BlackBerry presenta oficialment BlackBerry 10 a Barcelona

4 min

Aquest matí hem assistit a la presentació de BlackBerry 10 a l'auditori del Cibernàrium, a l'edifici MediaTIC, situat al bell mig del districte 22@ de Barcelona. L'acte ha comptat amb la presència, per part de l'administració, de Carles Flamerich i Castells, Director General de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, i per part de la companyia canadenca, de Xavi Martínez i Claudio Roselli, el director executiu i el gerent superior de producció de BlackBerry al sud-oest d'Europa, respectivament.

JOAN-ALBERT ROS | Barcelona

El MediaTIC és un dels símbols del clúster TIC del 22@. A la primera planta de l'edifici hi ha l'auditori del Centre Cibernàrium de Capacitació Tecnològica per a Professionals i Empreses, que és on ens ha congregat BlackBerry, un indret on habitualment tenen lloc activitats de formació relacionades amb la tecnologia, cursos i classes magistrals i jornades o esdeveniments relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació o amb els reptes econòmics i de desenvolupament de la ciutat.

BlackBerry, mobile computing Així designa BlackBerry l'experiència que ofereix la seva plataforma, redissenyada, renovada i reinventada. Tot i que en ocasió del recent Mobile World Congress 2013 ja vam tenir ocasió de començar a conèixer BlackBerry 10 i el terminal Z10 en una presa de contacte inicial en una demostració de la que us vam parlar puntualment en el seu moment, BlackBerry ha tingut la gentilesa de convidar-nos també a l'acte de presentació oficial del nou sistema operatiu a Barcelona. L'esdeveniment ha estat acollit pel Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, en la figura de Carles Flamarich, Director General d'Empresa i Ocupació.

Flamarich ha celebrat l'avenç que suposa el llançament del nou sistema operatiu de BlackBerry i el terminal Z10 i la presència del català al teclat predictiu de BlackBerry Z10 des del moment del seu llançament. Ha justificat, a més, l'interès de l'administració per les innovacions en el camp de les noves tecnologies i ha vinculat l'acte a la inicitativa Mobile World Capital, concebuda per apropar el Mobile World Congress al ciutadà i per promoure la indústria del mòbil. BlackBerry, i també altres empreses del sector, són un motor potent de canvi i formen part d'un sector que la Generalitat de Catalunya considera estratègic.

Tot seguit ha estat Claudio Roselli, a qui vam conèixer en la demostració a la que vam assistir fa uns dies, qui ha pres la paraula. Abans que res, Roselli ha mostrat el funcionament del teclat predictiu del Z10. Amb una facilitat extraordinària, el sistema reconeix la llengua en la que escrivim fins i tot encara que barregem fins a tres idiomes diferents, sense necessitat d'anar a les opcions de configuració idiomàtica ni de fer cap canvi, mostra suggeriments automàticament i ens permet d'acceptar o de refusar propostes de correcció. El teclat és capaç d'aprendre a partir de la manera d'expressar-se de cadascú, i detecta, fins i tot, si ens expressem en un context formal i informal i adapta els suggeriments al to de la conversa.

Roselli ha ofert a continuació un recorregut guiat pel sistema operatiu BlackBerry 10 en un terminal Z10 connectat a través d'un enllaç d'alta definició mòbil que projectava a una gran pantalla la interfície del dispositiu. Els assistents hem pogut veure en detall bona part de les funcions de les que ja vam parlar-vos després de la nostra experiència en primera persona amb aquest nou telèfon intel·ligent: l'accés ràpid al hub, que permet centralitza tot allò que és més important per a l'usuari sense haver d'arrencar aplicacions, la versatilitat del gestpeek, que fa que a BlackBerry 10 no li calgui un botó home, les novetats en la compartició de pantalla a través de BlackBerry Messenger i la facilitat d'ús dels editors multimèdia per retocar instantànies o crear presentacions de vídeo. Roselli ha volgut emfasitzar la importància del que l'empresa anomena "BlackBerry Flow", una forma nova d'emprar el nostre smartphone que fa que les apps i el propi sistema aprenguin i ens ajudin a completar tasques amb celeritat.

Finament, Xavi Martínez ha parlat de la quantitat d'aplicacions que BlackBerry App World pot oferir ja a hores d'ara als usuaris de BlackBerry 10. Si la nova versió de la botiga virtual d'aplicacions de BlackBerry va estrenar-se amb 70.000 aplicacions, la xifra d'apps acaba d'arribar, tot just dos mesos després, a les 100.000, una quantitat que demostra, segons Martínez, la implicació de BlackBerry per aconseguir la implicació i la complicitat dels desenvolupadors. Martínez ha clos la seva intervenció fent una projecció, ha parlat de l'internet de les coses: en un futur molts dels objectes del nostre entorn estaran interconnectats i alhora connectats a la xarxa, els dispositius dependran d'internet, un escenari que converteix en nostre telèfon intel·ligent en molt més que un terminal d'oci electrònic i de comunicacions i en el que BlackBerry vol tenir molt a dir.

En el torn de preguntes ens hem interessat pel calendari previst per a l'aparició del terminal Q10, amb teclat físic, i per al llançament de l'actualització de la tauleta tàctil BlackBery PlayBook al nou sistema operatiu BlackBerry 10. Hem de dir que no hem aconseguit cap primícia: una i altra data seran puntualment concretades en el seu moment. També hem inquirit Roselli i Martínez sobre si BlackBerry està preocupada per la corba d'aprenentatge del seu sistema operatiu que, per bé que és superior en moltes de les seves prestacions al que ofereix ara mateix la competència de telèfons intel·ligents d'alta gamma, també requereix un temps perquè l'usuari s'hi adapti. En previsió d'això, segons ens han explicat, BlackBerry forma els promotors dels establiments que comercialitzen els seus terminals. Definitivament, a BlackBerry estan convençuts de les bondats de BlackBerry 10 i volen donar-les a conèixer adequadament a tothom que s'interessi pels seus telèfons.

stats