convidem a què no ho feu tampoc vosaltres. Es tracta d’un certamen molt important i que hem de saber valorar en la seva justa mesura. Aquest any, d’entre les moltes activitats que hi tindran cabuda, volem destacar una exposició dedicada a les superheroïnes del còmic i la visita de Frank Miller, una de les figures més importants del món del vuitè art.

Les superheroïnes protagonitzen una exposició del Saló del Còmic de Barcelona La dona com a personatge amb poders extraordinaris té un llarg recorregut en la història dels còmics de superherois. El 34 Saló Internacional del Còmic de Barcelona produirà l'exposició Elles tenen súper poders, amb l'objectiu de mostrar el paper protagonista que han tingut i tenen les superheroïnes.

La primera protagonista dels còmics de superherois va ser Fantomah, creada el 1940 per Fletcher Hank. Pocs mesos després, el mateix any 1940, William Moulton Martson i Harry G. Peter donarien vida a Wonder Woman, que s'ha convertit en la superheroïna més longeva.

A partir de llavors, els personatges femenins han trobat el seu propi espai, bé sigui com a membres de grups amb superpoders (Canario Negro, Mujer Invisible, Viuda Negra, Power Girl o Tormenta), bé com a protagonistes dels seus propis títols (Batgirl, Elektra, Catwoman, Hulka, Ms. Marvel, Orquídea Negra o Supergirl).

D'altra banda, les dones autores també han anat trobant el seu lloc en la indústria dels còmics. A pioneres com Ramona Fradon o Marie Severin es van unir des dels anys setanta i fins avui dia dibuixants com Amanda Conner, Rachel Dodson, Jan Duursema, Fiona Staples o Nicola Scott. En aquests últims anys, autores espanyoles com Natacha Bustos, Carmen Carnero o Emma Ríos s'han unit a aquesta llista. També les guionistes han evidenciat el seu talent, amb noms com Jo Duffy, Barbara Kesel, Ann Nocenti, Rachel Pollack o Louise Simonson.

L'exposició Elles tenen súper poders comptarà amb les superheroïnes més destacades de tots els temps. Descobrirem la personalitat i els poders de, entre altres, Batgirl, Catwoman, Elektra, Hulka, la Mujer Invisible, Ms. Marvel, Power Girl, Supergirl, Tormenta o Wonder Woman. A més dels personatges de DC Comics o Marvel Comics, l'exposició inclourà material de superheroïnes com Faith o personatges creats per autors espanyols com Estigma o Aquaviva.

Entre els autors presents a l'exposició hi ha noms de dibuixants nord-americans com John Buscema, John Byrne, Amanda Conner, George Pérez, Frank Miller o Bill Sienkiewicz. Així mateix, gaudirem d'originals de dibuixants espanyols com Daniel Acuña, Fernando Dagnino, Ramón Bachs, Natacha Bustos, Rafa Fonteriz, Andrés Guinaldo, David López, Álvaro Martínez, Francis Portela, Javier Rodríguez, Jesús Saiz, Daniel Sampere o Juan Santacruz.

Frank Miller, un dels autors més importants del còmic mundial, convidat al Saló del Còmic de Barcelona El 34 Saló Internacional del Còmic de Barcelona serà una de les edicions més recordades per tots els assistents. No només pel rècord d'espai ocupat i activitats presentades, sinó també pel renom dels seus convidats. Als noms ja anunciats se sumarà el de Frank Miller. El veterà autor, un dels autors més importants de la història del còmic, acudirà al Saló del Còmic de Barcelona com a convidat d'honor, gràcies a la col·laboració d'ECC Ediciones amb FICOMIC.

Frank Miller (Olney, Maryland, Estats Units d'Amèrica) va iniciar la seva trajectòria professional a la fi dels anys 70, signant les seves primeres col·laboracions amb editorials com Gold Key, Marvel i DC Comics. Després de passar per capçaleres com Spectacular Spider-Man o Daredevil -on ja va acreditar la seva talent- es va convertir en un dels autors més destacats en la història de DC Comics gràcies a una sèrie de projectes avui reconeguts com a clàssics. Amb Ronin (1983-1984) va sintetitzar la influència de la bande dessinée europea i del còmic oriental, inspirant-se en dos referents del manga com Kazuo Koike i Gôseki Kojima. I els seus projectes relacionats amb Batman van marcar un abans i un després pel to i els recursos narratius emprats, per impulsar la utilització de nous formats i tècniques d'impressió, i per imaginar el passat i el futur del personatge acompanyat d'autors de la talla de David Mazzucchelli, Jim Lee, Klaus Janson i Lynn Varley. Ens referim a Batman: El regreso del Caballero Oscuro (1986), Batman Año uno (1987), Batman: El contraataque del Caballero Oscuro (2001-2002) i Batman: All-Star (2005-2008).

A la seva bibliografia també destaquen obres com Daredevil: Born Again, Elektra: Asesina i Elektra Lives Again. Però durant la dècada dels noranta es va centrar en el desenvolupament de projectes personals, convertint-se en un referent del còmic independent americà gràcies a títols com Hard Boiled, la saga de Martha Washington, Sin City i 300. Una trajectòria reconeguda amb dos Premis Harvey i sis Premis Eisner.

