Anàlisi: Nokia Lumia 1020

Zoom

L'octubre de 2011 Nokia presentava el seu primer telèfon intel·ligent amb sistema operatiu Windows Phone i una nova família, Lumia, que començava el seu camí amb el Nokia Lumia 800. Dos anysdesprésens trobem amb el setzèmembre de la família, el Nokia Lumia 1020. Un terminal que amb la seva càmera PureView de 41 MegaPíxels es pot considerar un híbrid entre un telèfon intel·ligent i una càmera digital.

Zoom

Fabricant: Nokia

Tipus de dispositiu: Telèfon intel·ligent

Preu lliure: A partir de 629€

Zoom

ROGER BALDOMÀ i LEIVA | Sant Quirze del Vallès

Aquestes són les especificacions tècniques del Nokia Lumia 1020:

Dimensions: 130,4 x 71,4 x 10,4 mm

Pes: 158 g

Pantalla:WXGA AMOLED amb resolució 1280 x 768 en 4,5” a 334 ppi, tecnologia ultrasensitiva i vidre Gorilla Glass 3.

Processador: Qualcomm Snapdragon S4 (1,5 GHz dual-core Krait), GPU Adreno 225.

Memòria:2GB de RAM

Emmagatzematge: 32GB o 64GB si el compres a Telefònica.

Connectivitat:Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.1, NFC, LTE

Càmera: primària de 41 MP PureView amb òptica Carl Zeiss. Flaix dual Xenon; secundària HD de 1,2 MP.

Bateria:Li-Ion 2000 mAh.

Sistema operatiu: Windows Phone 8.

Altres:GPS, A-GLONASS, A-GPS, baròmetre, magnetoscopi, Micro USB, MicroSIM.

La família Lumia de Nokia té un disseny molt particular. Tots els telèfons semblen d'una sola peça encara que tinguin carcassa intercanviable i tots segueixen els mateixos principis de disseny: línies bàsiques, cantonades arrodonides, solidesa visual, posició de l'entrada Micro USB, de l'entrada dels auriculars, dels altaveus, del micròfon, de la càmera frontal i dels botons de volum, engegada i càmera. Aquest dissenyproporciona als seus usuaris molta comoditat en les diferents mides dels terminals, tant a l'hora d'utilitzar-los com de dur-los al damunt.

Quan agafem el Nokia Lumia 1020 per primera vegada el primer que ens crida l'atenció és la protuberància de la càmera principal i el seu pes. Nokia Lumia 1020 pesa 158 grams, 18 grams per sobre del Nokia Lumia 925 però 27 grams per sota del Nokia Lumia 920. Tenint en compte la càmera principal que incorpora i les seves dimensions, aquest nou terminal Lumia podem considerar-lo lleuger. Cal saber, però, que a diferència del Lumia 920 no inclou càrrega sense fils i per tant la comparació no és del tot justa. Ergonòmicament segueix les línies arrodonides dels Nokia Lumia, per tant segueix essent molt còmode d'utilitzar. La protuberància de la càmera, posicionada a la part superior del telèfon, pot generar incomoditat a l'hora de parlar. Tot dependrà de la mida de les nostres mans. Com més grans les tinguem, millor, ja que així la càmera quedarà situada entre el nostres dits polze i índex.

Zoom

Tècnicament el Nokia Lumia 1020 canvia de centena merescudament i no només per la càmera. Aquest telèfon intel·ligent és el primer de la família Lumia en incorporar 2GB de memòria RAM, muntar una pantalla amb Gorilla Glass 3, tenir 64GB de memòria (si el comprem a movistar) i. òbviament, de muntar la càmera PureView de 41 MegaPíxles amb òptica Carl Zeiss. De les característiques esmentades anteriorment, si tenim en compte que podem capturar imatges de 41MP està clar que amb els 32GB o 64GB de memòria interna farem curt de seguida. A més, cal afegir-hi que, com passa amb tots els Nokia Lumia de gamma alta, no incorpora ranura per a targeta MicroSD, a diferència dels Lumia de gamma baixa o mitjana.

