Jocs i llibres confluiran per primer cop a Món Llibre 2014

5 min

Sota l'epígraf Un Món de Jocs, durant aquesta desena edició de Món Llibre (12 i 13 d'abril al MACBAiUn Món de JocsMón LlibreMACBACCCB En edicions passades ja s'hi van sumar les aplicacions per tauletes digitals amb força èxit i enguany no s'espera menys de la petita però creixent indústria del joc de taula. Una vegada més, l'Institut de Cultura de Barcelona, de la mà de l'editorial barcelonina Devir, aposta per aquesta eina d'oci familiar i sociocultural en constant expansió i evolució.

MIQUEL JORNET | Gavà

[vimeo 88307041]

De quantes maneres diferents es pot viure una aventura? Segur que estarem d'acord que llegir n'és una, però també coincidirem que n'hi ha moltes més. La interactivitat que ofereixen les noves tauletes digitals, la immersió i abstracció que suposa la il·lustració o el fet efímer de participar en una representació teatral són modes evidents i complementaris d'explicar històries que ja van estar presents a edicions anteriors de Món Llibre. Enguany s'hi suma, amb moltes expectatives, el joc de taula.

Segons Matilde González, del departament de màrqueting de Devir, «Un Món de Jocs és un nou espai dins del Món Llibre 2014, que té com a objectiu convidar petits i grans a descobrir o retrobar el plaer dels jocs de taula, una forma d'oci cultural i social alternativa a l'oci digital. I en aquest cas particular, jocs de taula basats o inspirats en la literatura infantil i juvenil i, fins i tot, el cas contrari: un joc de taula, Catan, que ha estat model d'inspiració per crear una novel·la.

La novel·la Los Colonos de Catán, de l'autora alemanya Los Colonos de Catán,Rebecca Gabléper primer cop en castellà gràcies a l'editorial cordovesa Almuzara. És un dels pocs casos en el que un joc de taula ha inspirat tot un món i un elenc de personatges per desenvolupar una obra literària completa. L'autora va ser escollida pel propi Klaus Teuber, dissenyador del joc de taula long-seller i posseïdor, amb altres membres de la seva família, dels drets d'explotació de la marca Catan.

Matilde González segueix explicant: «I és que jugar agrada a tothom, per plaer, perquè sí. Per trobar-se amb els amics, amb lafamília o per conèixer gent nova a les festes del poble o a la botiga del barri. Jugant gaudim dequelcom que ens apropa i ens relaciona. Ja ho va dir Plató: "es pot descobrirmés d'una persona en una hora de joc que en un any de conversa".També és cert que no a tothom li agrada jugar als mateixos jocs, igual que hi ha gent a qui agrada llegir però no agraden els mateixos llibres. I és que jugar agrada a tothom, per plaer, perquè sí. Ja ho va dir Plató: "es pot descobrirmés d'una persona en una hora de joc que en un any de conversa".Tothom té el seu joc i n'hi ha un deperfecte per a cada persona, sigui gran o petita.

Sobre les propostes de jocs que es podran provar aquest cap de setmana, comenta:«A Devir intentem seleccionar els millors jocs del món, editar-los i posar-los a disposició de tots els tipus de jugadors que podem imaginar.

Els jocs triats per aquesta sèrie de demostracions a Un Món de Jocs

  • La Colla dels Porquetsd'Alex Randolph (de 2 a 7 jugadors a partir de 4 anys i uns 20 minuts de durada):L'enjogassada colla de porquets està formada per set bonics porcells de colors, i no hi ha res que els agradi més que córrer pel camp, i sempre per corriols tan estrets que si volen avançar-se han de saltar uns sobre dels altres, o fins i tot posar-se a collibè.
  • L'Escala Embruixada de Michelle Schanen (de 2 a 4 jugadors a partir de 4 anys i uns 15 minuts de durada):Dalt de tot d'un castell viu un vell fantasma. De puntetes, un grup de nens ben agosarats comença a pujar les escales; tots volen ser el primer a arribar dalt de tot i espantar el fantasma amb un bon "BUUUUU!".
  • Fantasma Blitz de Jacques Zeimet (de 2 a 8 jugadors a partir de 8 anys i uns 25 minuts de durada):Un joc de reflexos ràpid com el llamp per a ments molt despertes. A cada torn es revela una carta i els jugadors han d'atrapar ràpidament l'objecte que coincideix en forma i color amb algun dels que es mostren a la carta... o justament tot el contrari!
  • Verbàlia i Enigmàrius d'Oriol Comas i Màrius Serra: Dos jocs per a totes aquelles persones "verbívores" (aquelles a qui agrada jugar amb les paraules) i que volen jocs de mots diferents als de tota la vida. Aquests dos títols són un recull de propostes molt originals per jugar amb diferents nivells de dificultat.
  • La Vuelta al Mundo en 80 Días de Michael Rieneck (de 2 a 6 jugadors a partir de 10 anys i uns 50 minuts de durada):Guanya la partida el jugador que pugui fer la volta al món en menys de 80 dies i torni a Londres abans que els altres. Però, per fer-ho, haurà d'evitar un detectiu implacable i tota mena d'imprevists.
  • Els Colons de Catan de Klaus Teuber (de 3 a 4 jugadors a partir de 10 anys i uns 75 minuts de durada):Un joc de taula d'estratègia i diplomàcia. Des de la seva aparició, l'any 1995, és un dels jocs més venuts i més premiats arreu del món, a més del precursor d'un nou gènere de jocs de taula que compta amb milions de seguidors.
  • El Señor de los Anillos i El Hobbit de Reiner Knizia: Dos grans jocs cooperatius del brillant i prolífic autor alemany. Una manera formidable de reviure les aventures de J.R.R. Tolkien al voltant d'una taula i prenent decisions no massa fàcils al costat de Bilbo. Mecànica i temàtica en constant retroacció!
  • Las Leyendas de Andor de Michael Menzel (de 2 a 4 jugadors a partir de 10 anys i entre 60 i 90 minuts de durada): Cada llegenda explica què hi succeeix amb detall, però les regles del joc són extremadament senzilles i es poden aprendre en deu minuts. Cada torn de joc representa un dia en la vida dels herois i els jugadors l'aprofiten per fer les seves accions. Quan cau la nit, els monstres avancen.Cooperatiu temàtic guardonat amb el premi Kennerspiel des Jahres 2013.
stats