Anàlisi Nokia Lumia 1520

9 min

A mig camí entre tauleta i phablet

Fabricant: Nokia Tipus de dispositiu: Telèfon mòbil.Tipus de dispositiu: Preu lliure: A partir de Preu lliure:530 €

PERE MILLET AGUSTÍ | Barcelona

Aquestes són les especificacions més destacades del Nokia Lumia 1520:

Dimensions: 162.8 x 85.4 x 8.7 mm. Pes: 209 g. Pantalla: IPS LCD capacitiva, 16M colors, 1920x1080 px, 6" amb Gorilla Glass 2. Processador: Qualcomm Snapdragon 800 Quad-core 2.2 GHz Krait 400, GPU Adreno 330. Memòria: 2 GB de RAM. Emmagatzemament: 32 GB intern amb ranura per a targeta de memòria microSD. Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi hotspot. Càmera: principal de 20 MP amb flaix LED dual, òptica Carl Zeiss, capaç d'enregistrar vídeo a 1080p a 30 fps i secundària de 1.2 MP, capaç d’enregistrar vídeo a 720p a 30fps. Bateria: Li-ion 3.400 mAh. Sistema operatiu: Windows Phone 8.1 Altres: USB 2.0, GPS amb suport AGPS i GLONASS, acceleròmetre, brúixola digital, sensor de proximitat, sensor de llum.

Al llarg d’aquest any hem vist com s’ha popularitzat una mida de telèfon que difumina les diferències entre mòbil i tauleta, i que se situa en les sis polzades. Unes dimensions que no són aptes per a totes les mans, malgrat al darrer Mobile World Congress ens vam convèncer de que això no era motiu per no gaudir d’un d’aquests colossals aparells, perquè alguns congressistes de tota condició i mides el portaven. Si ho comparem amb un phablet clàssic qualsevol, la diferència és de mitja polzada o tres quarts. Per operar-lo amb una mà no hi haurà problemes si això ja es pot aconseguir amb un phablet, ja que l’amplada de la pantalla és molt semblant.

El disseny del telèfon és cridaner, juga amb la gamma de colors vistosos dels Lumia, i si ja destaquen en els més petits, amb aquest model segur que l'usuari no passa desapercebut. Veient la construcció del terminal ens dóna la sensació de que la pantalla negra que hagi estat encaixada en una carcassa de plàstic, que la transcendeix i provoca un contrast curiós a la part davantera. Les formes anguloses i quadrades li atorguen una sensació de llibret petit que pensem que no li és gaire favorable, donades les mides. Potser unes formes més arrodonides haguessin contribuït a mitigar una mica les sensacions feixugues al transportar-lo. El pes és el factor més rellevant, i es nota de manera destacada quan portem el telèfon a sobre. Si ja esteu acostumats a portar telèfons grans però cada vegada més lleugers, això suposa una diferència notable, un increment ben palès que no agradarà a totes les butxaques. Els botons no tenen pràcticament relleu, cosa que fa difícil de localitzar-los només amb el tacte. Destaquem al seu favor un botó per fotografiar dedicat, i en contra, la manca de LED de notificacions, una addició que ens evitaria anar consultant, encara que sigui amb la funció de cop d’ull, si tenim cap notificació pendent.

La pantalla és enorme, digna d’admirar, amb un negre pur i uns colors i uns contrastos prodigiosos als que Nokia ens té massa ben acostumats i que no es troben en cap altre model del mercat. El tacte i la resposta són extremadament agradables i és un vertader plaer usar-la. A més a més, conscients de la bona feina en aquest aspecte, s’inclouen unes quantes parametritzacions per tal que l’usuari personalitzi la millor experiència possible, i de les quals destaquem la del perfil de brillantor, o la del perfil de color, on podem modificar al nostre gust la temperatura del color, el tint i la saturació, amb uns resultats del tot lloables i satisfactoris.

