El 31è Saló del Còmic de Barcelona escalfa motors

4 min

Del dijous 11 al diumenge 14 de abril de 2013 al Palau nº 8 de Fira Barcelona - Montjuïc tindrà lloc un dels esdeveniments de cultura popular de més abast i amb més concurrència de l'any a la capital catalana, el Saló del Còmic de Barcelona que celebra aquest any 2013 la seva 31a edició.

JOAN-ALBERT ROS | Barcelona

Tot i que vivim certament una època complicada i per bé que la crisi ha afectat la inversió de fons públics en cultura, enguany el Saló presenta una llarga llista de convidats. Els responsables de l'organització del Saló s'han encarregat que, a més, la llista reflecteixi la diversitat d'estils i de gèneres, bona mostra de l'obertura i de l'eclecticisme no només del novè art, sinó també de l'esperit del propi certamen, que es caracteritza per voler oferir una perspectiva àmplia de l'art seqüencial, sense establir cap mena de fronteres.

ELS AUTORS

Entre d'altres autors, seran presents aquests dies al Saló el dibuixant estatunidenc de còmic superheroic Adam Hughes, Peter Milligan, guionista (Red Lanterns, Hellblazer), Yanick Paquette, dibuixant canadenc (Seven Soldiers: The Bulleteer, Swamp Thing), Szymon Kudranski, dibuixant (Spawn, Batman: Penguin - Pain and Prejudice), els espanyolsMikel Janín, dibuixant (Justice League Dark, Flashpoint), Carlos Ezquerra (Judge Dredd) i el colorista José Villarrubia, Paul Grist, creador del detectiu Kane, l’historietista i il·lustrador belga Crisse (Ocean's King, Nahomi, L'Épée de Cristal), el noruec Jason, representant del còmic independent nòrdic, els francesos Serge Clerc (creador del detectiu Phil Perfect), Fabrice Tarrin (Spirou, Nestor et Polux),Emile Bravo (autor de Ma maman est en Amérique, elle a rencontré Buffalo Bill), Charles Masson, otorrinolaringòleg i dibuixant (autor de Bonne Santé), Serge Clerc (Métal Hurlant), Manu Larcenet (creador de La vie est courte, De mon chien...), Michel Blanc-Dumont i François Corteggiani, dibuixant i guionista dels últims àlbums de La jeunesse de Blueberry, respectivament, Florent Maudoux, creador de la sèrie Freaks 'Squeele, Florent Chavouet, dibuixant i il·lustrador (Tokyo Sanpo), Guy Delisle, autor de novel·les gràfiques (Pyongyang,Chroniques birmanes), l'autora italiana Lorena Canottiere (Marmocchi), Liniers, exponent del nou humor gràfic argentí (Macanudo), Kevin Eastman, cocreador de Teenage Mutant Ninja Turtles, l'artista argentí Ariel Olivetti, dibuixant cocreador de la sèrie Cazador de Aventuras. També el còmic alternatiu tindrà presència destacada al Saló Internacional del Còmic de Barcelona, amb la participació de Gilbert Shelton i Ralf König.

LES EXPOSICIONS

El 31 Saló Internacional del Còmic de Barcelona vol retre homenatge als autors als qui agrada dibuixar al natural i que van sempre acompanyats de llapis i paper per plasmar tot el que els envolta des del seu particular punt de vista. Viatges per plaer, per encàrrec, per motius personals o periodístics queden enregistrats pel traç d'aquests veritables documentalistes gràfics. L’exposició Quaderns de viatge mostrarà algunes pàgines publicades i quaderns originals, un viatge pel món a través del còmic i la il·lustració. Amb aquest esperit, el saló proposa una mostra d'sketchcrawl, el dissabte dia 13, una iniciativa de l'artista italià Enrico Casarosa, promotor del moviment Urban Sketchers, que consisteix en una sortida simultània en diverses ciutats del món per dibuixar en grup, a càrrec de diferents autors.

El Saló ret homenatge en el centenari del seu naixement al gran Miguel Ambrosio Zaragoza, més conegut amb el nom artístic d'Ambrós, el principal responsable gràfic d'El Capitán Trueno de Víctor Mora i un dels grans clàssics de la historieta a l'estat espanyol. Per un grapat de còmics és el títol d'una exposició que mostrarà ben bé un centenar de pàgines de diferents sèries i autors dedicats a retratar els escenaris clàssics del western en el còmic, un gènere molt popular a Europa. També destaquen les exposicions antològiques 75 anys de Superman, sobre la carrera de l'Home d'Acer, creat per Jerry Siegel i Joe Shuster, i Superamics per sempre, una mostra dedicada a dues sèries superheroiques de Marvel tan emblemàtiques com X-Men i The Avengers, ambdues creades per Stan Lee i Jack Kirby i que compleixen aquest 2013 el seu 50è aniversari. Unes exposicions que repassaran la trajectòria d'aquests personatges amb originals de mans de diversos autors.

Com cada any, hi haurà l'exposició del guanyador del Gran Premi del Saló del Còmic 2012, que va recaure en José Ortiz, un dels millors dibuixants realistes de còmic, en actiu des dels anys 40. També hi tindran exposicions José Domingo, guanyador del Premi a la Millor Obra del passat Saló per Aventuras de un oficinista japonés, l'alacantina Lola Lorente, premi a l'Autor Revelació -guardó patrocinat per la Fundació Divina Pastora- i el fanzine Usted, Premi al Millor Fanzine.

VIDEOJOCS AL SALÓ DEL CÒMIC

Enguany tindran estand al Saló del Còmic els videojocs Gears of War: Judgment, la preqüela de l'emblemàtica sèrie d'acció d'Xbox 360, i Injustice: Gods Among Us, un títol multiplataforma de lluita del que us hem parlat recentment, protagonitzat pels principals personatges del panteó superheroic de DC Comics, que sortirà a la venda just després de la finalització d'aquesta 31a edició de la fira.

Des d'Ara VaDeJocs, com fem sempre, us aproparem el Saló del Còmic amb diversos textos, tant sobre les mostres d'enguany com sobre el paper dels videojocs, que cada any, com veieu, guanyen més espai expositiu dins la fira.

stats