[MWC 2013] Dia 1

9 min

RAUL ARRIBAS | Barcelona Avui dilluns ha començat oficialment el Mobile World Congress 2013, i com ja ve essent tradició ens els darrers anys Nokia ha fet la seva conferència de premsa només començar el dia. Entra d'altres productes (que us detallarem en un article específic sobre aquesta presentació de l'empresa finlandesa) ha presentat dos nous terminals de la gamma Lumia, la que ve equipada amb Windows Phone com a sistema operatiu. Com ja va succeir l'any passat el mòbil més avançat de la companyia ja ha estat presentat i per tant s'han enfocat a ampliar la seva gamma mitjana i baixa. El Lumia 720 és un terminal prou potent adreçat a un públic jove que equipa una pantalla de 4,3" i un processador de doble nucli, mentre que el Lumia 520 és un terminal de prestacions més modestes que sortirà al mercat per 139€, buscant així aconseguir un mica de quota de mercat en un segment on Android està arrasant, en part, per falta de competència.

[pe2-gallery class="alignleft" ]

[/pe2-gallery]

Després de la roda de premsa com a tal, i com també és tradició des que cobrim el Mobile World Congress, hem assistit a la conferència de desenvolupadors de Nokia. Així com els dos darrers anys, amb l'anunci de la col·laboració amb Microsoft en fa dos i l'aterratge definitiu de Windows Phone en fa un, van ésser conferències entretingudes (i fins i tot tenses per moments), la d'aquest any ha estat tant normal que ha resultat avorrida en conjunt. Han presentat un programa (l'enèsim entre les empreses que volen competir amb Apple i Google) de recompenses als desenvolupadors i han anunciat mesures per a incentivar l'arribada d'apps a la plataforma. Bones intencions, que ja hem vist en el passat per part de Microsoft o BlackBerry, i que per els motius que siguin (i que són complexos) no han arribat mai a aconseguir atraure el necessari ecosistema d'apps que fan avui en dia d'una plataforma mòbil un producte atractiu per a l'usuari. Veurem els propers mesos si les mesures anunciades avui fan més efecte. Tant de bo que sigui així ja que com major sigui la competència més hi guanyarà l'usuari.

Un cop acabada la conferència de desenvolupadors hem passat per l'estand de Golla, l'empresa del nord d'Europa de fundes modernes i atractives. A Golla podem trobar des de fundes per a mòbils fins a bosses de mà, i totes, com cada any, són prou maques.

[pe2-gallery class="alignleft" ]

[/pe2-gallery]

Avui s'ha presentat al públic, tal com comentàvem a l'article d'ahir, l'aplicació App Machine. Aquest entorn de treball permet construir apps per a iOS i Android mitjançant peces, i ho han ensenyat fent una analogia amb Lego. Tot i que està prou bé i ofereix bastants d'aquestes peces hem trobat que aquest servei serà molt útil per a qui vulgui fer la típica app de "contactar amb el món i informar d'actes", però per a usos més personalitzats no ens ha acabat de convèncer. Tot just es presenta avui i caldrà donar-hi un marge de confiança. El seu model de negoci, basat en deixar construir l'app de forma gratuïta i només cobrar si fas la publicació al Play Store o l'App Store, de ben segur que ajudarà a que molta gent hi doni una oportunitat.

[pe2-gallery class="alignleft" ]

[/pe2-gallery]

Hem passat molta estona visitant l'App Planet, el pavelló destinat a les apps, que cada any és més gran. Hem constatat que a dia d'avui ja hi deu haver poques coses que no es puguin fer amb el mòbil, ja que tant en entorns empresarials com en oci l'oferta i varietat és impressionant. Un detall que cada cop és més evident és que el món del joc al mòbil mou molts diners, ja que dintre l'App Planet el sector que més presència té és aquest. Des de videojocs purament d'oci fins a jocs d'atzar i casinos la seva presència en aquest congrés és més destacada que mai.

