Anàlisi: Wiko Highway

Zoom

Una de les sorpreses més grates que vam tenir al darrer Mobile World Congress va ser conèixer de prop la marca Wiko, empresa europea amb fabricació xinesa que ens va presentar uns terminals que, amb especificacions que van de la gamma baixa a l’elit, prometien una experiència d’usuari d’alt nivell a un preu reduït. Avui analitzem el seu terminal de bandera, el seu màxim de gamma, el Wiko Highway. Comprovem a continuació si ens trobem davant d’un revulsiu que pot sacsejar el mercat de la telefonia mòbil.

Zoom

Fabricant: Wiko

Tipus de dispositiu: Telèfon mòbil.

Preu lliure: A partir de 299 €

Zoom

PERE MILLET AGUSTÍ | Barcelona

Aquestes són les especificacions més destacades del Wiko Highway:

Dimensions: 144 x 70 x 7.7 mm.

Pes: 154 g.

Pantalla: LCD capacitiva IPS+, 16M colors, 1920x1080px, 5" amb Gorilla Glass 2.

Processador: Mediatek MT6592 Cortex A8 Octacore 2 GHz, GPU Mali-450MP4.

Memòria: 2 GB de RAM.

Emmagatzemament: 16 GB intern.

Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot.

Càmera: Primària de 16MP amb flaix LED, capaç d'enregistrar vídeo de 1080p a 28fps. Davantera de 8 MP.

Bateria: Li-Ion 2350 mAh no extraíble.

Sistema operatiu: Android 4.2.2 Jelly Bean.

Altres: microUSB 2.0, GPS, ràdio FM, acceleròmetre, giroscopi, brúixola digital, sensor de proximitat, sensor de llum.

L'acabat del terminal és un encert per aquells que cerquin elegància per sobre de la mitja. Presenta unes vores bisellades en mate i uns botons laterals que li donen una gran distinció, molt semblant a l'estil dels iPhone. La part posterior és també de vidre, i per tant, pràcticament idèntica en aparença i tacte a l'anterior, la que conté la pantalla. En general percebem un telèfon amb un disseny i uns materials cuidats, que llueixen especialment en el model en color negre que ens ha tocat analitzar. Un dels punts en contra d’aquest disseny és que els botons davanters són pràcticament invisibles, de manera que cal prémer-los intuïtivament, una pràctica que no sempre és reeixida. I destaquem que el terminal ens ofereix dual-SIM de sèrie, una característica que no sempre està de sèrie a altres flagships més coneguts, i una opció molt útil pels viatgers, treballadors que vulguin unificar línia de feina i personal en un telèfon, o senzillament usuaris estalviadors amb tarifes de companyies diferents, segons l'ocasió. Anotem també la presència del sempre benvingut LED de notificacions, que ens permetrà saber si tenim algun afer pendent sense haver de desblocar el telèfon. Malauradament trobem en el disseny d'aquest model un parell de punts negatius, com és el fet de no poder d'ampliar la memòria mitjançant targetes, o no poder extraure la bateria.

A l’arrencar el telèfon comprovem, decebuts, que el Wiko Higway no té el català per triar entre les llengües de sistema, i molt ens temem que es tracti d’una decisió de la pròpia Wiko, perquè recordem que Android porta de sèrie el català des de la versió 4 -a VaDeJocs ja ens vam trobar amb casos idèntics amb Samsung i HTC-. El telèfon ens regala, al configurar-lo per primera vegada, uns espectaculars vídeos tutorials que seran de gran utilitat per a tots aquells no iniciats en el món dels smartphones, ja sigui perquè es tracta del seu primer telèfon intel·ligent, com per la gent no gaire afeccionada a aprofundir en la funcionalitat d’aquests aparells.