La pantalla del Nokia Lumia 1020, de 4,5 polzades, destaca per la seva resistència gràcies a la tecnologia Gorilla Glass 3, i també per la seva adaptabilitat a totes les condicions lumíniques que fan que en qualsevol entorn puguem veure'n el contingut sense cap tipus de problema. Malauradament també destaca negativament pel que respecta a la seva resolució. Nokia Lumia 1020 té una pantalla amb una resolució WXGA de 1280 x 768 píxels, una resolució correcta, però no acceptable en un terminal de gamma alta com aquest on l'estàndard hauria de ser, com a mínim Full HD 1920 x 1080pxsi la comparem amb telèfons del mateix preu i de la mateixa gamma. Com ja va essent habitual en tots els Lumia, incorpora una tecnologia pròpia supersensitiva que permet d'utilitzar el telèfon fins i tot amb guants.

Si parlem del'àudiohem de destacar-ne tant laclaredat amb la que podem escoltar qualsevol conversa en ambients molt sorollosos com la qualitat del micròfon, que permetrà que els nostres contactes ens escoltin sense interferències exteriors. Nokia Lumia 1020 inclou de sèrie uns auriculars intrauriculars amb mans lliures i control acceptables.Dins del mateix àmbit, Nokia aporta a Windows Phone 8 una aplicació exclusiva que permet activar el soDolby als auricularsi un equalitzador molt potent que fa que puguem aplicar diferents tipus de configuracions predefinides o personalitzar totalment l'equalitzador al nostre gust.

Si parlem degeolocalitzaciói GPS, Nokia és garantia d'èxit. Va ser la primera empresa en instal·lar un navegador GPS a un telèfon mòbil després de comprar NAVTEQ i des d'aleshores sempre ha fet gaudir als seus compradors d'una bona tecnologia de recepció de satèl·lits i d'una bona aplicació de navegació. Gràcies alsserveis HEREde Nokia tindrem al nostre abast un GPS ambtots els mapes del món actualitzats sense cap cost i disponibles sense necessitat d'estar utilitzant permanentment la connexió de dades. Nokia Lumia 1020 incorpora la tecnologia A-Glonass i A-GPS que possibiliten una millor detecció de la ubicació i eviten tot tipus d'interferències. Gràcies a aquestes tecnologies la detecció de la ubicació i el recàlcul de rutes en cas de desviar-nos és pràcticament instantani sempre que hi hagin satèl·lits a l'abast.

Zoom

Fins aquí tenim pràcticament unes característiques tècniques que podem trobar a la majoria de telèfons de gamma alta, però hi ha quelcom que fa únic el Nokia Lumia 1020, la càmera principal Nokia Lumia 1020 incorpora una càmera de 41MP amb tecnologia PureView. Aquesta tecnologia, pròpia de NOKIA, fa que puguem capturar imatges de 7728 x 5368 píxels i gràcies al zoom de 3 augments d'alta resolució podrem fer zoom sobre la imatge sense pèrdua significativa de qualitat. L'òptica és una Carl ZEISS amb una obertura de f/2.2, sis lents i flaix dual Xenon amb un abast de 4 metres que farà que en condicions de poca llum puguem obtenir uns resultats insuperables per qualsevol telèfon intel·ligent (i més quan després de la darrera actualització és el primer telèfon intel·ligent que captura imatges en format RAW).

Zoom

La càmera també ens permet capturar vídeo. Ho podrem fer a Full HD i a 30 fotogrames per segon. Tenim disponible un zoom de 6X i un estabilitzador òptic que farà que els tremolors siguin imperceptibles a les nostres gravacions.

Fins ara hem parlat de la càmera principal, però també en tenim una secundària per poder realitzar videotrucades o fer-nos fotos nosaltres mateixos d'una manera més fàcil. Aquesta càmera té una resoluciço de 1280 x 960 píxels que ens garanteixen una qualitat HD Ready, i una obertura de focus f/2.4 gran angular per facilitar les fotos a curta distància.

El Nokia Lumia 1020, com tots els telèfons de la família Lumia incorporen un seguit d'aplicacions exclusives per a la captura de fotografies i el retoc fotogràfic. És gràcies a aquestes aplicacions que aquestes grans càmeres obtenen resultats espectaculars. Aplicacions com Nokia Camera ens permeten de capturar imatges com si ho féssim amb una càmera reflex en mode manual. L'acabada d'estrenar Nokia Refocus ens deixa fer una foto i després escollir quin objecte volem enfocar. Nokia Creative Studio és com un petit Photoshop que ens deixarà jugar amb les imatges capturades per fer-hi tot tipus de modificacions.

