Anàlisi: Nokia Lumia 520

6 min

Durant el Mobile World Congress 2013

Fabricant: NokiaFabricant: Tipus de dispositiu: Telèfon intel·ligent.Tipus de dispositiu: Preu lliure: A partir de Preu lliure:189 €

ROGER BALDOMÀ i LEIVA | Sant Quirze del Vallès

Aquestes són les especificacions tècniques del Nokia Lumia 520: Dimensions: 119,9 x 64 x 9,9 mm Pes: 124 gr Pantalla:WXGA amb resolució 800 x 480 de 4” a 235 ppi, i tecnologia ultrasensitiva. Processador: Qualcomm Snapdragon S4 (1 GHz dual-core). Memòria: 512MB de RAM. Emmagatzematge: 8 GB ampliables a 72GB mitjançant targeta micro SD. Càmera: posterior de 5 MP capaç d'enregistrar vídeo de 720p a 30 fps sense flaix. Bateria: Extraible, Li-Ion 1430 mAh. Sistema operatiu: Windows Phone 8. Altres: Wi-Fi,GPS, GLONASS, A-GPS, Micro USB, MicroSIM.

La família Lumia de Nokia té un disseny molt particular. Tots els telèfons semblen d'una sola peça encara que tinguin carcassa intercanviable (com succeeix amb elNokia Lumia 520) i tots segueixen els mateixos principis de disseny: línies bàsiques, cantonades arrodonides, solidesa visual, posició de l'entrada Micro USB, de l'entrada dels auriculars, dels altaveus, del micròfon, i dels botons de volum, engegada i càmera. Aquest disseny, que ja caracteritza més de vuit dispositius, proporciona als seus usuaris molta comoditat en les diferents mides dels terminals, tant a l'hora d'utilitzar-los com de dur-los al damunt.

Quan agafem elNokia Lumia 520 per primera vegada notem de seguida que és un terminal amb unes mides confortables i fins i tot, evidentment, petites, si el comparem amb la resta de telèfons Lumia. Aquestes mides repercuteixen directament amb un detall important, el pes i és que el Nokia Lumia 520 és el petit de la família també en el seu pes, 124 gr.

Continuant amb el disseny del dispositiu en destaca lacarcassa intercanviable, molt més fàcil de treure i posar que no pas al Nokia Lumia 820, però no per això deixa de fixar-se i adaptar-se perfectament al dispositiu. Tot i tenir carcassabescanviable no podrem utilitzar-la per afegir-hi tecnologia NFC o càrrega sense fils. El que si que ens permetrà és accedir a la bateria, de 1430 mAh, a la targeta Micro SIM i a la ranura reservada per a la targeta Micro SD que accepta targetes de fins a 64 GB.

NokiaLumia 520, com tots els altres integrants de la família, funciona amb el sistema operatiu Windows Phone 8. Cal destacar que aquest telèfon és el menys potent de tots, però gràcies al sistema operatiu de Microsoft, gaudim de la mateixa experiència "Fast & Fluid" que tenim en un Nokia Lumia 920. Si bé en algunes aplicacions concretes que no son del sistema hem detectat, com era d'esperar, que funcionen a una velocitat inferior, amb rangs d'entre 1 i 2 segons.

La pantalla delNokia Lumia 520 té una resolució baixa per als més tecnòfilsperò destacable si tenim en compte el seu preu i més que suficient per a la resta d'usuaris.Nokia ha optat per continuar amb la resolució estàndard per a Windows Phone 7, WXGA de 840 x 480 píxels. Però en pantalles petites (des de fa poc) de 4” no trobarem a faltar una resolució superior. La pantalla s'adapta d'una manera brillant a totes les condicions possibles, cosa que fa que sigui perfectament visible en qualsevol condició de lumínica. Fins i tot incorpora una tecnologia supersensitiva que permet d'utilitzar el telèfon fins i tot amb guants.

Nokia Lumia 520 inclou de sèrie uns auriculars intrauriculars amb mans lliures i control de volum. No destaquen en cap aspecte però compleixen la seva funció. És en detalls com aquest on Nokia ha repercutit el baix preu del terminal. El carregador, per exemple, no és de dues peces i amb cable USB.

