Anàlisi: BlackBerry Z10

Zoom

Tot i que vam publicar un text ben complet d'impressions sobre el BlackBerry Z10 en el moment de la seva presentació, en primícia, durant el passat Mobile World Congress, hem volgut dedicar una peça analítica a aprofundir en les particularitats d'un terminal que es pot considerar trencador respecte dels estàndards dels aparells que han fet popular la marca. Una corporació, per cert, que havia dominat el mercat en el segment professional abans de la proliferació dels terminals amb pantalla tàctil però que no passa precisament per un bon moment.

Zoom

Fabricant: BlackBerry

Tipus de dispositiu: Telèfon mòbil.

Preu: A partir de 279,00.

Zoom

JOAN-ALBERT ROS | Barcelona

Aquestes són les especificacions més destacades del BlackBerry Z10:

Dimensions: 130 x 65.6 x 9 mm

Pes: 135 g.

Processador: Qualcomm MSM8960 Snapdragon dual-core 1.5 GHz, GPU Adreno 225

Pantalla: pantalla tàctil LCD capacitativa, 16 milions de colors, 768 x 1280 píxels, 4,2 polzades. Suport multitàctil, sensor acceleròmetre per a autorotació, sensor de proximitat per a autoapagat, sensor giroscòpic

Memòria: 2GB RAM.

Emmagatzemament: 16 GB de memòria interna, ranura de targeta microSD de fins a 32 GB de capacitat.

Càmera principal: 8 MP, 3264 x 2448 píxels, autofocus, flaix LED, geo-tagging, detecció de cares i somriure, focus tàctil, estabilitzador d'imatge, vídeo 1080p@30fps

Càmera frontal: 2MP, 720p@30fps

Missatgeria: SMS, MMS, correu electrònic, IM, BlackBerry Messenger.

Bateria: estàndard Li-Ion 1800 mAh.

Sistema operatiu: BlackBerry 10.

Multimèdia: Reproductor de vídeo DivX, XviD, MP4, WMV, H.263, H.264. Reproductor d'àudio MP3, WAV, eAAC+, AC3, FLAC. Editor d'imatge i vídeo.

Altres: Connectivitat Wi-Fi 802.11 a/b/g/n; banda dual. Bluetooth v4.0 A2DP. NFC. Navegador HTML5. Brúixola digital, EDGE, 3G HSDPA 21Mbps / HSUPA 5.76Mbps, 4G LTE, microUSB 2.0. Port Micro HDMI per a HDTV o projector. Java MIDP 2.1. Visor i editor de documents Word Excel, PowerPoint, PDF. Botons dedicats per a pujar i baixar el volum, silenciar, i blocar (arrencar i apagar).

Precisament, una de les raons amb les que la pròpia companyia –coneguda com a Research in Motion o amb l'acrònim RIM fins a principis d'aquest any– explica el descens de les seves vendes és la mala acollida que el públic ha dispensat al dispositiu que és objecte de la nostra ressenya. La pèrdua de quota de mercat ha abocat BlackBerry a veure's desplaçada per Windows Phone en la lluita per posicionar-se com a tercer ecosistema de telefonia mòbil, darrere d'iOS i Android. BlackBerry ha anunciat fins i tot la rebaixa de les existències no venudes del terminal Z10 per poder refer-se en la mesura del possible de l'impacte del notable descens de les seves vendes.

Però... ens trobem realment davant d'un mal telèfon intel·ligent? En el nostre text d'impressions apuntàvem un bon seguit de virtuts que haurien d'haver cridat l'atenció dels compradors des d'un punt de vista objectiu. Parlàvem d'un terminal sòlid, estilitzat, i d'un enorme salt qualitatiu dels productes de BlackBerry, gràcies al nou sistema operatiu BlackBerry 10, al gran funcionament de BlackBerry Messenger, a una solució corporativa molt imaginativa, a la gran integració dels menús contextuals i de les aplicacions socials o a un bon nombre de funcions de reproducció i d'edició multimèdia de sèrie, entre d’altres aspectes destacables.

Zoom

Què ha passat, doncs? Per bé que el llançament dels nous terminals Q10 i Z10 i del nou sistema operatiu BlackBerry 10 havia de significar un revulsiu que revitalitzés BlackBerry sembla que durant aquest 2013 la companyia encara s'ha ensorrat més. Anirem en part contracorrent en la nostra ressenya, perquè seguim veient les virtuts dels productes de la companyia, però explicarem també al final del text per què creiem que les coses han anat com han anat, a partir de l'exemple del Z10.