Durant el transcurs dels dies en que vam tenir el Lumia 1520 vam rebre l’ansiada actualització a Windows Phone 8.1 Cyan, i hem de dir que les diferències són notables, fins i tot pel que fa a les aplicacions. El nostre consell és que si opteu per aquest sistema operatiu en el vostre futur mòbil, us assegureu que com a mínim duu aquesta versió instal·lada. De les proves amb la versió anterior hi notem certes carències, encara, d’un sistema operatiu un pèl immadur que necessitava reinventar-se acceleradament per guanyar una mica més d’acceptació -de quota de mercat-, i sobretot, unes aplicacions que, malgrat algunes millorin després d'actualitzar-se a 8.1, encara són ben lluny de les seves versions germanes d’iOS o Android. És el llast que duu Windows Phone des de fa temps i que no acaba de solucionar, i que és del tot present fins i tot en les més populars: Facebook, Twitter, WhatsApp, Instagram (encara en beta

En l’actualització a Cyan, entre d’altres, hem apreciat amb alegria que s’ha incorporat un centre de notificacions tremendament útil, on podem gestionar les notificacions: consultar-les, esborrar-les, accedir a l’aplicació, i que a més a més ens proporciona tota una filera de toggles Era una carència dolorosa que prèviament es podia solucionar amb algunes aplicacions de tercers, de manera no tan satisfactòria ni completa. Aquesta finestreta l’han anat incorporant poc a poc altres fabricants, com Apple, -invocable des de la part inferior de la pantalla, separada de les notificacions i amb una estètica totalment iOS-, BlackBerry -amb una proposta més innovadora i original que la resta, en forma de finestra lateral lliscant-, i ara Microsoft, amb un disseny que podríem considerar molt inspirat en el d’Android i per tant, no ser estilísticament massa coherent amb l’entorn de tiles i textos. Més innovacions amb la nova actualització és que es perfecciona la integració amb comptes de Google, i que ara podem obtenir notificacions push, cosa que abans era per enquesta -això sí, encara no hi ha aplicació oficial. També ara podrem actualitzar automàticament les aplicacions de la botiga –que s’ha redissenyat-, i definir si volem que es faci només via WiFi o no. El teclat ens permet ara lliscar per poder escriure –funció que curiosament no podem utilitzar amb el català-, la càmera també rep una actualització i ens sorprèn amb un mode ràfega força espectacular. Mapes, i especialment el calendari, també han rebut un rentat de cara molt favorable. També s’inclou un assistent de veu, Cortana (un nom que ràpidament identificaran els afeccionats a la sèrie Halo), que no hem pogut provar perquè només està disponible als EUA, i poc a poc a la UE –si voleu fer-ho vosaltres aquí teniu la manera-. En fi, moltes, moltíssimes millores

Sobre el sistema operatiu podem dir que és un exemple de fluïdesa, bon comportament i eficaç, amb certs valors afegits valuosos, com una multitasca ben operativa i útil, uns tiles amb personalitzacions vàries i funcionalitats ja pròpies de widgets, integració perfecte amb els diferents comptes de xarxes socials, i un funcionament global excel·lent i polit. Estèticament és ben diferent a les alternatives existents: ofereix poca policromia, prima la foscor (si s’ha triat aquesta configuració de tema, altrament seria la claror) i hi ha molta navegació entre textos, i en general una sobrietat acusada impregna la interfície, un entorn al qual pot ser necessari un període d’adaptació, si venim d’altres entorns no tan austers. Afegim que tenim perfectament integrats en el sistema operatiu tant els comptes d'SkyDrive com de Xbox, i a més a més l’Office de sèrie.

La càmera de fotografiar acostuma a ser un punt i apart en els Lumia. És així en aquest terminal? Doncs en alguns aspectes rotundament sí, i en altres més aviat no. El gran assoliment d’aquesta càmera és el seu rendiment amb poca llum. És absolutament impactant veure com aconsegueix amplificar llum d’allà on no n’hi ha, i treure instantànies impecables de zones fosques, sense flaix, amb una eficiència i elegància que ens fa recordar una rèflex. Enhorabona als artífexs d’aquesta gran funcionalitat que col·loca aquesta lent un pas ben endavant de la resta. La interfície està molt cuidada i hi ha una parametrització enorme de la fotografia, cosa que provocarà el delit als més amants del mode manual. En una càmera prèmium com aquesta hi trobem a faltar el flaix de xenó, però ho compensa el flaix de leds dual, que fa prou bé la seva feina. Potser només un aguait de mediocritat: l’enfocament és correcte, sense més, i no té una taxa de nitidesa tan alta com altres smartphones, en definitiva, els motius no surten tan perfilats com seria desitjable en un percentatge perceptible de vegades. El balanç global, però, és molt bo, i afegim el Lumia 1520 a l’olimp de les càmeres mòbils –on tot s’ha de dir, cada vegada hi ha menys diferències-, especialment gràcies a l’espectacular manca de soroll en els seus valors d’ISO més elevats.

