Avanç: Star Trek - El Videojoc

4 min

El 2009, Paramount Pictures va estrenar la nova versió cinematogràfica del clàssic de la ciència-ficció creat per Gene Roddenberry, un rellançament a càrrec del director J.J. Abrams, co-creador d'èxits televisius com Lost o Fringe. Kirk, Spock i la resta de la tripulació de la nau USS Enterprise tornen el maig a les grans pantalles, però abans intentaran evitar que els reptilians Gorn envaeixin una colònia vulcaniana en el videojoc d'acció cooperativa Star Trek.

JOAN-ALBERT ROS | Barcelona

L'univers de ciència-ficció d'Star Trek s'ha estès a diferents mitjans, ha abraçat cinc sèries de televisió d'acció real, una sèrie de dibuixos animats, onze pel·lícules i centenars de novel·les, però també jocs de rol i videojocs. La franquícia, venerada per afeccionats d'arreu del món, és un veritable fenomen de culte. Es tracta d'una saga galàctica que comprèn una mica més de tres segles; va des l'any 2063 -moment del primer contacte entre l'espècie humana i els vulcanians- fins l'any 2379, i se centra en les aventures de la Federació de Planetes Units i les seves aliances i els seus conflictes interestel·lars.

El recent reinici de la sèrie, però, no presenta nous protagonistes sinó que ofereix noves encarnacions dels personatges originals en una reinterpretació adequada als nous temps, dotada d’una major espectacularitat cinematogràfica però força mancada de la filosofia que havia caracteritzat sempre la saga. El nou Star Trek és un producte dissenyat per connectar no pas amb els trekkies de tota la vida, sinó amb un gran públic, però potser és just això el que l’univers creat per Roddenberry requeria actualment. Els detractors d’aquesta nova visió poden argumentar que és ciència-ficció molt lleugereta i digerible però és innegable que la pel·lícula d’Abrams és un molt bon producte d'entreteniment. I ara que falta ben poc per a l’estrena de la seqüela Star Trek: Into Darkness, ens arriba un videojoc que enllaça argumentalment totes dues pel·lícules.

El títol, que s’ha donat a conèixer amb el nom de la sèrie, simplement, o amb l’afegit “The Video Game”, és un treball de l’estudi Digital Extremes coproduït per Namco Bandai Games i Paramount Pictures, per a PlayStation 3, Xbox 360 i Microsoft Windows. Star Trek és un videojoc d’acció en tercera persona en el que podrem posar-nos en la pell del capità James T. Kirk, interpretat per Chris Pine en les pel·lícules de J.J. Abrams, i Mr. Spock, a qui dóna vida l’apropiadament –en aquest cas– hieràtic Zachary Quinto, actors que han prestat també la veu als personatges del videojoc.

Un dels atractius principals del joc és la possibilitat de jugar-hi tant en solitari com en mode cooperatiu, sigui a través de la connexió online del nostre ordinador o la nostra consola, o en mode local a pantalla partida. En el transcurs d’onze capítols, Kirk i Spock combatran uns Gorn que no només llueixen un aspecte força més agressiu que no a la sèrie dels anys seixanta sinó que a més resulten molt més letals. Tot i la possibilitat d’usar cobertures i intercanviar trets com en qualsevol shooter, l’acció canvia sensiblement segons quin sigui el personatge que triem: mentre la potència de foc de Kirk fa que controlant-lo premem el gallet de forma desenfrenada, com en qualsevol joc de trets a l’ús, les habilitats analítiques i la destresa per a la lluita cos a cos d’Spock fa que des de la seva perspectiva ens haguem d’inclinar per un apropament més tàctic, basat en l’estratègia i el sigil.

Tot i que estem escarmentats de com s’acostumen a traslladar moltes llicències cinematogràfiques als videojocs, els responsables d’Star Trek: The Video Game asseguren que, per bé que la seva intenció era oferir un videojoc d’acció que els jugadors identifiquessin inequívocament com un producte Star Trek, el darrer que han volgut és oferir un objecte de marxandatge només apte per a incondicionals o clonar les aventures a la gran pantalla de Kirk, Spock, Chekov, Uhura, Sulu, Scottie i la resta de la tripulació l’Enterprise.

L’argument, que encaixa entre les dues pel·lícules i aporta dades d'interès sobre l'univers d'Star Trek, a més, l’estudi ha comptat amb un temps de desenvolupament inusual en aquest tipus de produccions i ha pogut disposar no només de les veus dels actors de les pel·lícules sinó també dels materials emprats per l’equip de producció de Paramount Pictures encarregat dels efectes especials dels films, cosa que vol dir que les armes i els ginys que emprarem, els sons que podrem sentir i moltes de les ubicacions per les que ens mourem ens seran ben familiars si hem vist les pel·lícules.

Tot i que se centra en els combats amb fàsers, el joc deixa temps també per a l'exploració i les batalles de naus espacials i inclou elements plataformers i petits trencaclosques. Hi ha hagut qui ha comparat les escenes de tiroteigs i l’ambientació d’aquest Star Trek: The Video Game amb l’enfocament d’una altra franquícia galàctica, la de la sèrie Mass Effect. Però les comparacions són odioses i la trilogia desenvolupada per BioWare i editada per Electronic Arts ofereix una mescla de rol i acció difícilment imitable. A partir d’aquest divendres 26 d’abril podrem navegar la galàxia a bord de la nau interestel·lar USS Enterprise i sortir de dubtes.

stats