Anàlisi: Nokia Lumia 820

9 min

L'octubre de 2011Nokia presentava el seu primer telèfon intel·ligent amb sistema operatiu Windows Phone i una nova família, Lumia, que començava el seu camí amb elNokia LUMIA 800. Un any després, Nokia presentava l'evolució del seu primer telèfon amb el sistema operatiu Windows Phone, elNokia Lumia 820. Tot i que elNokia Lumia 820 no és un dels terminals presentats per l'empresa finlandesaNokia al Mobile World Congress 2013

Fabricant: NokiaFabricant: Tipus de dispositiu: Telèfon intel·ligent.Tipus de dispositiu: Preu lliure: A partir de Preu lliure:349 €

ROGER BALDOMÀ i LEIVA | Sant Quirze del Vallès

Aquestes són les especificacions tècniques del Nokia Lumia 820: Dimensions: 123,8 x 68,5 x 9,9 mm Pes: 160 g Pantalla:WXGA AMOLED amb resolució 800 x 480 en 4,3” a 217 ppi, Nokia Clear Black display i tecnologia ultrasensitiva. Processador: Qualcomm Snapdragon S4 (1,5 GHz quad-core Krait), GPU Adreno 225. Memòria: 1GB de RAM. Emmagatzematge: 8 GB ampliables a 64GB mitjançant targeta micro SD. Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n dual-band , Wi-Fi direct i Bluetooth 3.1 Càmera: primària de 8,7 MP capaç d'enregistrar vídeo de 1080p a 30 fps amb flaix dual LED i òptica Carl Zeiss; secundària VGA. Bateria: Standard, Li-Ion 1650 mAh. Sistema operatiu: Windows Phone 8. Altres:GPS, GLONASS, A-GPS, bateria de 1650 mAh, NFC, Micro USB, MicroSIM.

La família Lumia de Nokia té un disseny molt particular. Tots els telèfons semblen d'una sola peça encara que tinguin carcassa intercanviable (com succeeix amb elNokia Lumia 820) i tots segueixen els mateixos principis de disseny: línies bàsiques, cantonades arrodonides, solidesa visual, posició de l'entrada Micro USB, de l'entrada dels auriculars, dels altaveus, del micròfon, de la càmera frontal i dels botons de volum, engegada i càmera. Aquest disseny, que ja caracteritza més de vuit dispositius, proporciona als seus usuaris molta comoditat en les diferents mides dels terminals, tant a l'hora d'utilitzar-los com de dur-los al damunt.

Quan agafem elNokia Lumia 820 per primera vegada ens transmet sensacions molt agradables. Les seves línies arrodonides, juntament amb el seu gruix, fan que el dispositiu s'adapti a la perfecció a les nostres mans. És curiós comprovar que no sempre és aplicable la norma que diu que el telèfon, com més prim millor. Tot i això està clar que si el que busquem és el dispositiu més prim, ni elNokia Lumia 820 ni cap dels Nokia Lumia no mai sortiran vencedors perquè en l'actualitat són els telèfons intel·ligents més gruixuts (~1cm).

Si seguim parlant del disseny del dispositiu cal destacar la seva carcassa intercanviable. Una carcassa que ens permet de canviar el color del nostre terminal i fins i tot d'afegir-hi noves característiques, com la funcionalitat de la càrrega sense fils. Gràcies a la carcassa intercanviable podem accedir a la bateria, de 1650mAh, a la targeta Micro SIM i a la ranura reservada per a la targeta Micro SD que accepta targetes de fins a 64GB. Val a dir que el canvi de carcassa costa de fer perquè està tan ben engalzada al dispositiu que ens semblarà que estiguem apunt de trencar-la.

NokiaLumia 820, com tots els altres integrants de la família, funciona amb el sistema operatiu Windows Phone 8. El sistema operatiu de Microsoft és relativament jove si el comparem amb els seus competidors i tot i ser un sistema robust, altament funcional, molt pràctic i innovador té encara una mancança: són poques les aplicacions disponibles per descarregar. Aquesta carència va ser més exagerada en la seva primera versió, Windows Phone 7, però cal saber que en l'actualitat encara podem trobar a faltar algunes aplicacions, sobretot videojocs, que no estan encara disponibles per a Windows Phone 8. Però en canvi veurem com gràcies a Windows Phone 8 totes les aplicacions del sistema operatiu funcionen exactament igual pel que fa al rendiment, siguin quines siguin les característiques del nostre dispositiu Lumia. En el nostre cas hem comparat el Lumia 820 amb el Lumia 920 i hem pogut veure com no hi ha cap diferència de rendiment a l'hora d'executar aplicacions i moure'ns d'una banda a l'altre de la interfície.