El disseny extern del Z10 és senzill, minimalista i efectiu. Dels telèfons que han passat enguany per les nostres mans ens recorda especialment el Sony Xperia Z, un dispositiu que ens atrevim a dir que el Z10 supera des del punt de vista estètic –no pas en robustesa ni resistència física, per descomptat. Per bé que les apreciacions sobre el disseny vénen determinades pel gust de cada consumidor i hi pot haver tantes opinions com usuaris, des del nostre punt de vista, la suau carcassa de goma del darrere del Z10 no només fa el seu revers antilliscant sinó també especialment agradable al tacte.

Zoom

La seva aparença, amb laterals arrodonits i bandes superiors de la pantalla de plàstic el fan especialment lleuger. No té ni de bon tros la presència dels telèfons d'Apple, HTC o LG però per contra resulta especialment sobri, en la línia habitual de la marca. El Z10 és prim, amb uns botons laterals que tenen les dimensions adequades i que semblen col·locats just allà on havien d'anar. El dispositiu té unes dimensions que el fan còmode d'emprar i de transportar a pràcticament qualsevol butxaca. Ens atreviríem a dir que des del punt de vista estrictament formal, el BlackBerry Z10 és el terminal BlackBerry més atractiu que mai havia sortit al carrer fins ara, tot en ell sembla estudiat no pas per fer-lo bonic ni cridaner però sí per fer-lo alhora distingit i còmode.

La pantalla LCD té una resolució de 1280 X 768 píxels i una densitat de 356 píxels per polzada. La seva mida és de 4,2 polzades i reconeix fins a quatre punts de contacte simultanis. És brillant i ben definida, no sorprendrà els usuaris de telèfons intel·ligents de gamma alta amb millor pantalla però sí que impacta els usuaris tradicionals de BlackBerry. Potser sota la llum del sol costa d'apreciar bé la definició però en qualsevol altre entorn amb llum menys intensa la lectura és excel·lent.

Zoom

El BlackBerry 10 ofereix un molt bon rendiment i una gestió excel·lent de la multitasca, cosa que permet l'execució simultània d’un bon nombre d'aplicacions sense que l'usuari apreciï cap repercussió en el funcionament del dispositiu. Tot això gràcies a QNX, un sistema operatiu que cada cop s'està emprant més en interfícies multimèdia del món de l'automoció per integrar solucions d'informació i entreteniment en els vehicles i que pot tenir un gran futur en plataformes mòbils, desenvolupat per QNX Software Systems, una empresa canadenca adquirida per BlackBerry el 2010.

Hem de dir que, tot i que l'autonomia és equiparable a la d'altres telèfons intel·ligents, no ens sembla satisfactòria. Podem expandir el temps de vida de la bateria durant el dia si limitem la navegació, l'accés a xarxes, la reproducció multimèdia i la presa de fotografies i vídeos, però si fem un ús entre moderat i intensiu del terminal ens trobem que no suportarà la jornada completa i que l'haurem de recarregar abans del vespre.

Zoom

Si BlackBerry s’havia distingit per la seva atenció corporativa, amb BlackBerry 10 arriba BlackBerry Balance, una funció del sistema que permet de separar allò personal d'allò professional. Una funcionalitat pràcticament sense rival en el seu segment de mercat i que pot fer els nous terminals de BlackBerry interessants per a les companyies que equipen amb un telèfon intel·ligent els seus treballadors però que també es fica a la butxaca l’usuari amb un mòbil d’empresa perquè fa que pugui treballar en un entorn segur alhora que no desatén les seves exigències i li permet d’instal·lar els seus jocs i les seves aplicacions sense malmetre la instal·lació corporativa. Ara bé, convé subratllar que aquest atractiu potencial ho és només en la mesura que algú precisi dos entorns diferenciats i que potser no cridarà l’atenció especialment de qui es plantegi pel seu compte l’adquisició d’un telèfon intel·ligent per a ús estrictament personal o en el qual no hagi de menester dos perfils distints.

L'aplicació de mapes GPS, Mapes, de TeleCommunication Systems Inc., és simplement correcta i funciona adequadament, podríem dir que està bé per sortir del pas però que queda un pèl curta si n’hem de fer un ús intensiu, com quan ens trobem en una ciutat desconeguda. Hi ha aplicacions gratuïtes, com Google Maps, que ofereixen més opcions i que fins i tot els usuaris tradicionals de telèfons BlackBerry probablement preferiran majoritàriament. Com és tradicional a les BlackBerry, no hi ha ràdio FM, cosa que trobem a faltar. Hi ha aplicacions gratuïtes de ràdio per internet que podem descarregar, però evidentment fer-ne ús ens obligarà a disposar d'una xarxa Wi-Fi o a incrementar el consum de dades.

