Anàlisi: Sony Xperia Z

9 min

Durant el passat Mobile World Congress 2013 vam tenir ocasió d’assistir a la presentació del Sony Xperia Z a l’Hotel W, un esdeveniment en el que van tenir un paper principal les sirenes Andrea Fuentes i Ona Carbonell, que durant la seva coreografia aquàtica van submergir tant el telèfon intel·ligent de Sony Mobile com la nova tauleta tàctil Xperia Tablet Z per demostrar que tots dos dispositius estan dissenyats per ser sotmesos a capbussades ocasionals i sortir-ne indemnes. Amb tot, durant aquell acte només vam poder prendre contacte amb els nous Xperia, ha estat darrerament que hem pogut fer ús de l’smartphone

Fabricant: Sony MobileFabricant: Tipus de dispositiu: Telèfon intel·ligent.Tipus de dispositiu: Preu lliure: A partir de 669 €Preu lliure:669 €.

JOAN-ALBERT ROS | Barcelona

Aquestes són les especificacions tècniques avançades més destacades del Sony Xperia Z: Dimensions: 139 x 71 x 7,9 mm Pes: 146 g Pantalla: TFT pantalla tàctil capacitativa, Reality Display Full HD Mobile BRAVIA Engine 2, 16M de colors, 1080 x 1920 píxels, 5 polzades, vidre a prova de danys, suport multitàctil, acceleròmetre per autorotació, certificació IPX5/7: resistent a la pols i a l’aigua (submergible fins a 1 metre de profunditat), sensor de proximitat per a apagada automàtica, sensor giroscòpic, so 3D Surround, Timescape UI. Processador: Qualcomm MSM8064 Snapdragon S4 Pro de quatre nuclis 1.5GHz, GPU Adreno 320. Memòria: 2GB de RAM. Emmagatzematge: 16 GB de memòria interna, ranura de targeta microSD (de fins a 32GB de capacitat). Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n; DNLA; Wi-Fi Direct; dual-band. Càmera: Primària de 13 MP, 4128 X 3096 píxels, flaix LED, estabilitzador d’imatge, HDR, geo-tagging, focus tàctil, detecció de rostre i somriure, fotos panoràmiques 3D, sensor Exmor RS, vídeo 1080p a 30fps, autofocus continu, llum de vídeo, càmera frontal 2.2 MP 1080p. Bateria: Standard, Li-Ion 2330 mAh (durada en repòs fins a 550 h, temps de conversa fins a 11 h). Sistema operatiu: Android OS, v4.1.2 Jelly Bean. Altres: Connector d’àudio 3.5 mm, GPRS, GPS A-GPS; GLONASS, navegador HTML5, port d’infrarojos, brúixola digital, Bluetooth v4.0 A2DP, microUSB 2.0, NFC, sortida HDMI via MHL, Radio FM Estèreo amb RDS, mans lliures incorporat, suport microSIM. Disponible en els colors negre, blanc i porpra.

L'Xperia Z és un terminal d'aspecte estilitzat i robust, de línies fines, elegant i molt sobri. Amb prou feines no trobem elements que destaquin especialment en l'aparell, tret del botó lateral de bloqueig i apagada i dels logotips -de Sony a la part frontal i d'Xperia a la posterior. Criden l’atenció els angles del contorn de l’aparell, força més aguts que no els de la majoria de telèfons intel·ligents de gamma alta de la competència, habitualment arrodonits. La seva aparença delicada, amb dorsal de vidre, contrasta amb la certificació del dispositiu a prova de ratllades, pols i aigua.

Convé aclarir, en tot cas, que la seva resistència a la immersió –el telèfon aguanta fins a mitja hora a un metre sota l’aigua- no es deu a la introducció de cap mesura d’enginyeria que faci el maquinari menys sensible als curtcircuits sinó a una simple decisió enginyosa en el disseny que permet d’aconseguir una protecció tan rudimentària en la seva naturalesa com decididament efectiva: totes les connexions de l’aparell estan protegides amb tapes que cal enretirar per fer-ne ús i que convé recordar que cal mantenir perfectament segellades si tenim previst de posar a prova el telèfon sota l’aigua. Les solapes precinten hermèticament les ranures d’inserció de connexions i targetes SD i SIM i queden perfectament dissimulades. També és oportú fer notar que per molt que l’aparell sigui submergible, mirar de fer-ne cert ús sota l’aigua resulta complicat, no només perquè telefonar, per exemple, sigui impossible, sinó perquè el líquid afecta la pantalla, que deixa de percebre correctament els nostres dits.

Tot i que hi ha vidre trempat a la cara frontal i al dorsal del telèfon, a més, els laterals estan reforçats per una ànima que sembla metàl·lica però que és de poliamida de fibra de vidre, un material d’alta solidesa mecànica, emprat habitualment no només en dispositius electrònics sinó també en carrosseries d’automoció. Les dimensions del terminal poden fer enrere qui s’estimi més un dispositiu de mida més reduïda però queden compensades per la seva lleugeresa, pel seu gruix reduït (7,9 mm) i per les cinc polzades de la pantalla –un dels millors apartats de l’Xperia Z, que mereix un comentari més aprofundit a banda d’aquesta apreciació estrictament superficial.