La pantalla delNokia Lumia 820 té una resolució baixa si la comparem amb telèfons del mateix preu i de la mateixa gamma.Nokia ha optat per continuar amb la resolució estàndard per a Windows Phone 7, WXGA de 840 x 480 píxels. Però en pantalles petites (des de fa poc) de 4,3” no trobarem a faltar una resolució superior. La pantalla s'adapta d'una manera brillant a totes les condicions possibles, cosa que fa que sigui perfectament visible en qualsevol condició de lumínica. De fet ja us avancem que supera fins i tot el seu germà gran, elNokia Lumia 920, tant en lluminositat com en qualitat del color negre. Cal destacar que fins i tot incorpora una tecnologia supersensitiva que permet d'utilitzar el telèfon fins i tot amb guants.

Si parlem de l'àudio d'aquest terminal hem de destacar-ne tant la claredat amb la que podem escoltar qualsevol conversa en ambients molt sorollosos com la qualitat del seu micròfon, que permetrà que els nostres contactes ens escoltin sense interferències exteriors.Nokia Lumia 820 inclou de sèrie uns auriculars amb mans lliures i control acceptables, però els auriculars són intrauriculars i personalment, no ens agraden gens. Tot i queNokia els ha modificat lleugerament per tal que no sigui gens fàcil que ens caiguin de les orelles, aquesta mena d'altaveus son els menys adequats per la salut, ja que els hem d'encastar dins del sistema auditiu i fàcilment poden generar taps de cera a les orelles amb els possibles inconvenients que se'n derivin. Dins del mateix àmbit, Nokia aporta a Windows Phone 8 una aplicació exclusiva que permet activar el so Dolby als auriculars i un equalitzador molt potent que fa que puguem aplicar diferents tipus de configuracions predefinides o personalitzar totalment l'equalitzador al nostre gust.

Si parlem de geolocalització i GPS,Nokia és garantia d'èxit. Va ser la primera empresa en instal·lar un navegador GPS a un telèfon mòbil després de comprar NAVTEQ i des d'aleshores sempre ha fet gaudir als seus compradors d'una bona tecnologia de recepció de satèl·lits i d'una bona aplicació de navegació. Gràcies als serveis HERE deNokia tindrem al nostre abast un GPS amb tots els mapes del món actualitzats sense cap cost i disponibles sense necessitat d'estar utilitzant permanentment la connexió de dades. Nokia Lumia 820 incorpora la tecnologia Glonass i A-GPS que possibiliten una millor detecció de la ubicació i eviten tot tipus d'interferències. Gràcies a aquestes tecnologies la detecció de la ubicació i el recàlcul de rutes en cas de desviar-nos és pràcticament instantani.

Acabem de parlar de les aplicacions pròpies delsNokia Lumia. Avui en dia, després del sistema operatiu, una de les característiques que cal tenir més en compte són les aplicacions pròpies que desenvolupa cada marca per als seus dispositius. En aquest cas, quan parlem de Windows Phone,Nokia no té competidor. Podem trobar aplicacions per treballar amb fotos i vídeos que ens permetran crear imatges animades o fer una foto de grup i escollir la millor cara de cadascuna de les persones. En l'apartat de mapes tenim HERE City Lens (realitat augmentada a les ciutats), HERE Drive+ (navegador per al vehicle en versió beta), HERE Maps (navegador ja sigui a peu, amb transport públic o amb vehicle propi) i HERE Transit (per gaudir al minut de tota la informació del transport públic). En l'apartat musical tenimNokia Music, on podrem gaudir d'un servei tipus Spotify de pagament o de música gratuïta sense necessitat d'estar connectats. I finalment,Nokia Xpress, un navegador propi amb tecnologia al núvol que ens pot estalviar fins a un 85% de l'ús de la tarifa de dades que gastem en navegació web.

ElNokia Lumia 820 incorpora dues càmeres. La posterior té una òptica Carl Zeiss de 8,7 megapíxels que acompanyada amb un flaix dual LED que fa que puguem fer bones fotos en qualsevol situació, tret d'ambients sense gens de llum. A l'hora de gravar vídeo podem capturar vídeos Full HD a 30fps. La càmera frontal té una resolució molt baixa, VGA (640 x 480 píxels) que permet la realització de videotrucades però que no s'ha d'utilitzar mai per fer la típica foto en la que hom s'enfoca un mateix.