Zoom

Les aplicacions d'ofimàtica que el sistema incorpora de sèrie i que són compatibles amb Microsoft Office fan que el terminal sigui una extensió del nostre espai de treball virtual. La navegació per internet a BlackBerry 10 mereix especial menció. Ens trobem davant d'un navegador que pot desplegar finestres múltiples, que suporta flash, que ens permet de blocar finestres emergents i que és totalment compatible amb els estàndards HTML5 –en aquest darrer aspecte, segurament BlackBerry a hores d'ara no té rival.

La integració de les xarxes socials en el sistema és simplement perfecta. Tot i que en les darreres versions del sistema operatiu dels anteriors terminals de BlackBerry aquest tret ja mereixia una nota alta, s'ha polit tant a BlackBerry 10 amb la introducció de BlackBerry Hub que no se'ns escaparà cap notificació de les nostres principals xarxes i programes de missatgeria, que apareixerà convenientment destacada i identificada en la safata d’entrada. Podem dir que el Hub centralitza tots els missatges importants i concentra les notificacions d'actualitzacions a xarxes socials, correus electrònics, mencions i pràcticament totes les comunicacions que ens interessi de rebre en temps real, juntament amb les cites del calendari o les trucades. Al mateix temps, podem filtrar cada notificació segons la seva naturalesa i procedència.

Zoom

Dins de les grans virtuts del sistema hi ha allò que BlackBerry ha batejat amb el nom de flow, l’accés ràpid, mitjançant un gest des de la part inferior de la pantalla cap amunt, a qualsevol racó del sistema. No és senzill habituar-se de bon principi a la transició entre pestanyes, però un cop interioritzem el seguit de moviments per mitjà dels quals anem a parar a unes o altres opcions i aplicacions podrem moure’ns entre els menús ben àgilment, fins al punt que deixem de ser conscients de la ubicació exacta d’algunes aplicacions perquè el més ràpid sol ser cridar-les des dels menús desplegables per comptes d’anar-les a cercar a l’escriptori.

Es va anunciar que BlackBerry World, la botiga d'aplicacions de BlackBerry, posaria a l'abast dels usuaris dels telèfons Z10 i Q10 més de 70.000 aplicacions a partir del moment en el que aparegués BlackBerry 10, però aquest excel·lent punt de partida queda lluny del que trobem a d'altres botigues virtuals i tot i els mesos que han passat des d’aleshores i l’augment d’aplicacions, l'oferta de la botiga no han arribat a acostar-se prou al que brinda la competència. Més enllà del nombre d'apps potser la sensació de desigualtat davant d'altres plataformes no seria tan acusada si l'usuari de BlackBerry en tingués a l'abast de prou diverses, n'hi hagués prou de qualitat o si algunes de les aplicacions més populars a d'altres entorns tinguessin versió per a dispositius BlackBerry. Això encara no és així i ens costa de creure que arribi a solucionar-se el problema a curt termini.

Zoom

No s'ha arribat al punt d'incloure Google Play a BlackBerry 10, un afegit que hauria suposat una empenta per a tots els dispositius que fan ús d'aquest sistema operatiu. Està previst que a principis de l'any que ve es faciliti definitivament l'ús d'aplicacions d'aquest entorn sense necessitat d’habilitar el mode per a programadors, és a dir que puguem carregar apps d'Android a BlacBerry 10 de forma nativa. Però per ara no podem instal·lar paquets APK directament, un pas que no només faria que els usuaris de BlackBerry gaudissin d'un gran augment de programes a la seva disposició sinó que podria a més ajudar enormement una empresa que passa per un moment complicat. Això pot tenir conseqüències crematístiques en el mercat d’aplicacions propi (per què desenvolupar per a BlackBerry si l’entorn és totalment compatible amb les aplicacions Android?), o sigui que imaginem que la decisió no és fàcil. Ha arribat un punt, però, en el que potser aquesta dràstica mesura suposaria per fi un tomb. Deixem les especulacions, no obstant. Aquest és un problema sobre el que hem parlat molts cops des d'ARA VaDeJocs, sobre el que tampoc no volem insistir especialment però que no podem passar per alt.

