Desapareix una icona

3 min

La xarxa en va plena, Steve Jobs, fundador d'Apple i una de les personalitats més influents en el camp de les noves tecnologies i més enllà del seu propi àmbit, ha mort avui, a l'edat de cinquanta sis anys, després d'una llarga malaltia i d'una vida consagrada a la creació de ginys informàtics i de tota mena de programes, sistemes i eines tecnològiques que han facilitat la vida i la tasca de milions de persones arreu del món.

JOAN-ALBERT ROS | Barcelona

El lloc web oficial d'Apple ha publicat la notícia i immediatament s'ha desencadenat el reconeixement unànime, tant d'admiradors d'arreu del món com de figures socials de tota mena i d'actors rellevants de la indústria: D'ençà que la notícia ha transcendit que a Twitter són Trending Topics els temes i les etiquetes "RIP Steve Jobs", "#ThankYouSteve", "#iSad", "Think Different" i "STAY HUNGRY", que al·ludeixen directament al personatge, a la seva obra o a algunes de les seves frases més significatives i inspiradores; el president dels Estats Units, Barack Obama, mitjançant un comunicat l'ha reconegut com "un dels més grans dels innovadors nord-americans", Bill Gates, fundador de Microsoft, considerat competidor i rival de Jobs ha afirmat: "el món rarament veu algú que ha tingut el profund impacte que Steve ha causat, els efectes d'això seran percebut per moltes generacions en el futur", Mark Zuckerberg, cofundador de Facebook i principal representant de la xarxa social l'ha qualificat d'amic i mentor. Han estat, també, nombroses les persones que s'han dirigit a les botigues d'Apple per a dipositar flors i encendre espelmes en homenatge a aquesta veritable icona de la informàtica.

El 1976 Steve Jobs, fins llavors treballador d'Atari, fundà Apple Computer Company amb Steve Wozniak. Tots dos junts van ser els creadors del primer ordinador personal, Apple I, que van dissenyar i muntar al garatge de la casa dels pares adoptius de Jobs, situat a Los Altos, California, i que és un indret de peregrinació per als fanàtics de Mac més mitòmans. Gràcies a l'èxit de l'Apple II, Jobs va començar a ser cèlebre, Time Magazine li va dedicar una portada el 1984, l'any en el que va llançar el Macintosh 128K, el primer ordinador personal comercialitzat amb èxit i el primer dispositiu informàtic que feia ús d'una interfície gràfica d'usuari i que es basava en l'ús d'un ratolí en comptes d'una consola de comandaments des de la qual escriure línies d'ordres.

Jobs va ser acomiadat d'Apple el 1985, després de problemes diversos amb la cúpula empresarial de la societat que ell mateix havia fundat amb Wozniak. Durant els noranta va transformar una empresa que havia estat part de Lucasfilm en Pixar, un estudi d'animació que va revolucionar la indústria amb el llançament de la pel·lícula Toy Story. Quan l'estudi va passar a formar part de The Walt Disney Company, Jobs es convertí en el major accionista individual de la gran corporació d'entreteniment. Jobs tornà a Apple el 1997, i n'ha estat el director executiu fins el 24 d'agost passat, moment en el que, a causa de problemes de salut derivats del càncer de pàncrees que va patir el 2004 i que en principi semblava que havia aconseguit superar, després d'un trasplantament de fetge i de problemes hormonals diversos, va decidir traspassar el testimoni a la seva mà dreta, Timothy D. Cook, fins llavors cap de comunicacions d'Apple.

Jobs ha estat, en definitiva, una veritable icona de la tecnologia que ha deixat la seva empremta més enllà de Silicon Valley i que ha marcat amb els ginys que ha inventat la vida de moltes persones i la manera d'entendre tant la informàtica com l'oci electrònic. Avui, des d'aquest racó, volem retre-li el nostre petit homenatge. Descansi en pau.

stats