El talent de Miller ha traspassat les fronteres del còmic, ja que va codirigir l'adaptació cinematogràfica de Sin City i la seva seqüela Sin CitySin City 2: Una dama por la que matar, va exercir de productor executiu al llargmetratge 300 i va dirigir en solitari la translació a la gran pantalla de The Spirit, de Will Eisner.

Aquesta és una ocasió molt especial, ja que serà la primera vegada, en tota la seva llarga i reeixida trajectòria, que el prestigiós Frank Miller visiti com a convidat d’honor una convenció espanyola i serà el Saló Internacional del Còmic de Barcelona, just a temps per commemorar el 30 aniversari de Batman: El regreso del Caballero Oscuro i coincidint amb el llançament de la seva esperadíssima seqüela: Caballero Oscuro III: La raza superior, sèrie limitada de vuit lliuraments desenvolupada en col·laboració amb Brian Azzarello, Andy Kubert i Klaus Janson.

Nominats als premis del 34Saló Internacional del Còmic de Barcelona Els premis del Saló del Còmic de Barcelona tenen com a objectiu la promoció dels nostres autors i els seus editors, sense oblidar el reconeixement a les millors obres estrangeres publicades a Espanya. Els guardons volen mostrar la riquesa i diversitat del còmic que es publica a Espanya, sense oblidar els nostres joves valors i els fanzines. Pretenen ser un reconeixement al millor publicat a Espanya l'any 2015.

Els professionals del còmic han elegit en votació als nominats als premis del 34 Saló Internacional del Còmic de Barcelona en les categories de Millor Obra d'Autor Espanyol Publicada a Espanya el 2015 (10.000 euros), Premi a l'Autor Revelació Espanyol 2015 (3.000 euros, patrocinat per la Fundació Divina Pastora), Millor Fanzine Espanyol 2015 (1.500 euros) i Millor Obra d'Autor Estranger Publicada a Espanya el 2015 (sense dotació econòmica).

Ara, els professionals elegiran els guanyadors en la segona ronda de les votacions, que sortiran dels nominats en cada categoria. El termini de les votacions s'iniciàeldimarts 8 de març i finalitzarà el dilluns 18 d’abril de 2016. El Gran Premi del Saló Internacional del Còmic de Barcelona, en reconeixement a un autor espanyol viu amb una trajectòria professional d'almenys 25 anys, sortirà de la votació directa dels professionals, en no haver-hi nominacions. Aquest guardó té una dotació econòmica de 10.000 euros. Els noms dels guanyadors dels premis del Saló Internacional del Còmic de Barcelona, els més prestigiosos i de major remuneració econòmica a Espanya, es donaran a conèixer durant el certamen que se celebrarà del 5 al 8 de maig a Fira Barcelona Montjuïc.

Els aficionats al còmic i el públic en general poden escollir directament el millor còmic publicat a Espanya el 2015, sigui d'autor estranger o espanyol. Aquesta votació es realitza a través del web www.ficomic.comentre el 3 i 31 de març. Aquest premi per votació popular no té dotació econòmica.

Millor obra d'autor/autora espanyol/a publicada a Espanya el 2015

  • Barcelona. Los vagabundos de la chatarra de Jorge Carrión y Sagar (Norma Editorial)
  • Corto Maltés. Bajo el sol de medianoche de Juan Díaz Canales i Rubén Pellejero (Norma Editorial)
  • El fantasma de Gaudí de El Torres i Jesús Alonso Iglesias (Dibbuks)
  • El mundo a tus pies de Nadar (Astiberri Ediciones)
  • ¡García! 1 de Santiago García i Luís Bustos (Astiberri Ediciones)
  • La balada del norte. Tomo 1 de Alfonso Zapico (Astiberri Ediciones)
  • La casa de Paco Roca (Astiberri Ediciones)
  • La casa. Crónica de una conquista de Daniel Torres (Norma Editorial)
  • La última aventura de Josep Busquet i Javi de Castro (Dibbuks)
  • Rituales de Álvaro Ortiz (Astiberri Ediciones)

Millor obra d'autor/autora estranger/a publicada a Espanya el 2015

  • Aquí de Richard McGuire (Salamandra Graphic)
  • Chapuzas de amor de Jaime Hernández (Ediciones La Cúpula)
  • Cruzando el bosque de Emily Carroll (Roca Editorial)
  • El árabe del futuro de Riad Sattouf (Salamandra Graphic)
  • El escultor de Scott McCloud (Planeta Cómic)
  • El hombre sin talento de Yoshiharu Tsuge (Gallo Nero)
  • Julie Doucet. Cómics (1986-1993) de Julie Doucet (Fulgencio Pimentel)
  • Last man 4 de Balak, Sanlaville i Vivés (Diábolo Ediciones)
  • Tyler Cross 2: Angola de Fabien Nury i Brüno (Dibbuks)
  • Una aventura de Spirou. El botones de verde caqui de Yann i Olivier Schwartz (Dibbuks)

Autor/Autora revelació espanyol del 2015

  • Cristian Robles
  • Javi de Castro
  • Jorge Monlongo
  • Mai Egurza
  • Nadar

Mejor fanzine español del 2015

  • Fanzipote
  • La gallina vascaNimio
  • Paranoidland
  • Zocalo Fanzine
stats