La resolució de la pantalla de l'Xperia Z és de 1920 x 1080 píxels a 443 píxels per polzada, és a dir que estem parlant d'un terminal portàtil amb pantalla Full HD. La nitidesa i la brillantor de la pantalla Reality Display impressionen. La gestió del color destaca especialment; el motor Mobile BRAVIA s’ocupa d’augmentar automàticament la saturació d’alguns rangs de color, cosa que els fa més vívids i més realistes. Hem comprovat que fins i tot en el cas de vídeos de baixa qualitat descarregats en temps real a través de la connexió a internet, la visualització resulta força millor que no en d’altres dispositius portàtils, gràcies a la reducció automàtica del soroll i a l’aplicació d’un filtre que millora sensiblement els contorns i el detall de les imatges. Encara sobre les opcions de vídeo, el reproductor de vídeo de l’Xperia Z reprodueix MP4, H.263, H.264 i WMV.

Amb tot, hi ha una petita pega, tot i que el contrast de les imatges és ideal i l’enfosquiment d’alguns tons fa que ressaltin molt els detalls de vídeos i fotografies, l’angle de visió ens ha semblat més reduït que no el d’altres pantalles d’altres dispositius, segurament per la baixa radiació de la pantalla Reality Display. Això fa que alguns negres, especialment en ambients foscos, resultin excessivament clars i tendeixin més aviat a tons de gris obscur. Afortunadament, el vidre antireflectant de la pantalla fa que la incidència directa de la llum, fins i tot en el cas de la llum del sol, perjudiqui menys la visualització de la imatge que no en d’altres smartphones, però és cert que si la posició de l’observador no és l’òptima la visualització de la pantalla pot quedar prou afectada.

El terminal, equipat amb un processador Qualcomm MSM8064 Snapdragon S4 Pro de quatre nuclis a 1.5GHz, GPU Adreno 320 i 2GB de RAM, té un rendiment excel·lent, la interfície funciona amb la màxima fluïdesa i la càrrega de la immensa majoria de les aplicacions és d’allò més àgil, fins i tot en el cas dels jocs més exigents. Xperia Z no ens arriba amb la darrera actualització d’Android Jelly Bean, sinó amb la versió 4.1.2.

Potser 16 GB de memòria interna queden un pèl justos, però l’Xperia Z disposa d’una ranura per a targeta microSD i hi podem afegir fins a 32GB de capacitat extra. Tot i que el consum del terminal s’aproxima al de qualsevol telèfon intel·ligent de gamma alta, Xperia Z incorpora una funció intel·ligent que fa que traguem el màxim de suc de la bateria i que aconseguim expandir de manera força significativa la seva autonomia. Es tracta del mode Stamina, que permet de seleccionar les aplicacions actives en repòs i estalviar energia espectacularment. La possibilitat d’activar la connexió Wi-Fi de forma automàtica només en les ubicacions en les que el telèfon les troba disponibles també ens permet de gestionar el consum de manera molt eficaç.

La càmera principal de l’Xperia Z, de 13 megapíxels, és un element de pes dins del conjunt. Hem pogut comprovar que el sensor Exmor RS per a telèfons mòbils -el primer sensor d’imatges d’alt rang dinàmic per a telèfons intel·ligents- ens permet de capturar instantànies molt nítides en una gran varietat de condicions lumíniques i també escenes de vídeo a 1080p. Disposem d’un zoom digital de setze augments i hi ha una gran varietat de modes, efectes i funcions que permeten als afeccionats a la fotografia que volen poder dur una bona càmera a la butxaca de treure el màxim de suc del seu telèfon intel·ligent. I els qui simplement vulguin fer bones fotos sense preocupar-se de res més que de disparar poden provar els modes predefinits i, especialment, la configuració automàtica Superior Auto, que optimitza els paràmetres de captura i selecciona la millor presa entre trenta sis escenes diferents i que podem donar fe que sempre ajusta el processament de la imatge de manera raonablement satisfactòria. No podem aplicar efectes a la captura de vídeo, però.

Amb l’escombrada panoràmica podem fotografiar vistes de paisatges en extensió i gràcies al mode ràfega podem recollir un gran nombre d’imatges (en teoria podem capturar fins a mil instantànies, però el límit el posa la capacitat disponible d’emmagatzemament) a 10 fotogrames por segon i a una resolució de 9 megapíxels. També la qualitat de la càmera frontal és destacable: dins, per descomptat, de la seva funció de càmera secundària, resulta superior a les càmeres frontals d’altres telèfons intel·ligents punters.

