BlackBerry OS 10.2.1 habilita la instal·lació directa d'apps d'Android

Zoom

Tot i que últimament molts han considerat BlackBerry una empresa acabada, sembla que l'antiga RIM revifa. D'una banda, les seves accions han viscut un significatiu increment borsari en el que duem d'any. I d'una altra, la darrera actualització del sistema operatiu dels seus telèfons intel·ligents resol un dels majors problemes que arrossegaven els seus productes.

RAUL ARRIBAS i JOAN-ALBERT ROS | Barcelona

Tot i l’esforç de la companyia canadenca per brindar un excel·lent entorn, atraure programadors que desenvolupin per als seus dispositius i facilitar la conversió d’aplicacions d'Android per incrementar la quantitat d’apps disponibles a BlackBerry World, fins avui l’oferta d’aquest mercat queda encara lluny del que trobem a l’App Store d’iOS o a Google Play. Ara, però, a partir de la versió 10.2.1 de BlackBerry 10 -veureu que la captura de pantalla del nostre terminal Q10 assenyala que la descàrrega actualitza el sistema operatiu a la versió 10.2.0.429- (ja disponible per a tots els terminals que en fan ús) no només ofereix als usuaris noves característiques i opcions de personalització sinó que també fa que es pugui emprar qualsevol smartphone BlackBerry 10 com si fos un mòbil Android, ja que permet la instal·lació d’arxius APK per mitjà d’un navegador web o d’un gestor de fitxers.

Zoom

Com explicàvem a l'anàlisi del BlackBerry Q10, publicada recentment, ja no caldrà habilitar el mode per a programadors, ni connectar el terminal a un ordinador ni dur a terme el que es coneix com a sideloading (“càrrega lateral”, el procés que designa la conversió casolana d'aplicacions Android Apps per a la seva instal·lació a Blackberry). De manera que la manca d’aplicacions disponibles per a terminals BlackBerry deixa de ser, a efectes pràctics, un motiu per descartar la compra dels dispositius BlackBerry 10. BlackBerry no ha anunciat a bombo i plateret aquesta faceta de l'actualització, probablement perquè des de la companyia consideren que això podria anar en detriment de les aplicacions comercials de Blackberry World, però de cara a l'usuari, l'increment d'aplicacions funcionals disponibles només es pot valorar com una excel·lent notícia. En el temps que fa que disposem de la darrera versió del sistema operatiu hem tingut ocasió de provar diverses aplicacions en dos terminals BlackBerry 10, Q10 i Z10.

Zoom

Per bé que hem detectat a BlackBerry Q10 algun problema puntual amb alguna app concebuda per funcionar en telèfons amb pantalles més grans (com ara Molome o Vine) la veritat és que en tota la resta no només hem apreciat un funcionament perfecte sinó que fins i tot hem pogut provar versions Android d'apps disponibles a BlackBerry World -cosa que fa que cada usuari pugui triar aquella versió que prefereix. Convé recordar que és possible instal·lar Google Play a BlackBerry 10 -ho podeu comprovar en la nostra captura de pantalla- però que no funciona, i per tant hi haurà aplicacions que només trobarem disponibles en aquesta botiga que no podrem instal·lar -com l'app del Diari Ara, o del 324.cat- de manera que haurem d'optar per mercats d'aplicacions Android alternatius, com 1Mobile Market, SlideME Market o Amazon Appstore, que funcionen tan bé a BlackBerry 10 com ho fa BlackBerry World.

[pe2-gallery class="alignleft" ]

2014-02-15 15.41.41.jpg Zoom

2014-02-15 15.41.41.jpg

2014-02-15 15.42.51.jpg Zoom

2014-02-15 15.42.51.jpg

2014-02-15 15.43.12.jpg Zoom

2014-02-15 15.43.12.jpg

[/pe2-gallery]

L'única diferència és que en la pantalla de progrés de la descàrrega i posterior instal·lació de l'aplicació podrem llegir, lògicament, un advertiment d'exempció de responsabilitat ("aquesta aplicació s'està instal·lant des d'una font diferent de BlackBerry World i BlackBerry no l'ha comprovada"). Al marge d'això, el sistema ens avisarà de les actualitzacions disponibles per a les apps d'Android de forma idèntica a com ens avisa de les actualitzacions disponibles per a les apps BlackBerry, l'única diferència serà el mercat d'aplicacions a través del qual fem efectiva la descàrrega de la darrera versió del programari en qüestió.

