iPhone SE i iPad Pro de 9'7 polzades, el que representen o poden representar per Apple

Zoom

RAUL ARRIBAS| Barcelona

La setmana passada Apple va anunciar que treu al mercat dos models nous de la seva gamma de dispositius iOS: l’iPhone SE i l’iPad Pro de 9’7 polzades. I ho fa, a més, allunyat del seu cicle habitual de renovació de dispositius, que és cap a finals d’any des de fa ja unes quantes versions.

L’iPhone SE recupera el disseny i dimensions de l’iPhone 5S i actualitza els seus components perquè s’assembli, en gairebé tot, als actuals models de la gamma 6S. En principi només es troba a faltar la capacitat de reaccionar a les diferents pressions que podem aplicar a la pantalla dels models actuals, el conegut com a 3D Touch, que us vam explicar a l’article corresponent a la nostra experiència personal amb l’iPhone 6S. Per tant, estem davant d’un autèntic flagship amb pantalla de 4 polzades. Aquest detall no és menor, ja que, excepte Sony (amb la seva gamma Compact, actualment representada per l’Xperia Z5 Compact), totes les grans marques de dispositius mòbils ofereixen els seus telèfons de referència només en mides de pantalla grans. Si un consumidor vol un telèfon amb les més altes prestacions, però amb pantalla petita, no disposa de gaires opcions per escollir (com dèiem, només una). Ara Apple porta al mercat un iPhone, un de debò (no una versió antiga o rebaixada en prestacions), amb mida de telèfon petit. I a més a més, a un preu molt més ajustat del què la companyia ens té acostumats. Aquest iPhone SE, que recordem que és, en gairebé tot, igual als seus models grans, arribarà a les nostres botigues aquest abril amb un preu de, en la configuració més baixa, 489 €. Aquest preu, per un flagship d’una de les empreses de referència en general, no és en absolut alt. I, per Apple en concret, encara menys. Ara, la gent que vulgui gaudir d’un iPhone de la generació actual, i que no necessiti una gran pantalla (o no vulgui invertir-hi tants diners), tindrà una opció molt interessant al seu abast. I això, creiem, canviarà bastant el panorama del mercat mòbil en els mesos vinents. De cop, Apple pot competir en preus amb la seva competència, i en cert segment, el dels flagships de pantalles petites, només ella i Sony ofereixen models amb la tecnologia més avançada. No ens estranyaria gens, però gens, veure que competidors com Samsung, LG, HTC o Huawei presenten en els pròxims mesos versions petites dels seus telèfons de referència amb prestacions similars a aquests.

Zoom

L’únic dubte que ens presenta aquest iPhone SE és com es comportarà envers els seus germans, especialment l’iPhone 6S i l’iPhone 7 (quan arribi aquest darrer al mercat). No creiem que la gamma Plus es vegi gaire afectada, ja que, qui vol una pantalla de 5’5 polzades difícilment la canviarà per una de 4, per molta diferència de preu que hi hagi. Però qui prefereixi un iPhone “normal” perquè no necessiti una pantalla gran tindrà ara una opció més econòmica al seu abast, i això podria comportar una canibalització de vendes entre els dos dispositius. De ben segur que a Cupertino han tingut això en compte i han valorat que, tot i el risc que això succeeixi, els nous compradors que pot atraure aquest iPhone SE compensen de sobres el problema de la canibalització. Nosaltres també ho pensem.

Zoom

L’iPad Pro de 9’7 polzades és un tema completament diferent, ja que l’enfocament variarà molt depenent de si ha vingut a substituir l’iPad Air 2 o no. A nosaltres ens agradaria que es mantinguessin les dues gammes (la Pro i la Air), tot i que, quan ho penses bé, no sembla probable. L’iPad Pro original, amb una pantalla molt més gran que la resta d’iPads, estava clarament enfocat a un públic professional (les seves mides no el fan especialment còmode per portar-lo sempre a sobre o per subjectar-lo de la forma en què subjectem habitualment una tauleta). Però aquest nou iPad Pro, de la mateixa mida que l’iPad Air, sí que sembla enfocat a un públic més massiu, cosa que ens fa pensar que els dies de la gamma Air estan comptats, tot i que no es pot oblidar la gran diferència de preu que hi ha entre les dues gammes. Aquesta diferència de preu és, precisament, el què ens dóna esperança, el motiu al qual ens aferrem per esperar que, en el futur, les gammes Air i Pro es complementin i comparteixin espai a les botigues, enfocats a públics objectiu diferents.

Zoom

El fet que hagin estat presentats a la primavera en lloc de la tardor ens evoca, irremeiablement, al primer iPad amb pantalla retina. Aquell dispositiu, presentat també a banda del cicle habitual, va ser renovat de nou al cap de només sis mesos (afegint, entre altres coses, el connector lightning i un processador més potent). Per tant, la pregunta de si aquest iPhone SE i aquest iPad Pro de 9’7 polzades seran renovats, de nou, aquesta tardor, és inevitable. Avui en dia es fa molt difícil de predir, tot i que, tenint en compte que a la gamma iPhone li toca, seguint la tendència de la companya de Cupertino, renovació exterior (recordeu que sempre es renova l’aparença en els models que canvien de número), no ens semblaria gens estrany que aquesta tardor ens trobéssim amb un iPhone 7, un iPhone 7 Plus i un iPhone 7 SE totalment renovats i estèticament iguals. De fet, ara mateix apostem clarament per aquest supòsit. En el cas de l’iPad Pro de 9’7 polzades dependrà, creiem, de què hagi decidit fer Apple amb la gamma iPad Air. Si ha de decidit mantenir-la, podria decidir actualitzar els iPad Air i mini a la tardor, mentre la gamma iPad Pro (en les dues mesures), més orientades al món professional, podrien ser renovats en una altra època de l’any (primavera, per exemple). Però si han decidit que l’iPad Pro ha vingut per substituir l’iPad Air, i, per tant, la gamma d’iPad queda reduïda a iPad mini i iPad Pro (en 9’7 i 12’9 polzades), és molt probable que aquesta tardor la gamma sencera experimenti una renovació en conjunt. En aquest cas no tenim gaire clar per on pot decidir anar Apple, però, com dèiem, ens agradaria que la gamma iPad Air seguís existint, ja que són uns dispositius realment recomanables per mides, pes, prestacions i preus. És més, l’existència de l’iPad Pro de 9’7 podria provocar una reducció de preu de la gamma iPad Air, cosa que encara el faria més apte per a tots els públics.

Zoom

No volem finalitzar l’article sense expressar en veu alta un desig que tenim i que, n’estem gairebé segurs, no es complirà. Ens encantaria que Apple portés al mercat un iPod Touch Plus, amb pantalla de 5’5 polzades. Com a dispositiu de videojocs i reproductor multimèdia ultraportàtil seria sensacional. L’actual iPod Touch segueix amb pantalla de 4 polzades i, tot i la seva potència i capacitats, a ningú escapa que, per activitats com veure vídeos (pel·lícules, sèries, ...) o gaudir de videojocs quan estem fora de casa, una pantalla molt més gran seria molt més agraïda. Tant de bo ens equivoquem i aquesta tardor Apple ens sorprengui amb aquest iPod Touch Plus!

Zoom

Cap a finals d’any sortirem de dubtes, i veurem si la nostra intuïció anava ben encaminada o si, al contrari, el pla de l’empresa de la poma mossegada era un altre radicalment diferent.