Zoom

La càmera principal del Z10 és una molt bona càmera per a un terminal BlackBerry. La càmera del darrere és de vuit megapíxels i permet prendre instantànies en format 1:1, 4:3 o 16:9 i enregistrar vídeo fins a 1080p i a 30 fotogrames per segon. Podem preajustar la captura d'imatges de manera força més profunda que no podíem fer-ho en d'altres dispositius BlackBerry. A més, tenim a la nostra disposició un ampli ventall d'opcions d'edició multimèdia per defecte, sense que calgui instal·lar programari de tercers, un tret que fa que puguem treure molt de suc a les nostres imatges i els nostres vídeos. Tot i que la càmera enfoca automàticament, podem triar l'àrea de la imatge sobre la que volem que el focus incideixi.

En els millors dels darrers telèfons de BlackBerry -com ara el Bold 9900, per exemple- ja s'havia millorat molt un apartat que en d'altres dispositius de la marca deixava molt a desitjar però al Z10 el comportament de la càmera eclipsa tot el que haguem pogut veure abans en un terminal de la companyia. Tant l'enfocament com la captura són molt àgils i tot i que no hi ha un botó dedicat a la càmera, com sí que el trobàvem a d'altres terminals, al Z10 podem fer servir els altres botons físics com a disparador o podem prémer a la pantalla si ho preferim. Tot i que no tenim mode HDR destaca la possibilitat de capturar una ràfega d'imatges d'un mateix tema i triar àrees d'una o altra instantània per aconseguir mostrar l'aspecte més interessant d'un objecte o el millor gest de les persones que retratem. Com és tradicional a BlackBerry, quan fem fotografies sentirem el so del disparador -tant si premem la pantalla com si premem un botó- i no podrem silenciar-lo. Pot ser un detall insignificant en la majoria de situacions però ens sembla enutjós si fem fotografies en un espai públic, on el so ens delatarà o ens farà difícil de passar desapercebuts. Només en entorns molt foscos hem apreciat un increment significatiu de soroll en les instantànies si prescindim del flaix, però en general es tracta d’una bona càmera principal per a un telèfon intel·ligent, per bé que les millors càmeres dels telèfons intel·ligents de gamma alta que hem analitzat enguany puguin superar-lo.

Zoom

Com ens vam ocupar d'explicar amb deteniment quan es va presentar oficialment al nostre país BlackBerry 10, a l’auditori del Cibernàrium, a l’edifici MediaTIC, com ja és habitual en la marca, el català és un dels idiomes disponibles en la configuració. A més, el sistema reconeix la llengua en la que escrivim fins i tot encara que barregem fins a tres idiomes diferents, no cal en cap cas que ens molestem en modificar les opcions de configuració idiomàtica; de forma automàtica, sempre que fem ús d'alguna de les llengües instal·lades al terminal, rebrem suggeriments per completar el text, que podem acceptar o refusar, i propostes de correcció. A més, el teclat aprèn de la nostra manera d'expressar-nos i fins i tot pot distingir entre diferents registres: en funció de si fem ús d'un llenguatge formal o informal, els suggeriments s'adaptaran al to de la conversa.

Tot i que aquesta altra funcionalitat no està disponible en català, podem enviar missatges de BlacBerry Messenger, programar cites, obrir aplicacions o actualitzar xarxes socials per mitjà de comandaments de veu si fem ús d'algun dels idiomes que el dispositiu està per reconèixer, com el castellà o l'anglès. No es tracta d'un assistent personal virtual de veu com Siri, però el sistema Voice Control pot reconèixer els patrons de parla de forma natural, li podem dictar documents, redactar missatges de correu electrònic i fer ús del cercadors.

Zoom

En començar ens demanàvem que havia anat malament amb el Z10. Podem resumir-ho amb una frase de ressonàncies astronòmiques: la sensació és que ens trobem davant d'un petit pas per als smartphones però un salt gegant per a BlackBerry. El Z10 és un molt bon terminal, qualsevol usuari habitual de BlackBerry s'adona de seguida que BlackBerry 10, tot i mantenir alguns trets característics dels anteriors sistemes operatius, ha integrat el millor de la gestió de la interfície de la tauleta BlackBerry PlayBook i encara ha anat més enllà. A BlackBerry han desenvolupat una gestió basada en la gestualitat absolutament brillant que fa que tot i que aprendre’n l’abecé signifiqui enfrontar-se a una corba d’aprenentatge pronunciada fins i tot per als usuaris de BlackBerry PlayBook –un autèntic camp de proves en el que es va començar a implementar aquest veritable llenguatge gestual–, ens acostumem a les dreceres que despleguen un o altre menú o que ens permeten d'anar a una o altra aplicació. Fins al punt que si fem servir altres dispositius tàctils no podrem evitar d'executar els moviments apresos gràcies a BlackBerry 10, evidentment de manera infructuosa, cosa que fa que ens adonem ràpidament de com resulten d'útils els comandaments gestuals i que ens demanem com és que en d'altres entorns, més estesos, més populars, més fins i tot més versàtils, no s'ha explotat tan intensament aquesta faceta.