Zoom

Més enllà del benefici que atorga gaudir d'un ample fons d'armari en el que respecta a la disponibilitat d'apps, encara hi havia autèntics imprescindibles que no disposaven (ni disposen) de versió pròpia a BlackBerry World.Ara podem, per exemple, gaudir d'aplicacions comDropboxoInstagramals terminals BlackBerry amb aquesta versió del sistema operatiu BB OS gràcies a les seves versions per Android.

[pe2-gallery class="alignleft" ]

2014-02-15 15.45.41.jpg Zoom

2014-02-15 15.45.41.jpg

2014-02-15 15.45.58.jpg Zoom

2014-02-15 15.45.58.jpg

2014-02-15 15.46.05.jpg Zoom

2014-02-15 15.46.05.jpg

[/pe2-gallery]

A més d'aquest aspecte tan interessant, que és el que tot sol justifica que dediquem un article a la darrera versió del sistema operatiu de BlackBerry quan només havíem parlat de la seva primera versió, en el moment de la seva presentació en primícia durant el passat Mobile World Congress 2013 i quan fou presentat oficialment a Barcelona, BlackBerry OS 10.2.1 també introdueix altres novetats interessants, alguna de les quals no és, de cap manera, menor. Ara podem habilitar les actualitzacions automàtiques de programari quan el nostre telèfon té accés a una xarxa Wi-Fi, també podem desar pàgines web per consultar-les quan no tinguem cap connexioó a la nostra disposició. S'ha afegit suport per a grups de missatges breus de text i de correu electrònic, s'ha canviat la pantalla de recepció de trucades i el marcador, que ara permet silenciar o enviar resposta amb un simple toc, un moviment per mitjà del qual d'ençà de l'actualització podem també obrir missatges des de la notificació de la pantalla de bloqueig (quelcom que ens enutjava trobar a faltar en la versió anterior del sistema operatiu). Ara podem també personalitzar el menú d'Inici Ràpid, i fins i tot establir una imatge com a contrasenya de desbloqueig.

Zoom

De llarg, però, el que més ens ha agradat, al marge de la possibilitat d'executar apps d'Android, és que s'hagi habilitat la ràdio FM en els dispositius Z30, Q10, o Q5 (encara ens hauria agradat més si també s'hagués inclòs el Z10 entre els beneficiats d'aquest afegit). I és que, com sovint comentem a les nostres anàlisis, aquesta és una de les funcionalitats que més trobem a faltar en molts terminals de telefonia intel·ligent. Ara podem sintonitzar totes les emissores de freqüència modulada del dial i emmagatzemar les nostres estacions de ràdio favorites. Podem escoltar la ràdio tant a través d'uns auriculars convencionals de jack, com a través de l'altaveu del terminal com en dispositius connectats per mitjà de Bluetooth, això sí, haurem de mantenir connectat uns auriculars al jack, ja que la ràdio necessita el fil del cable per fer-lo servir com a antena, com sol passar en la majoria de ràdios FM dels telèfons, d'altra banda.

Zoom

BlackBerry 10 ens ha semblat des del moment de la seva presentació un sistema operatiu amb grans virtuts, però amb una xacra -la manca d'aplicacions disponibles- tan gran que la distància amb els principals sistemes operatius de telèfons intel·ligents ens semblava no només extraordinària sinó difícilment salvable. Contra tot pronòstic, però, BlackBerry ha fet un pas determinant per vèncer aquest inconvenient. No cal dir que valorem estupendament tot el que aporta aquesta actualització del sistema operatiu dels terminals més punters de BlackBerry. Confiem, a més, que aquesta passa sigui un moviment significatiu en el procés de recuperació d'una companyia emblemàtica que es distingeix amb els seus dispositius del que actualment està oferint la competència.