Anàlisi: Nokia Lumia 1320

7 min

Quan l’octubre de l’any passat Nokia va presentar les seves novetats per a aquest 2014, entre els models de gamma alta, com el Lumia 1520, apareixia tímidament el Nokia Lumia 1320. Cinc mesos més tard, ha sortit al mercat aquest phablet amb sistema operatiu Windows, que hem tingut ocasió de provar i que revisem a continuació.

Fabricant: Nokia

Tipus de dispositiu: Telèfon intel·ligent.Tipus de dispositiu:

Preu lliure: A partir de Preu lliure:286,11

ÈRIC BESORA | Barcelona Aquestes en són les especificacions més destacades:

Dimensions: 164,2 mm x 85,9 mm x: 9,8 mm Pes: 220g Pantalla: LCD 6” amb resolució 1280x720 i 245ppi i vidre Corning Gorilla Glass3 Tipus de SIM: Micro SIM Bateria: 3400 mAh Processador: Qualcomm Snapdragon S4 Dual core a 1,7 Ghz RAM: 1 GB Memòria: 8 GB. Ampliable amb targeta MicroSD de fins a 64 GB Sistema Operatiu: Widows Phone 8 GPS: Posicionament de xarxa mòbil i Wi-Fi, A-GPS, A-GLONASS, Magnetòmetre Càmera principal: 5 Mpx amb diferents opcions d’ISO i secundària de 640x480 píxels.

El primer que sobta al veure per primer cop el dispositiu és el seu disseny amb colors atrevits, com passa, de fet, amb tots els membres de la família Lumia. En aquest cas es tracta d’un terminal amb una carcassa d’un color taronja gairebé fluorescent, que hi dóna un estil modern i bastant diferent de la línia més tradicional que segueixen d’altres fabricants en els seus dispositius. El segon que crida l’atenció en agafar-lo és el seu pes, ja que amb 220g de seguida es noten les dimensions del telèfon, i per als qui estiguin acostumats a dispositius més petits i a dur-los a la butxaca si més no en un principi es fa difícil de no parar esment en el major volum.

La carcassa de plàstic és agradable al tacte i el seu disseny arrodonit, fins als límits de la pantalla, fa que ens oblidem que és d’aquest material fins que ens cal enretirar la tapa per posar la SIM o la targeta MicroSD. Per obrir la carcassa, tal i com s’especifica a les instruccions, cal prémer el plàstic per una de les cantonades. En obrir el compartiment es fa evident que qualitat del material utilitzat és més modesta que no la que trobem en d’altres terminals. El disseny del terminal es complementa amb una entrada mini-usb per carregar, tres botons al lateral dret, que s’empren per pujar o abaixar el volum, per encendre el terminal i per accedir a la càmera de fotos, i tres botons tàctils a la part inferior davantera que s’utilitzen per retornar a l’inici, per accedir a les aplicacions enceses i per entrar al cercador.

Un cop el mòbil esta engegat, es manifesta amb claredat la pitjor de les característiques del terminal. La pantalla consta d’un panell LCD i tot i que disposa de tecnologia per millorar el contrast i els negres, la mida fa que de seguida advertim la poca resolució del plafó. Aquí cal recordar que la versió per mòbils del sistema operatiu Windows es va desenvolupar per a una resolució nativa de 720p (la mateixa del terminal), així doncs, no serà a la pantalla d’inici ni en les aplicacions on notarem aquesta baixa resolució sinó quan naveguem per internet i mirem continguts com vídeos o imatges. D’altra banda, la pantalla disposa de tecnologia supersensitiva, com en altres dispositius de la mateixa marca, cosa que fa possible utilitzar el terminal fins i tot amb guants.

Pel que fa al sistema operatiu, observem encara que Windows Phone 8 encara té marge de millora en comparació amb iOS i Android, sobretot pel que fa a la multitasca, que no és gaire intuïtiva de gestionar. El teclat tàctil, tot i que ocupa la meitat de la pantalla del terminal, no ofereix una resposta òptima (costa d’acostumar-s’hi en un principi si no estem familiaritzats amb l’entorn, mentre hom no hi està avesat de tant en tant la disposició de les tecles fa que premem per error unes lletres quan en volem prémer unes altres).

Una de les característiques més destacables del terminal i que trobem que és un aspecte que haurien d’estudiar d’incorporar altres marques és el sistema Glance, que permet de consultar amb gran rapidesa si hi ha cap avís (amb moltes opcions de configuració) només de passar la mà per sobre el telèfon. Aquest gest fa que s’activi la pantalla en negre per no consumir bateria i que se’ns mostri el resum informatiu del darrer i més important que hem rebut.

El telèfon porta instal·lat de sèrie el paquet Office, l’Skype, el Microsoft Exchange per als correus i l’aplicació de mapes de Nokia, Here Drive, entre d’altres. Tant si sou dels qui acostumeu a dur la feina a tot arreu on aneu com si sou dels qui simplement voleu tenir la facilitat d’editar o obrir documents de tot tipus, aquestes aplicacions us faran la vida més fàcil. De fet, una de les principals característiques del terminal –que caracteritza, de fet, el sistema operatiu i no pas aquest dispositiu en concret– és la seva integració total amb els comptes de Microsoft. Des de l’inici de la configuració del telèfon podem introduir el nostre compte de Hotmail i directament i de forma automàtica se sincronitzen tot els nostres contactes, l’Skype, l’Exchange i l’aplicació d’Xbox.