No ens agrada gens ni mica, però, que no hi hagi un botó dedicat per a la càmera principal. Segurament és una de les decisions de disseny més desencertades en el conjunt i probablement una rèmora que lamentaran els usuaris del dispositiu durant tot el temps que en facin ús. I és que haver de triar l’aplicació entre les icones i tocar el disparador virtual pot fer-nos perdre l’ocasió d’enregistrar moments fugaços que probablement hauríem capturat si simplement poguéssim prémer una tecla de conveniència i fer la fotografia.

En l’apartat sonor hem de rendir-nos davant l’altíssima qualitat, tant en la reproducció a través d’auriculars com per mitjà dels altaveus integrats amb so envoltant. El segell Walkman resulta en aquest cas una garantia. L’Xperia Z reprodueix sense problemes els formats més habituals de so, com MP3, WMA, WAV, Flac i eAAC+, i celebrem la inclusió de ràdio FM (amb Radio Data System), que trobem a faltar últimament en altres telèfons intel·ligents. Hem de fer notar una altra observació negativa en el disseny, però, i és relativa a la col·locació dels altaveus, amb freqüència ens hem trobat que els obstruíem sense adonar-nos-en quan subjectàvem el telèfon.

Hem pogut provar la connexió Bluetooth per reproduir música emmagatzemada al terminal Xperia Z en un altaveu sense fil SRS-BTV5 Sony i durant la demostració a la que vam assistir a l’Hotel W vam poder veure com amb la mateixa facilitat, podem compartir la pantalla de l’Xperia Z en un televisor Bravia o reproduir vídeos emmagatzemats al telèfon fent ús de la funció NFC One-touch. La comoditat d’ús i la facilitat amb la que podem retransmetre els continguts multimèdia explica perfectament per què Sony està introduint aquesta tecnologia en molts dels seus dispositius multimèdia. Durant el temps que hem pogut fer ús de l’Xperia Z hem tingut també ocasió de connectar-lo a través d’un cable MHL a un monitor d’alta definició, el telèfon reconeix ràpidament l’enllaç i mostra en pantalla gran qualsevol contingut audiovisual amb el màxim luxe de detalls.

En definitiva, Sony Mobile ofereix un telèfon que despunta per les seves opcions multimèdia, tot i que fem algunes observacions negatives en l’apartat de disseny, en conjunt ens trobem davant d’un dispositiu molt equilibrat, amb una pantalla extraordinària. Amb Xperia Z Sony es posiciona en un segment de mercat que semblava lluny de l’abast dels anteriors smartphones.

El millor El pitjor

  • La pantalla té una definició, una brillantor i un contrast òptims. Només hi trobem una pega, que comentem a la columna del costat.
  • El seu rendiment és elevat, carrega ràpidament totes les aplicacions, fins i tot els jocs més exigents. Terminals com Xperia Arc, Xperia S i Xperia T no eren punters en relació a la competència, però Sony ha fet un gran salt amb Xperia Z, que pot equiparar-se als principals telèfons intel·ligents de gamma més alta.
  • Disseny sobri i elegant.
  • Excepcionalment resistent.
  • El mode Stamina, que permet de seleccionar les aplicacions actives en repòs i estalviar energia espectacularment.
  • El mode d’activació de connexió Wi-Fi per ubicació, que també ens permet de gestionar eficaçment el consum.
  • La connectivitat One-touch, que fa que puguem compartir instantàniament continguts audiovisuals a través de la connexió de camp proper i que pot animar-nos a adquirir altres dispositius Sony equipats amb aquesta tecnologia.
  • Molt bona qualitat sonora, també sense auriculars.
  • L’únic punt negatiu de la seva pantalla és que té un angle de visió un pèl reduït, i els negres, especialment en ambients foscos, resulten excessivament clars.
  • Deixant PlayStation Mobile a banda, la personalització del sistema operatiu de Sony Mobile pel que fa a prestacions específiques no destaca especialment si la comparem amb els millors launchers Android dels telèfons d’alta gamma de la competència.
  • La col·locació dels altaveus. És fàcil obstruir-los amb els dits quan subjectem el telèfon.
  • La manca d’un botó dedicat per a la càmera.

“Tot i el seu disseny estilitzat, prim i lleuger, Xperia Z, és un dels mòbils més resistents del mercat, fins i tot podem submergir-lo dins l'aigua. Altres punts forts del nou vaixell insígnia de Sony Mobile -que ve equipat amb un maquinari potent i Android Jelly Bean 4.1.2 són el rendiment energètic, una càmera amb mode HDR i una pantalla de cinc polzades d’extraordinària definició capaç d'ajustar automàticament color, contrast i soroll de les imatges que reprodueix. Un molt bon telèfon que suposa una fita per a la gamma Xperia i que satisfarà especialment els qui treguin més suc de les seves funcions multimèdia”. Joan-Albert Ros (Barcelona, 1976), és llicenciat en Belles Arts i estudiant de Comunicació Audiovisual.

stats