Zoom

L'Android de Wiko és força neutre i no es caracteritza per una personalització agressiva de la interfície, cosa que agrairan els més adeptes a Google. El launcher és senzill però adequat, i proporciona les opcions més populars per poder-lo customitzar a la nostra mida. Per exemple, té tots els ajustos per a realitzar accions amb el moviment de la mà i del telèfon que tenen la majoria de fabricants, un grapat de perfils d'àudio predefinits i un engegat i apagat programats a una hora definida, entre d’altres aspectes. Si hem de destacar les aplicacions que més ens han agradat, podríem apuntar que el teclat de sèrie, el Touchpal Keyboard, és molt complet i atractiu, amb skins, barra d'accessos directes, predicció, lliscament, i altres múltiples opcions, com definir intensitat de vibració, mida del teclat, animacions al prémer tecles... en fi, un luxe i una delícia que com a contrapunt té una carència notable, com és el fet de, una altra vegada, no portar el català entre les llengües, i per tant perdre, entre d'altres coses, tota la funcionalitat de predicció. A la galeria, quan presentem el contingut en mosaic, tenim previsualitzacions dels vídeos, tal i com fan alguns telèfons de la competència. Destaquem també favorablement la suite de seguretat TrustGo, que conté anti-malware, gestor d'aplicacions, de bateria, de memòria, de dades mòbils, de privacitat -que comprova els permisos de les aplicacions instal·lades i vigila que utilitzi només els que necessita-, i un gestor de còpies de seguretat. És a dir, tota una navalla suïssa pel manteniment del nostre telèfon, una sèrie d’aplicacions que no cal que descarreguem per separat perquè les tenim unificades en una sola, cosa que agrairà la nostra memòria.

El comportament és impecable i transmet eficàcia al gestionar aplicacions i comandes, però posats a ser primmirats, pateix un cert lag en algunes tasques concretes, com per exemple, quan obrim la galeria o les aplicacions. Posteriorment hem notat -de manera ocasional, això sí-, que aquest retard de vegades es reprodueix aleatòriament, sense motiu aparent en alguna altra situació puntual. Esperem que amb una posterior actualització pugui millorar-se aquesta sensació que difumina un funcionament, com diem força sòlid i en general fluid. El sistema no ens ha avisat de les actualitzacions automàticament, hem hagut d'invocar-les nosaltres manualment, i hem rebut la notificació pertinent per realitzar una actualització de sistema OTA (Over the air). Partíem de la versió 4.2.2 d’Android i després de l'actualització seguim en Android 4.2.2, però el sistema ha passat de la versió custom 7 a la 8. Hem consultat amb Wiko si hi ha prevista alguna actualització de la versió d'Android i ens han confirmat que durant el mes de juliol de 2014 s'actualitzarà a Android 4.4 KitKat. D'altra banda, volem fer notar que en alguna ocasió puntual, aquest telèfon ha patit una pujada de temperatura notable a la part superior del mateix, tant a la cara anterior com a la posterior, per exemple, fent una foto esfèrica o quan hi ha una càrrega d'aplicacions importants en memòria.

Zoom

Apropem-nos ara a la càmera i comencem per les parts positives: les fotografies llueixen un contrast, una definició i una lluminositat excel·lents, i té, en general, una execució força correcte en diverses situacions. Ara aprofundim pels més exigents: notem una temperatura de color per defecte més baixa que la realitat, cosa no gaire difícil de solucionar, i ens trobem amb una velocitat d'obturació prou ràpida per no tenir, en línies generals, fotografies molt mogudes amb llum interior, però alhora també, en ocasions ens ha costat assolir un enfocament perfectament definit. Remarquem també que el temps de resposta de l'obturador una vegada hem premut el botó de capturar instantània, és perceptiblement més alt respecte del que presenten altres telèfons, on és gairebé instantani, i aquest potser sigui el factor més determinant que ens impedeix atorgar-li la magnificència en fotografia que assoleixen altres càmeres. El tractament del soroll en absència de llum adequada es manté en uns paràmetres acceptables, presenta una quantitat de gra admissible i no resta massa detall a la imatge. Els vídeos amb suficient llum són de qualitat i satisfactoris, i en interiors es veuen força nítids al terminal, però al passar-los a pantalla gran sorgeixen diferències palpables amb altres telèfons de la mateixa gamma. Els problemes que descrivíem sobre l'enfocament ressalten de manera més severa, mentre que a mesura que anem baixant el llindar de llum, el vídeo va perdent quadres de manera accelerada, cosa que fa que el resultat final es pugui diferenciar remarcablement respecte dels millors de la categoria. A més a més, hem apreciat que quan s’activa l’estabilitzador d’imatge i malgrat el pols sigui fi, els objectes en moviment creen una vibració en el seu perfil, un efecte curiós alhora que molest, que espatllen la gravació. Per amenitzar els nostres vídeos podem utilitzar, entre d’altres, el peculiar mode cinemagraph, que ens permet gravar una seqüència per després determinar amb el dit, tal i com si pintéssim, la zona que tindrà animació, restant estàtica la resta. No en sabem veure massa la utilitat però pot ajudar a passar una bona estona. El rendiment d'aquesta càmera no l'emfatitzem de manera positiva ni negativa, fa la seva feina, potser té una excessiva dependència de condicions òptimes, especialment en vídeo, però no obstant això creiem que té capacitat per a acontentar a molts usuaris més austers en requeriments que la rigorositat d'una anàlisi.