El Nokia Lumia 1520 té una pantalla privilegiada per poder gaudir de vídeos, i és una de les funcions més agraïdes de realitzar. El reproductor pot reproduir alguns dels còdexs i contenidors habituals, no obstant, hem trobat a faltar el poder visualitzar arxius mkv, l’estàndard de facto de l’alta definició. Tampoc hem trobat cap reproductor gratuït que ens permeti de fer-ho, si us interessés reproduir tant aquest format com altres no suportats, us recomanem que feu una ullada a aquesta llista d’uns quants d'ells de pagament. La qualitat de l‘àudio és espectacular, i afortunadament està tan ben equilibrada que no ens fa trobar a faltar un equalitzador inexistent o la manca de qualsevol manera de personalitzar la reproducció. Celebrem l'addició d'un receptor FM en l'aparell.

La bateria té una durada sorprenent, donades les dimensions de la pantalla. Podem esperar ben bé dues jornades d’ús normal abans de carregar el dispositiu, una fita destacable.

Windows 8.1 és ara ja sí, per fi, un sistema madur, que entra al llindar per poder competir de tu a tu amb els dos grans sistemes operatius, Android i iOS, tant per rendiment, com per funcionalitats o comoditat d’ús. En el primer aspecte mai havia tingut problemes Windows Phone però els dos darrers havíem notat marge de millora. Durant aquesta evolució no s’ha parat d’innovar i avançar, un creixement exponencial típic de productes en arrencada –tot i que ja portem un bon tros de camí-, i impròpia en els sistemes operatius més consolidats.

Però aquesta progressió encertada i treballada, es veu enfosquida encara per la llosa de les aplicacions, i és que tal i com hem esmentat prèviament, no sembla haver un interès especial per proveir la botiga d’aplicacions de Windows. Com hem ressaltat hi ha moltes versions oficials d’aplicacions conegudes que deixen molt a desitjar comparades amb les mateixes a Android o iOS, i a més a més o no hi ha alternatives, o són pitjors. En altres àrees -com per exemple l'esmentada anteriorment dels reproductors de vídeo-, només obtenim una plena funcionalitat pagant. En general, no és una experiència satisfactòria visitar la botiga o cercar alguna aplicació, mentre que és un gran al·licient als altres sistemes esmentats, on tenim un gran nombre d’alternatives, gratuïtes i de pagament per qualsevol funcionalitat que hom cerqui. Molts organismes oficials, entitats, empreses i corporacions grans i petites segueixen desenvolupant les seves aplicacions d’utilitats i màrqueting només per a Android i iOS, una cantarella a la que ja ens hem acostumat, i és una tendència que ens temem que arrossega una inèrcia molt gran. A banda d’això, la resta és força plaent, el telèfon és molt complet, amb certs aspectes excel·lents, i si el perfil de l’usuari no dóna molta importància a aquesta manca d’aplicacions i aprecia una bona càmera o unes lloables capacitats multimèdia –poc configurables-, aquest telèfon pot ser molt interessant de considerar. És un pas important en el camí, un pas en la direcció correcta per consolidar els phablets

El millor El pitjor

  • Excel·lent rendiment del sistema operatiu.
  • Pantalla amb contrast i colors extraordinaris.
  • Càmera amb una magnífica tolerància a la manca de llum.
  • Qualitat de la sortida d’àudio.
  • Ràdio FM.
  • Programari de sèrie de Nokia.
  • Durada de la bateria.
  • Pes i grossor força acusats pels estàndards actuals.
  • Mides no aptes per a tots els públics.
  • Manca d’aplicacions, i moltes de les disponibles amb un grau de precarietat notable o de pagament.
  • Sense LED de notificacions.
  • Bateria no extraïble.

El millor de Windows Phone en un telèfon XXL, carregat de les bondats de Nokia i una càmera, com sempre, fantàstica. Aquest Lumia pot ser tant la porta d’entrada als consumidors de phablets en general, com un caramel per als més acèrrims adeptes a la marca. Això sí, es recomanen mans grans i butxaques resistents. Pere Millet Agustí (Barcelona, 1973). Apassionat de la tecnologia i informàtic de professió, ha viscut en primera persona les revolucions dels darrers trenta anys: de l'Spectrum fins als smartphones, dels monitors de fòsfor verd a les pantalles LED, dels discos de 5"1/4 a les unitats USB i d'internet en mode text a la revolució de les xarxes socials. Actualment està absorbit per la telefonia mòbil.

stats