El 31è Saló Internacional del Còmic de Barcelona tanca les seves portes amb èxit d'assistència

5 min

Ahir diumenge 14 d'abril al vespre va tancar les seves portes el Saló Internacional del Còmic de Barcelona, organitzat per FICOMIC, que enguany ha arribat a la seva 31a edició. La xifra d'assistents, 106.000, feta pública per Carles Santamaria, director del Saló i de FICOMIC, no iguala per molt poc, només dues mil persones, la fita de visitants assolida l'any passat, un fet que confirma la bona salut del certamen, fins i tot en temps de crisi.

JOAN-ALBERT ROS | Barcelona

La fira compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports i la Diputació de Barcelona. El Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya col·labora, a més, en el desenvolupament dels tallers i les activitats de caràcter pedagògic del certamen, així com les entrevistes entre importants editors i professionals. Tant pel que fa a la seva envergadura com pel que fa a la quantitat i a la categoria dels autors convidats, el Saló Internacional del Còmic de Barcelona és, sens dubte, un dels principals esdeveniments de cultura popular de la ciutat i un dels que compta amb més assistència arreu del país.

Alguns dels autors que han hagut de dedicar més llibres i còmics hi ha hagut Kevin Eastman, cocreador de Teenage Mutant Ninja Turtles, el dibuixant de superherois estatunidenc Adam Hughes, l'estrella del còmic alternatiu alemany Ralf König, el britànic Paul Grist, creador de la sèrie policíaca Kane, el guionista londinenc Peter Milligan, el dibuixant canadenc Yanick Paquette, l'argentí Ariel Olivetti, dibuixant de superherois i cocreador de la sèrie Cazador de Aventuras, la italiana Lorena Canottiere (Oche, Marmocchi), el mític Gilbert Shelton, creador de Wonder Wart-Hog, i el francès Florent Maudoux (Freaks' Squeele, Succube Pizza, Nanorigines).

Pel que fa als superherois, enguany el reclam principal eren les dues exposicions centrals de la mostra, totes dues commemoratives. Una dedicada a l'Home d'Acer, amb motiu del 75è aniversari de la creació de Superman, la icona de DC Comics, i una altra relativa a uns personatges igualment populars, però pertanyents a Marvel Comics, anomenada Junts però no barrejats, sobre Avengers i X-Men, dos dels principals supergrups de La Casa de les Idees, que fan cinquanta anys aquest 2013.

La mostra Quaderns de viatge recollia els blocs d'apunts amb els que diversos dibuixants prenen notes del natural durant els seus viatges. El Saló no ha deixat passar l'oportunitat de retre homenatge en el centenari del seu naixement al gran dibuixant valencià Ambrós, el principal responsable gràfic d'El Corsario de Hierro i El Capitán Trueno. La denúncia en contra dels efectes de la crisi econòmica i les retallades en les partides institucionals en despeses socials i culturals ha trobat al Saló un espai, l'exposició titulada L'humor no es retalla, que ha recollit múltiples vinyetes amb les que diversos autors han passat l'actualitat pel sedàs del seu humor càustic i han deixat constància de la implicació dels artistes en els problemes socials.

L'exposició Per un grapat de còmics ha aplegat més de dos-cents originals signats per dibuixants de tot el món que s'han dedicat a l’univers del western, un gènere que ha estat el tema principal de la fira aquest 2013 i al qual s'ha consagrat un espai molt apropiadament designat amb el nom de Saloon del CòmicSaloon, una zona molt concorreguda en la que, a més, van tenir lloc conferències, presentacions, activitats per a grans i petits, concerts amb peces populars pertanyents a bandes de sonores de pel·lícules sobre el Far West, a càrrec del grup Bat Audicions, i diferents concursos.

Com en les darreres edicions del Saló, ni Microsoft, amb Xbox 360, ni Nintendo, amb Wii U i 3DS, no van faltar a la cita comiquera. Els assistents han pogut jugar a multitud de videojocs, com Halo 4, Assassin's Creed III, The Amazing Spider-Man, Tekken Tag Tournament III, Monster Hunter 3 Ultimate, Zombi U, Need for Speed Most Wanted, New Super Mario Bros. U, Rayman Legends, Lego City Undercover i molts d'altres. Warner Bros. Interactive Entertainment tenia en el seu estand, a més, la versió final del joc de lluita Injustice: Gods Among Us, un títol del que hem parlat força aquest darrer mes. Gears of War: Judgment, l'últim lliurament de la franquícia, que és la preqüela de la trilogia que narra el final de l'enfrontament entre humans i llagosts al planeta Sera, no només ha comptat amb una zona de demostració específica a l'estand d'Xbox 360 sinó que, a més, va ser el tema central d'una conferència a càrrec de Waylon Brinck, director d'art del joc, a la qual vam assistir i sobre la que us oferirem aviat una petita crònica. També vam tenir ocasió de conversar amb aquest membre de l'estudi People Can Fly, podreu llegir la nostra entrevista properament.

Els guardonats d'aquesta edició del Saló del Còmic han estat Miguelanxo Prado, pel seu àlbum Ardalén, que ha estat mereixedor del guardó al millor àlbum espanyol, i Portugal, de Cyril Pedrosa, que ha estat considerat el millor àlbum estranger. L'autor revelació d'aquest 2013 ha estat Oriol Hernández, autor de La piel del oso, i el premi al millor fanzine ha recaigut en la publicació Adobo. Sleepers, de Luis NCT ha rebut el premi del públic, i la veterana Purita Campos, creadora del còmic Esther y su mundo, ha estat distingida amb el Gran Premi del Saló.

La propera edició de la fira, el 32è Saló Internacional del Còmic de Barcelona, se celebrarà del 8 a l'11 de maig de 2014. Però abans tindrem el XIX Saló del Manga de Barcelona, que se centrarà enguany en la presència de l'esport en el manga i tindrà lloc entre el dijous 31 d'octubre i el diumenge 3 de novembre de 2013, també a les instal·lacions de Fira de Barcelona a Montjuïc. Tot seguit podreu trobar algunes de les instantànies que hem capturat durant els quatre dies que ha durat el certamen.

stats