En l’apartat multimèdia hem tingut vàries sorpreses agradables. La primera és que reprodueix una grandíssima varietat de formats de vídeo, en aquest aspecte és dels més versàtils que hem provat: tots els còdexs i contenidors més habituals es poden visualitzar sense problemes, tals com avi, mpg, mkv, mp4, mov, etc. El reproductor de sèrie presenta la ja quasi obligatòria característica de reproduir els vídeos en una finestra apart, amb la variant ben interessant d'oferir vàries mides al fer-ho, però té un suport per a subtítols inexistent. El Wiko Highway ens dóna una grandíssima qualitat en la visualització, en el màxim de la gamma, que ens permetrà gaudir amb el més alt nivell d’exigència qualsevol sèrie o pel·lícula, un punt ben destacat d’aquest terminal. L’àudio també és un punt a favor en aquest telèfon. La qualitat és molt bona i a més a més tenim a la nostra disposició un complet i efectiu equalitzador que convencerà al més sibarita. Per acabar d’arrodonir-ho, tenim una ràdio FM i una aplicació dedicada que permet guardar les nostres estacions favorites i enregistrar, si ho desitgem, el programa que estem escoltant.

La durada de la bateria ha estat erràtica: en algunes ocasions ha suportat un dia, i en altres ha estat decebedora, perquè sense un ús intensiu de l’aparell, ha patit sotragades preocupants en el nivell de càrrega, potser atribuït a algun escalfament aïllat que esmentàvem anteriorment. Mantenim un interrogant en aquesta qüestió, però en general no tindrem garanties plenes de superar un dia sencer, un registre sens dubte millorable, i en el que actualment s'està posant un èmfasi especial en algunes marques de la competència.

Zoom

El Wiko Highway ofereix llums i ombres al públic més exigent i inflexible, als quals els podria penalitzar l'ocasional lag, la irregular durada de la bateria, o als fotògrafs més entusiastes, una càmera funcional i pràctica però que no arriba a l'excel·lent. En canvi, per aquells usuaris no tan estrictes, més interessats en una funcionalitat més que correcte, o amb més atractiu cap al preu i les especificacions que en la sublimitat, aquest telèfon es pot acomodar perfectament als seus requisits, i de fet és una opció ben atractiva a considerar. El disseny i la pantalla poden ser també els grans ganxos per a qualsevol comprador, perquè no tenen res que envejar a qualsevol flagship que es pagui al doble de preu. Serà molt interessant veure si tot allò que pensem que podria arreglar-se o alleujar-se amb l'actualització de software esmentada del juliol -els quatre primers punts de la llista d'"El pitjor"-, pugui solucionar-se, i finalment seduir a una porció encara més gran de públic.

El millor

El pitjor

 • Disseny acurat i elegant.
 • LED de notificacions.
 • Dual SIM.
 • Pantalla espectacular, excel·lent definició, contrast i colors que fa que es beneficiïn especialment certs aspectes com, per exemple, la reproducció de vídeo.
 • Reprodueix de sèrie una gran quantitat de formats diferents.
 • Qualitat d’àudio.
 • Ràdio FM.
 • Bona relació especificacions/preu.
 • Català no disponible ni com a llengua de sistema ni al teclat de sèrie.
 • Cert retard aleatori en les transicions entre pantalles.
 • Durada de bateria usualment escassa.
 • Puntuals escalfaments del terminal.
 • Sense ranura per a targetes de memòria.
 • Bateria no extraïble.

Zoom

Cada vegada més empreses demostren al mercat que es pot presentar un producte de gamma alta a un preu atractiu. El Wiko Highway ve a engrossir aquesta llista en la que, parlant en termes estrictament qualitatius, en general hi falta una volta de rosca més en alguns aspectes per arribar a fer ombra als terminals més assentats al segment, que també són generosament més cars.

Pere Millet Agustí (Barcelona, 1973). Apassionat de la tecnologia i informàtic de professió, ha viscut en primera persona les revolucions dels darrers trenta anys: de l'Spectrum fins als smartphones, dels monitors de fòsfor verd a les pantalles LED, dels discos de 5"1/4 a les unitats USB i d'internet en mode text a la revolució de les xarxes socials. Actualment està absorbit per la telefonia mòbil.