Durant les dues setmanes que hem utilitzat el telèfon hem realitzat dues proves per tal de veure com respon la bateria. Recordem que elNokia Lumia 820 porta una bateria de 1650mAh intercanviable que, segons la pàgina oficial, brinda fins a 8,1 hores de conversa,360 hores en standby o 61 hores reproduint música. Nosaltres hem fet dues proves. En la primera hem configurat el telèfon amb totes les aplicacions d'us diari, activant les notificacions, el 3G, NFC i la connexió Wi-Fi. Només em tocat el telèfon per veure les notificacions i consultar Twitter alguna vegada. Amb aquest test hem aconseguit que la bateria arribi a 5 dies i 11 hores (131 hores). Acabada aquesta prova hem passat a fer-ne un ús normal/intenisu. Trucades, Twitter, Facebook, Foursquare, navegació, correu electrònic, reproducció de vídeos, consultes web, reproducció de música, descàrregues del Marketplace, gravació de vídeos i captura de fotos. Amb aquesta prova la bateria ha durat 1 dia i 5 hores (29 hores). En cap de les dues proves no hem aturat mai el telèfon però cal saber que en la prova intensiva, durant 6 hores, el telèfon l'hem configurat en mode avió. Dit això, i sempre sabent que la bateria és avui en dia el punt més feble dels telèfons intel·ligents, podem concloure que el terminal fa un bon ús de la bateria, ja que son pocs els telèfons intel·ligents que avui dia poden assegurar que poden estar més de 18 hores seguides sense necessitat de connexió a la xarxa si se'n fa un ús intensiu.

NokiaLumia 820 vs Nokia Lumia 920 A principis d'any vam poder analitzar el germà gran de la família Lumia, elNokia Lumia 920. Aprofitant que els tenim tots dos creiem que pot ser molt interessant veure les diferències en l'ús de tots dos terminals, no pas en especificacions, per decidir-nos per un o per l'altre.

Mides: ElNokia Lumia 920 és lleugerament més gran. Però també té 0,2” polzades més de pantalla. Això es tradueix en un pes inferior delNokia Lumia 820, cosa que fa que la seva portabilitat i la seva utilització siguin més còmodes. Per tant, dependrà de si volem o no tenir aquest extra de pantalla.

Pantalla: Ja hem avançat que la delNokia Lumia 820 és més petita, també té molta menys resolució, 8000 x 480 píxels contra 1280 x 768 píxels (HD Ready). Aquesta diferència farà que en el Nokia Lumia 920 sigui molt més fàcil llegir a pàgines web i també que sobretot les aplicacions gràfiques llueixin molt més -sempre que estiguin preparades per a resolucions altes, és clar. Ens ha sorprès, però, veure que tot i que la pantalla del Nokia Lumia 920 és tècnicament molt millor, a l'hora de la veritat el Nokia Lumia 820 mostra uns colors més vius, té una lluminositat superior i una molt millor representació del negre.

Càmera: En aquest aspecteNokia Lumia 920 guanya per golejada. La càmera posterior del Lumia 920 incorpora la tecnologia PureView que es nota sobretot a l'hora de fer fotos en situacions amb molt poca llum. La càmera frontal també és molt millor al Lumia 920, amb una resolució de 1280 x 960 píxels contra els 640 x 480 píxels del Lumia 820.

Bateria: En aquest cas tenim una duració de bateria en mode intensiu molt similar. En repòs sí que surt guanyant el Lumia 820... però qui té un telèfon intel·ligent per tenir-lo en standby?

Altres: Per acabar, els avantatges que hem trobat al Lumia 820 respecte del Lumia 920 són: preu, carcassa intercanviable i la possibilitat d'expansió de memòria mitjançant targeta Micro SD.

El millor El pitjor

  • Possibilitat d'ampliació de memòria mitjançant targeta Micro SD.
  • Aplicacions pròpies de Nokia.
  • Relació qualitat-preu.
  • Funcionament del sistema operatiu Windows Phone.
  • Duració de la bateria respecte a la resta de telèfons intel·ligents.
  • Resolució de la pantalla.
  • Sense ràdio FM fins al juny del 2013.
  • Càmera frontal.
  • Auriculars/mans lliures de sèrie.
  • Manca de diversitat d'aplicacions sobre una mateixa funcionalitat.

“Com ja hem avançat al principi, elNokia Lumia 820 és un telèfon que cal no perdre de vista. Té una relació qualitat-preu molt bona, comparada tant amb elNokia Lumia 920 com amb la resta de competidors d'altres marques, ja sigui amb Windows Phone o amb un altre sistema operatiu. És un telèfon que incorpora totes les últimes novetats deNokia, a excepció de la tecnologia PureView i la càrrega sense fils, per bé que podem carregar el terminal sense haver de fer ús de cables si adquirim carcassa nova que permeti càrrega sense fils. Estem davant d'un molt bon terminal que ens aporta tots els serveis de Nokia, els de Microsoft i una durada de bateria superior a la mitjana”. Roger Baldomà i Leiva (Sant Quirze del Vallès, 1979), és enginyer tècnic en informàtica de gestió i desenvolupador d'aplicacions per a telèfons intel·ligents.

stats