Anàlisi: Google Chromecast

3 min

Hem tingut l'ocasió de provar Google Chromecast durant uns dies, un aparell innovador i peculiar. Tot seguit us exposem les llums i ombres amb que ens hem trobat.

PERE MILLET AGUSTÍ | Barcelona

El Chromecast és un petit aparell que es connecta al port HDMI de la televisió i que cal alimentar permanentment amb un carregador que es connecta via microUSB. Tot seguit cal instal·lar a un mòbil o tauleta Android, iOS, OS X, Chrome OS o Windows l’aplicació Chromecast, per tal de poder configurar l’entorn, un procés molt senzill i que bàsicament consisteix en permetre l'accés de Chromecast a la xarxa Wi-Fi de la llar per poder cercar a la xarxa els continguts que se li indiquin des de tauleta o el mòbil.

Aquesta manera de funcionar no és com el mirroring, per exemple, l’Apple TV, que consisteix en fer streaming de continguts des del dispositiu a la televisió. L’avantatge és que el dispositiu no fa d’intermediari, i l’inconvenient és que no es pot enviar qualsevol contingut cap a la televisió perquè l'aplicació ha d'haver estat preparada per comunicar-se amb Chromecast.

L’hem provat amb un Galaxy Note 2 i amb una tauleta Nexus 10 i els resultats han estat satisfactoris, tot i que segons l’ocasió, li ha costat prop d'un minut d’assolir una reproducció fluida. Una vegada aconseguida, però, la reproducció ja no s’altera i es poden veure continguts en alta definició sense cap problema, això sí, això acapara l’ample de banda, cosa que us pot fer difícil qualsevol altra tasca que requereixi la connexió Wi-Fi.

Com hem esmentat, el nombre d’aplicacions que permeten fer ús del Chromecast és restringit, no podeu enviar qualsevol contingut al televisor, de manera que en aquest aspecte és més limitat que un típic cable de connexió HDMI del dispositiu, o un mirroring, com recalcàvem abans. Per aquest motiu, trobem una carència notable, que és que no podem enviar ni les fotografies ni els vídeos que hem fet amb el dispositiu mòbil, telèfon o tauleta, amb el programari de sèrie, una de les funcionalitats de les que seria desitjable disposar d'entrada. Sí podem, en canvi, visualitzar una pestanya del navegador Chrome a la pantalla gran.

Aquest producte tindrà èxit en major o menor mesura, segons la varietat d’aplicacions de tercers que vagin apareixent. Actualment estan sortint algunes aplicacions interessants, per exemple jocs, on trobem que els dispositius mòbils fan de targetes de preguntes, proves o comandament per introduir respostes, i la televisió fa de marcador o de tauler principal, cosa que resulta curiosa i entretinguda, perquè utilitzem Chromecast com una consola connectada a la televisió, i els dispositius mòbils com a comandaments de la consola. La proliferació d'aplicacions d'aquest estil, que gestiona continguts diferents en les diverses pantalles connectades és el que pot consolidar Chromecast com una proposta original i atractiva, i fer que el dispositiu no quedi com un simple reproductor de YouTube per a la pantalla gran.

L’alliberament del kit per desenvolupadors i la possibilitat de rootejar-lo també ha afavorit la creació de múltiples usos i de tota una la possibilitat de rootejar-lola creació de múltiples usosscene

És un producte que recomanem a tots aquells a qui us agradi la tecnologia, explorar i experimentar, o bé necessiteu o desitgeu enllaçar a la televisió continguts audiovisuals de manera ràpida, fàcil, i sobretot, sense haver de connectar aparells per cable. A més a més el preu és força assequible per a totes les butxaques. La pega que li hem trobat és que les possibilitats que ofereix Chromecast de sèrie són francament minses, és un producte que veiem que es fonamenta en el suport dels desenvolupadors, una estratègia arriscada, que si més no limita la funcionalitat a un potencial públic amb cert perfil d’usuari que preferiria que l’oferta inicial d’apps out of the box ja cobrís totes les necessitats estàndard.

stats