Anàlisi: Yesterday

6 min

L’estudi madrileny Péndulo Studios gaudeix de molt reconeixement dins el món de les aventures gràfiques gràcies als seus treballs sobre plataforma PC. Els seus jocs han girat sempre al voltant de l’humor i Yesterday va ser la primera aposta per una temàtica més adulta, sense deixar del tot de banda aquest enfocament sorneguer. Hem jugat a la seva versió per a iPad i tot seguit us n’expliquem les nostres impressions.

Versió analitzada:iPad iPadGènere:Aventura gràfica Desenvolupat per:Péndulo Studios Péndulo StudiosDistribuït per: Bulkypix També disponible a: iPhone,

RAUL ARRIBAS| Barcelona

Les aventures gràfiques, com ja hem esmentat altres vegades, semblen dissenyades a propòsit per a encaixar de forma ideal a una plataforma com l’iPad. Tant el seu aspecte com la seva mecànica de control entronquen tan i tan bé amb la forma d’interactuar amb aquests aparells que s’ha de fer un esforç considerable per a recordar que aquest tipus de jocs van ser inventats molts anys abans que els dispositius dels què parlem, i no a linrevès. De fet, les grans aventures gràfiques per a iPad són adaptacions de jocs ja existents a PC i sovint les conversions són d’una gran qualitat. L’adaptació del point-and-click amb el ratolí del PC a la interactuació amb els dits a la pantalla tàctil de l’iPad és natural i no requereix de cap aprenentatge ni fase d’adaptació per part del jugador.

Péndulo Studios és un estudi madrileny especialitzat en aventures gràfiques i que ha assolit molt de reconeixement entre els fidels d’aquest gènere al món del PC. Darrerament han començat a publicar les seves obres a l’iPad, i Yesterday n’és un exemple. Ens trobem davant d’un exponent clàssic de les aventures gràfiques que segueix fil per randa els convencionalismes que tants anys han funcionat en aquests productes, i ho fa molt bé. Els gràfics d’estil dibuixos animats i els trencaclosques que poblen les diferents pantalles per les quals haurem de transitar són marca de la casa d’aquest estudi de desenvolupament.

La història de Yesterday és interessant i s’allunya de l’humor característic de les aventures de Péndulo Studios. En aquest cas ens trobem davant una trama més adulta i seriosa, tot i que l’humor, de forma més subtil, hi segueix sent molt present. Poc podem parlar de l’argument de joc per a no descobrir els seus secrets. Ens limitarem a dir que dirigirem a un protagonista que no recorda res del seu passat i que, a través de l’aventura, anirà recordant qui era i què feia, a més de retrobar-se amb persones que el coneixen molt bé. La trama combina el misteri amb la investigació, i juga hàbilment a generar dubtes sobre quina part de la informació que rep el protagonista és certa i quina no ho és.

Artísticament Yesterday és molt bo. Els personatges són carismàtics i molt ben definits i els entorns que visitem són realment macos, a més de variats. La història juga amb salts endavant i endarrere en el temps per a anar descobrint com ha arribat fins al punt on inicia l’aventura el protagonista. Les veus del joc són en anglès i no compta amb més idiomes, tot i que sí que incorpora subtítols en un bon nombre de llengües. La banda sonora també és bona i acompanya de forma satisfactòria l’experiència de joc, sense destacar especialment per ella mateixa.

El grau de dificultat dels trencaclosques no és gaire elevat i no es corre el risc de quedar encallat a cap punt de la trama, es tracta d'un joc apte per a tots els públics, tot i que la resolució d’alguns d’aquests trencaclosques no tenen base lògica i és necessari un cert procés de prova i error. Per tant els que no són aficionats al gènere de les aventures gràfiques poden endinsar-s’hi sense cap por. El que ja no és tan satisfactori és la durada, ja que ens trobem davant d’un joc sensiblement més curt que la majoria d’aventures gràfiques. Establir un temps de duració es fa complicat ja que depèn molt de la nostra habilitat a l’hora d’afrontar els reptes que ens planteja a cada situació, però sí que es pot afirmar que no és un joc gaire extens comparat amb els seus companys de gènere.

Yesterday és una gran aventura gràfica a un aparell ideal per a desenvolupar-la, que hagués arribat a cotes encara superiors de qualitat si hagués comptat amb una trama més llarga i rica. Amb tot, una gran proposta que des d’aquí us recomanem si us agrada el gènere o els jocs amb trama interessant i misteriosa.

El millor

  • Apartat artístic.
  • La trama.
  • Pertany a un gènere ideal per a aquests dispositius.

El pitjor

"Yesterday és un joc que m’ha agradat molt però que se m’ha fet curt"." [pe2-gallery class="alignleft" ]

[/pe2-gallery]

stats