[pe2-gallery class="alignleft" ]

[/pe2-gallery]

És aquí també on empreses com Ubuntu i Firefox, nous actors dintre del difícil mercat dels sistemes operatius mòbils, han establert la seva base d'operacions al congrés. Firefox en concret ha agafat molt impuls a aquest Mobile World Congress ja que grans marques com Sony, ZTE, Huawei, LG i Alcatel han anunciat oficialment que comercialitzaran terminals amb aquest sistema operatiu. A més, Telefónica ha anunciat també que dóna suport al sistema i començarà a oferir als seus clients mòbils d'aquesta plataforma (en un nou intent per trencar el duopoli que Apple i Google tenen en el segment). Ara haurem d'estar atents si els propers mesos comencem a veure Firefox OS als nostres amics, companys o familiars, o si tot i la declaració d'intencions la penetració al mercat dels sistemes operatius continua sent tan dura com fins avui. El baix cost dels seus terminals segur que ajuda, especialment en la situació econòmica actual.

[pe2-gallery class="alignleft" ]

[/pe2-gallery]

Les principals marques de terminals han aprofitat el dia d'avui per a presentar, o confirmar, els seus nous terminals, de cara a poder exposar-los als assistents als diferents estands. ZTE ha presentat (a més del ja esmentat amb Firefox OS anomenat ZTE Open) el Grand Memo (queda clar que ningú a l'empresa xinesa ha valorat el nom del terminal en espanyol), un impressionant mòbil (o phablet) de 5,7" i càmera de 13mpx amb Android. Sony ha presentat la tauleta Android més fina del mercat, la Xperia Tablet Z, que a més és resistent a l'aigua i incorpora un processador de quatre nuclis i una pantalla FullHD de 10,1". Sony ha anunciat també que el seu nou mòbil, l'Xperia Z, és a la venda des d'avui a les seves botigues de Barcelona i Madrid. Geeksphone, l'empresa espanyola de terminals dedicats principalment a desenvolupadors, també ha anunciat un nou mòbil amb Firefox OS. Alcatel ha presentat també la seva nova gamma de terminals amb Android, on destaca especialment el One Touch Idol X, un espectacular terminal amb pantalla de 5" i processador de quatre nuclis que aspira a lluitar al més alt de la gamma d'smartphones. HP ha sorprès presentant una tauleta amb Android, l'HP Slate 7. Es tracta d'una tauleta de 7" d'especificacions bastant modestes i preu molt ajustat que no sabem si tindrà espai estant el Nexus 7, que és molt superior en especificacions, a uns preus tan baixos. Huawei per la seva part ha presentat un nou competidor al sector top dels smartphones, l'Ascend P2. Tenim un altre terminal de quatre processadors, càmera de 13mpx i pantalla de 4,5" HD (no Full HD). Samsung presenta aquí com a dispositiu més nou la tauleta de 8" Galaxy Note 8.0, completant així la gamma Galaxy Note (que ja disposa de dos iteracions en mòbils i una tauleta de 10,1"). D'aquesta manera la gamma Galaxy Note ja disposa dels mateixos exponents que, per exemple, la Nexus o la iOS. LG per la seva part aposta per la seva gamma L i ha presentat una bateria terminals sota la nomenclatura L II que ofereixen qualitat i preus més ajustats que no és habitual a la gamma alta. Amb tot, a LG no s'han pogut estar de presentar també un nou màxim exponent de la seva cartera de productes i ha presentat l'LG Optimus G Pro, amb una pantalla de 5,5" Full HD , processador de quatre nuclis i càmera de 13mpx, adreçat a competir en la subgamma de phablets que va inaugurar amb èxit el Galaxy Note de Samsung. Asus per la seva part segueix apostant per la idea Padfone i ha dut a Barcelona el Padfone Infinity.

Si una cosa ha quedat constatada amb totes aquestes presentacions és que quatre nuclis es considera suficient i l'escalada tecnològica que veníem experimentant en aquest sentit s'ha aturat. Aquest MWC 2013, en el que a nombre de processadors es refereix, és igual al de l'any passat. I com sol passar quan es donen aquestes situacions en entorns tecnològics es comencen a veure preus de sortida bastant més ajustats que tot just fa un any per a aquesta mena de dispositius.

[pe2-gallery class="alignleft" ]

[/pe2-gallery]

Demà tenim una cita amb NVIDIA per a provar el Project SHIELD però no ens n'hem pogut estar de passar avui a veure l'aparell en viu.

[pe2-gallery class="alignleft" ]

[/pe2-gallery]

Per finalitzar el dia hem fet una parada a l'estand que el Total Mobile Festival, que es celebrarà a Barcelona dintre de pocs mesos, ha instal·lat, on es pot descansar una estoneta tot fent una cervesa, un gintònic o una copa de cava. Nosaltres ens hem conformat amb la cervesa...

stats