Si parlem de geolocalització i GPS,Nokia és garantia d'èxit. Gràcies als serveis HERE deNokia tindrem al nostre abast un GPS amb tots els mapes del món actualitzats sense cap cost i disponibles sense necessitat d'estar utilitzant permanentment la connexió de dades. Nokia Lumia 520 incorpora la tecnologia Glonass i A-GPS que possibiliten una millor detecció de la ubicació i eviten tot tipus d'interferències. És per això que la detecció de la ubicació i el recàlcul de rutes és pràcticament instantani.

Acabem de parlar de les aplicacions pròpies delsNokia Lumia. Avui en dia, després del sistema operatiu, una de les característiques que cal tenir més en compte són les aplicacions pròpies que desenvolupa cada marca per als seus dispositius. En aquest cas, quan parlem de Windows Phone,Nokia no té competidor. Podem trobar aplicacions per treballar amb fotos i vídeos que ens permetran crear imatges animades o fer una foto de grup i escollir la millor cara de cadascuna de les persones. En l'apartat de mapes tenim HERE City Lens (realitat augmentada a les ciutats), HERE Drive+ (navegador per al vehicle en versió beta), HERE Maps (navegador ja sigui a peu, amb transport públic o amb vehicle propi) i HERE Transit (per gaudir al minut de tota la informació del transport públic). En l'apartat musical tenimNokia Music, on podrem gaudir d'un servei tipus Spotify de pagament o de música gratuïta sense necessitat d'estar connectats. I finalment,Nokia Xpress, un navegador propi amb tecnologia al núvol que ens pot estalviar fins a un 85% de l'ús de la tarifa de dades que gastem en navegació web.

ElNokia Lumia 520 només inclou una càmera posterior de 5 MP. És l'única càmera de la família Lumia que no té una òptica Carl Zeiss, però captura imagtes i vídeo a 720p amb una qualitat més que acceptable sempre que tinguem unes bones condicions de llum. Parlant de retallades, Nokia ha optat per retallar també el flaix: el Nokia Lumia 520 no en té, per tant no és apte per a capturar imatges en escenes amb poca llum.

Com es pot observar a la comparativa, el Nokia Lumia 920 té una obertura més gran, colors més vius i més resolució.

Durant el temps que hem utilitzat el telèfon hem posat a prova la durada de la bateria. Recordem que elNokia Lumia 520 porta una bateria de 1430 mAh intercanviable que, segons la pàgina oficial, brinda fins a 9,6 hores de conversa,360 hores en standby o 61 hores reproduint música. Nosaltres l'hem provat fent un us extensiu d'us diari, activant les notificacions, el 3G i la connexió Wi-Fi. Hem fetTrucades, interactuat amb aplicacions com Twitter, Facebook, Foursquare, navegació, correu electrònic, reproducció de vídeos, consultes web, reproducció de música, descàrregues del Marketplace, gravació de vídeos i captura de fotos. Amb aquesta prova la bateria ha durat 1 dia (24 hores). Per tant, i tenint en compte les estadístiques actuals de durada de les bateries, podem concloure que per la seva potència té una durada raonable.

El millor El pitjor

  • Relació qualitat-preu.
  • Possibilitat d'ampliació de memòria mitjançant targeta Micro SD.
  • Aplicacions pròpies de Nokia.
  • Un dels millors navegador GPS
  • Funcionament del sistema operatiu Windows Phone.
  • Duració de la bateria respecte a la resta de telèfons intel·ligents.
  • Mides
  • Òptica de la càmera posterior
  • Resolució de la pantalla.
  • Absència de càmera frontal.
  • Auriculars/mans lliures de sèrie.
  • Carregador no desmuntable.

“ElNokia Lumia 520 és un telèfon molt interessant. Té una relació qualitat-preu-rendiment immillorable i et permet de tenir un telèfon intel·ligent lliure amb un sistema operatiu fluid per 189€. El recomanaria a tota persona que no necessiti fer videoconferències ni busqui fer les millors fotografies amb el telèfon mòbil. Si busquem un telèfon intel·ligent i valorem el sistema de navegació GPS, no trabarem res millor per aquest preu al mercat”. Roger Baldomà i Leiva (Sant Quirze del Vallès, 1979), és enginyer tècnic en informàtica de gestió i desenvolupador d'aplicacions per a telèfons intel·ligents.

stats