Anàlisi: iPad 2

Zoom

L’iPad d’Apple és la tauleta tàctil més coneguda del moment i per a molts és el pseudònim més utilitzat per a nombrar aquests tipus de ginys electrònics. Aquest dispositiu va revolucionar el sector a principis de 2010 i des de març de 2011 en tenim la segona generació. Analitzem les seves capacitats i el seu funcionament.

Zoom

Fabricant: Apple.

Tipus de dispositiu: Tauleta tàctil.

Preu lliure: A partir de 479,99 € (apple.com)

Zoom

A començaments de 2010 Apple va presentar la seva tauleta tàctil, l'iPad. Aquest tipus de producte no era del tot nou, feia temps que Microsoft, juntament amb alguns fabricants de maquinari, havien començat a apostar per una tecnologia similar,els UMPC (Ultra Mobile PC). Eren productes cars, pesats, amb poca autonomia i no massa amigables. Bàsicament eren pantalles grans, amb arquitectura de PC i Windows XP com a sistema operatiu. La bateria durava poc més de 2 hores, eren lents i difícils de fer funcionar. iPad ha prioritzat l'experiència de l'usuari, la durada de la bateria i la utilització d'aplicacions específiques i preparades per a aquests ginys.

Quan Apple va presentar l'iPad en societat el dispositiu va ser força criticat, se l'acusava de quedar entremig d'un NetBook i d'un mòbil i de tenir moltes mancances. Era un concepte nou i molta gent no hi veia la utilitat real. El temps, i les vendes, han donat la raó a Apple i avui en dia les tauletes són cada cop més presents a les nostres vides. Altres companyies han entrar al sector i la competència a aquest segment de mercat és forta.

En el cas que ens ocupa analitzarem detingudament la segona generació, l'iPad2. Aquestes en són les característiques tècniques:

Pantalla: 9.7’’ en format 4:3 i tipus capacitativa de 1024x768 de resolució.

Processador: Apple A5 de doble nucli a 1Ghz.

Memòria: 512MB de Ram i 16/32/64 GB de Rom.

Connexió: Wi-Fi b/g/n, BlueTooth 2.1 + EDR, GPS(Versió 3G) i 3G (Opcional).

Sensors: Brúixola digital, giroscopi, acceleròmetre i sensor de llum ambiental.

Càmeres: 1.3MP darrere i 0.3 MP davant.

Sistema Operatiu: iOS 4.3.5.

Zoom

A nivell tecnològic el salt generacional ha consistit, sobretot, en potència de màquina i en les càmeres de davant i darrere. La resta d'especificacions són pràcticament idèntiques. També s'ha treballat en que la tauleta sigui una tercera part més prima i que pesi uns 30 grams menys (pesa uns 601 grams), cosa que la fa bastant més agradable a l'ús. El fet diferencial més visible entre les dues versions és la inclusió de les càmeres, que ens serviran tant per a fer fotografies com per a gravar vídeos, a més de permetre videoconferències.

En l'àmbit de la potència les millores són notables. Tot i que la primera generació funcionava realment bé, gràcies a l'optimització del sistema operatiu iOS, en la segona han aconseguit que la resposta tàctil sigui fins i tot millor. En cap moment es nota cap problema de fluïdesa i quan premem sobre una icona l'execució de l'aplicació és instantània. De moment encara no hem vist cap aplicació o joc que realment aprofiti la potència del nou processador A5. Des d'Apple s'afirma que és el més potent del mercat dins d'aquest segment de processadors de baix consum i suposem que no trigarem massa a poder-ho valorar amb l'aparició de noves aplicacions.

Zoom

La pantalla és idèntica a la de la primera generació. Es tracta d'un tauler tàctil de 9,7 polzades amb format 4:3 amb una resolució de 1024 X 768 píxels. La qualitat d'aquesta pantalla és molt bona tot i tenir una resolució lleugerament inferior a la seva competència actual. La seva resposta també és molt bona i respon perfectament al contacte dels dits.