Zoom

I per acabar amb les especificacions tècniques, parlem de la bateria, un dels punts més crítics que les empreses que fabriquen telèfons intel·ligents han de solucionar. Nokia Lumia 1020 va equipada amb una bateria no intercanviable de Li-Ion de 2000 mAh. Durant les dues setmanes que hem utilitzat el telèfon hem realitzat dues proves per tal de veure com respon. Segons la pàgina web de Nokia, brinda fins a 13,1 hores de conversa, 16 dies en standby o 63 hores reproduint música. En la primera prova hem utilitzat el telèfon desactivant totes les opcions de connectivitat per dedicar-nos, durant cinc hores, a fer fotos i enregistrar vídeo. Amb aquesta prova hem vist que el consum de bateria ha estat d'un 15% del total. Acabat aquest test hem passat a fer-ne un ús normal/intenisu. Trucades, Twitter, Facebook, Foursquare, navegació, correu electrònic, reproducció de vídeos, consultes web, reproducció de música, descàrregues del Marketplace, gravació de vídeos i captura de fotos. Amb aquesta prova la bateria ha durat 1 dia i 7 hores (31 hores). En cap de les dues proves no hem aturat mai el telèfon però cal saber que en la prova intensiva, durant 8 hores (mentre dormíem), el telèfon l'hem configurat en mode avió. Dit això, i sempre sabent que la bateria és avui en dia el punt més feble dels telèfons intel·ligents, podem concloure que el terminal en fa un bon ús, ja que son pocs els telèfons intel·ligents que avui poden assegurar que poden estar més de 18 hores seguides sense necessitat de connexió a la xarxa elèctirca si se'n fa un ús intensiu.

Nokia Lumia 1020 funciona amb elsistema operatiu Windows Phone 8. El sistema operatiu de Microsoft és relativament jove si el comparem amb els seus competidors i tot i ser unsistema robust,altament funcional, molt pràctic iinnovadorté encara una mancança: les aplicacions disponibles a la seva botiga. Tot i que Microsoft està fent un gran esforç perquè les aplicacions que tothom vol estiguin a la botiga d'aplicacions de Windows Phone, encara hi trobem a faltar alguna aplicació important. Això, però, no és el més greu. El gran problema és que quan surt una aplicació, primer apareix a les botigues de la competència i al cap d'un temps es posa a la venda a la botiga de Windows Phone.

El millor

El pitjor

 • Càmera principal.
 • Tecnologia PureView.
 • Aplicacions pròpies i exclusives de Nokia.
 • Capturar d'imatges en format RAW.
 • Pes en relació a la seva mida.
 • Funcionament del sistema operatiu Windows Phone.
 • Duració de la bateria respecte a la resta de telèfons intel·ligents.
 • Tenint en compte que podem emmagatzemar fotos de 41MPX, la memòria interna (32GB o 64GB si el comprem a movistar) hauria de ser de com a mínim 128GB.
 • Impossibilitat d'ampliació de memòria mitjançant targeta Micro SD.
 • Auriculars intrauriculars de sèrie.
 • La botiga d'aplicacions, que tot i que ha fet passos de gegant encara no està al mateix nivell respecte d'iOS i Android.
 • La resolució de la pantalla, tot i ser bona, creiem que no està a l'alçada del terminal. En comptes de ser HD Ready hauria de ser Full HD.

Zoom

“Nokia Lumia 1020 és EL TELÈFON en majúscules per a aquelles persones que gaudeixen de la fotografia i que sense dur a sobre una càmera convencional volen poder capturar tots els moments que passen per davant seu amb la millor qualitat possible. Tot plegat amb unes dimensions ajustades, un pes baix i un conjunt d'aplicacions exclusives que permeten treure el màxim profit de l'òptica Carl ZEISS de 6 lents i els 41MPX que incorpora aquest terminal. Si al mercat d'aplicacions de Windows Phone hi tenim totes la resta d'aplicacions importants que necessitem, no podem dubtar ni un segon: Aquest és el nostre telèfon intel·ligent.”

Roger Baldomà i Leiva (Sant Quirze del Vallès, 1979), és enginyer tècnic en informàtica de gestió i desenvolupador d'aplicacions per a telèfons intel·ligents.