Quant al rendiment, com ja hem explicat a les especificacions, el terminal compta amb un Snapdragon Dual Core, que tot i que no és un processador de potència menor, queda lluny del seu germà gran. De totes maneres, és suficient per fer funcionar amb fluïdesa qualsevol element del sistema operatiu sense cap entrebanc. Tot i això, un cop executada alguna aplicació, trobem a faltar una mica més de velocitat en les càrregues. Som conscients d’aquest rendiment millorable quan connectem el terminal juntament amb d’altres dispositius dins d’una mateixa xarxa wi-fi i carreguem diferents pàgines web, o quan actualitzem el timeline d’aplicacions com Twitter, per exemple.

Un dels apartats tècnics en els que el Lumia 1320 realment es queda curt però, és en la memòria interna. El dispositiu disposa en teoria de 8GB d’espai lliure, que es veuen disminuïts a 6GB per la instal·lació del sistema operatiu. Quantitat molt justa per qualsevol dispositiu intel·ligent si volem fer un ús d’aplicacions, fotografia i vídeo normal. Com a contrapartida el terminal ofereix dues bones opcions, que fan que la memòria no sigui tan limitant. La primera, és que gràcies a l’Skydrive de Microsoft, disposarem de 7GB gratis al núvol i que ens permetrà veure les imatges, documents i vídeos des de qualsevol dispositiu amb accés a aquest sistema. La segona opció, és que com ja s’ha comentat, el telèfon disposa d’una ranura d’expansió de memòria. L’accés a aquesta ranura és poc pràctica, així que és recomanable comprar una targeta MicroSD de gran capacitat per no haver d’anar obrint i tancant la carcassa cada cop.

Un altre dels punts forts del Lumia 1320 és la seva bateria, i és que gràcies a les seves grans dimensions, el phablet pot equipar una bateria de 3400 mAh (com a nota comparativa recordem que la de l’iphone 5S és de 1570 mAH). Això vol dir més d’un dia i mig (37 h, aproximadament) sense haver de tornar a endollar el terminal, i tot això fent un ús normal de l’aparell, fent i rebent trucades, ús d’internet i missatgeria instantània, captura de fotografies, etcètera. Per als que estiguin acostumats a haver de mantenir el telèfon endollat cada dia després d’una jornada de treball, fins i tot abans que no arribi la nit, aquesta és una sorpresa molt positiva.

El terminal, disposa d’una càmera de 5 megapíxels, bastant estàndard en aquests dispositius, i que no ressalta per les seves prestacions en comparació amb les de terminals que destaquen més en aquest punt però que tampoc no és una càmera mediocre. En definitiva, el Nokia Lumia 1320 compta amb una càmera per sortir del pas i capturar moments amb certa solvència però amb la que tampoc no podem esperar de fer grans fotos. Un dels seus punts forts i distintius, però, és la possibilitat de triar entre diferents opcions d’ISO, i el temps d’exposició, també la relació d’aspecte, el balanç de blancs i el tipus de fotografia que voldrem fer (primer pla, nit, retrat nocturn, esports o retroil·luminació). Entre tantes opcions però, es troba a faltar un mode HDR. Si el que volem en canvi, és enregistrar vídeo, el terminal permet de fer-ho tant a 720 com a 1080 punts de resolució horitzontal. Això si, a 30 imatges per segon.

En definitiva, el Nokia Lumia 1320 és un dispositiu amb unes característiques sòlides per als qui busquen un terminal de telefonia mòbil d’aquestes dimensions, però aquest tret pot fer enrere els qui no veuen clar de dur un phablet i prefereixen dispositius més petits i de menor pes. La seva bateria i el seu rendiment, però, el fan un terminal ideal per als qui volen un mòbil que tingui bona funcionalitat sense haver-se de preocupar per les hores de bateria que queden.

El millor

  • La durada de la bateria
  • Rendiment del sistema operatiu
  • Les aplicacions d’ofimàtica
  • Els comptes de Microsoft integrats
  • Les millors físiques de tota la franquícia

El pitjor

  • El pes
  • La poca resolució de la pantalla
  • Els temps de càrrega d’algunes aplicacions
  • La intel·ligència artificial

"El Nokia Lumia 1320 és una bona opció per als que volen entrar en el sector de les phablets, perquè tot i que no disposa de les millors característiques del sector, el seu reduït preu juga molt a favor seu. La llarga duració de la bateria, aplicacions de sèrie com el paquet Office, Skype o Exchange, el rendiment i fiabilitat del sistema operatiu i la correcta càmera de la que disposa, el converteixen en un terminal ideal per a un gran número d'usuaris". Èric Besora és jugador des que va néixer, amant de tot el que sigui digital i especialista en 3D en el seu temps lliure.

stats