Gràcies a aquesta gran pantalla tàctil de 9,7 polzades podrem moure'ns perfectament per totes les aplicacions dissenyades per a aquest dispositiu. L'iPad té avui en dia un parc d'aplicacions molt extens i gaudeix d'una posició de privilegi en aquest aspecte. A la seva botiga virtual trobarem molts tipus d'aplicacions diferents, com per exemple editors musicals, editors de texts, reproductors multimèdia, gravadors de so, i un llarg etcètera. S'ha de fer menció a part a l'oferta de videojocs, possiblement el tipus d'aplicació més abundant i amb més varietat i qualitat.

Zoom

Un dels principals usos de les tauletes tàctils és la navegació de pàgines web. En aquest cas ens trobem igual que amb el primer iPad. Funciona tot molt fluid, però hi trobem a faltar la possibilitat de visualitzar Flash. Apple no ha implementat aquesta tecnologia en cap versió d'iOS i això afecta també a l'iPad 2, que no pot visualitzar aquests continguts. Val a dir que aquesta mancança queda una mica en segon terme perquè el dispositiu suporta HTML5, que asseguren els experts que serà el futur estàndard en disseny de pàgines web. Portals com Youtube ja estan migrant a aquesta tecnologia, de fet. Però creiem que no incorporar Flash als seus dispositius és una mancança que afecta directament als usuaris i no hi podem estar d'acord.

L'aspecte físic de l'iPad2 és molt similar al de la primera generació en tots els aspectes excepte el gruix, que ha patit una reducció considerable. 18,57cm d'amplada, 24,12cm d'alçada i 0,88cm de gruix, amb un pes de 601 gr per a la versió Wi-Fi i 613 gr per la versió Wi-Fi + 3G. Compta amb una pantalla de 9,7'', com ja hem dit anteriorment, i un marc per a poder agafar la tauleta més còmodament. A la part inferior hi ha el connector d'Apple per a connectar l'iPad al corrent elèctric o a l'ordinador, i també disposa de cables específics que fan que es pugui connectar a una televisió. A la part superior hi ha el botó per a engegar o aturar i un connector d'auricular estàndard. Finalment, a un lateral hi ha el control del volum i un botó amb dues posicions que serveix per a bloquejar la pantalla o silenciar el dispositiu.

L'iPad 2 no incorpora cap ranura per a targetes de memòria de cap mena, ni cap port USB, seguint la línia ja establerta en tots els dispositius iOS anteriors i que no compartim.

Zoom

L’iPad2 té els mateixos preus de la seva primera generació. El tenim a partir de 479 € en la versió Wi-Fi de 16GB i anirem pujant 100€ per cada grau de capacitat superior (32GB a 579 € i 64GB a 679 €). Si volem el model que incorpora 3G partirem dels 599€ de la versió de 16GB i a partir d’aquí 100 € més per cada grau de capacitat superior (32GB a 699 € i 64GB a 799 €). Està disponible en dos colors, blanc o negre.

El millor

  • Característiques tècniques.
  • Acabats dels materials.
  • Pes i gruix.
  • Quantitat d'aplicacions específiques.

El pitjor

  • No suport de tecnologia Flash.
  • Falta de ports USB i de targetes de memòria.

Zoom

En resum, l'iPad2 d'Apple és una gran tauleta tàctil, funciona molt bé i disposa de moltíssimes aplicacions a la seva botiga online. Te potència suficient per a poder realitzar qualsevol tasca que ens calgui dur a terme. Aquesta generació ha millorat respecte de l'anterior en potència i en la inclusió de les dues càmeres. Només li faltaria la possibilitat d'ampliació mitjançant algun USB, algun port de targetes de memòria, acceptació de més tecnologies com el Flash i una mica més de resolució de pantalla. Tot i aquestes mancances, és un producte excel·lent.

Oriol Castellví (Sabadell, 1980), és desenvolupador d'aplicacions per a telèfons mòbils.