Però pel que fa a les crítiques anem a parar allà on sempre ens trobem quan parlem dels telèfons intel·ligents de la companyia canadenca. Cal reconèixer que els responsables de BlackBerry han treballat força amb els desenvolupadors per fer possible un increment notable d'aplicacions disponibles a BlackBerry World. El problema és que tota aquesta feina que han dut a terme segueix semblant insuficient si comparem el mercat d'aplicacions disponible per als terminals de BlackBerry, fins i tot per a BlackBerry 10, amb el que posen a la nostra disposició les botigues d'iOS o Android.

Zoom

I el que exposem és ben apreciable des del punt de vista d'algú avesat als dispositius BlackBerry. Què passa, doncs, amb la resta des possibles compradors que cerquen un telèfon que satisfaci les seves expectatives? A hores d'ara, al comprador de telèfons intel·ligents l'enlluernen altres propostes i per motius ben diversos. A l'hora de la veritat, només algú que precisi un bon teclat físic s'inclinarà per un BlackBerry. I, evidentment, ho farà pel Q10, no pas pel Z10, ja que el seu teclat virtual potser és el millor dels teclats virtuals que hem tingut ocasió de provar però segueix oferint una experiència d'ús molt distant de l'eficàcia dels teclats físics.

El Z10 reuneix algunes de les majors virtuts de BlackBerry, com l'eficiència i la versatilitat, el control en paral·lel i de forma diferenciada dels entorns professional i personal o la gestió i programació de tasques. Insistim que estem davant d’un bon telèfon, però tenim la sensació que tant el Z10 com el sistema operatiu BlackBerry 10 arriben tard. La lentitud de BlackBerry a actualitzar el sistema operatiu de la seva tauleta BlackBerry PlayBook, que havia de rebre durant aquest any una actualització a BlackBerry 10, fa que valorem amb cautela qualsevol notícia sobre dates de calendari però confiem que els seus responsables hi posin el màxim interès i implementin amb celeritat la compatibilitat directa amb les aplicacions Android. Amb el temps aquesta ha arribat a ser una funcionalitat que fins i tot per als usuaris habituals de BlackBerry és urgent de tenir a l'abast. I és que en aquest cas si la companyia no assumeix el repte de satisfer completament ni els devots difícilment podrà aspirar a recuperar la posició d'antany. No sabem si n’hi haurà prou per millorar la posició dels telèfons de BlackBerry al mercat ni per redreçar el rumb de l’empresa però creiem que aquest seria un pas molt necessari per tal d’aconseguir que els seus telèfons poguessin fer front en condicions d'igualtat als de la competència pel que fa la quantitat d’apps a l’abast dels usuari.

El millor

  • Duu el seu temps interioritzar el control gestual però resulta molt versàtil un cop sabem fer-ne ús.
  • Pot resultar insignificant per al consumidor que no n'ha de fer ús, però destaca com a quelcom pràcticament únic la distinció entre entorn personal i professional que ofereix BlackBerry Balance als usuaris corporatius.
  • La càmera no és de les més punteres dins del seu segment però presenta un bon nombre d'opcions d'edició de continguts multimèdia de sèrie.
  • Còmode de dur i lleuger.
  • Per als usuaris habituals de BlackBerry és un salt enorme.
  • Com ha passat amb la tauleta PlayBook, BlackBerry ha decidit baixar-ne el preu i tot i les crítiques habituals que es puguin fer a l'entorn és un molt bon telèfon.

El pitjor

  • BlackBerry World no és pas un erm, però ho sembla en comparació a les botigues d'aplicacions de la competència.
  • La corba d'aprenentatge dels comandaments gestuals avançats dels menús de BlackBerry 10 pot fer desistir alguns usuaris, tot i que, com deixem clar quan parlem del millor del dispositiu, paga la pena d'aprendre'n l'abecé.
  • L'autonomia de la bateria queda curta si en fem un ús intensiu.
  • Hi trobem a faltar una ràdio FM.

Zoom

"La sensació que ens deixa el Z10 és que BlackBerry ha entès que cal oferir grans terminals de telefonia mòbil per competir en un mercat en el que cada any apareixen dispositius excel·lents però que encara hi ha una sèrie de mesures que la companyia hauria de prendre amb urgència. La principal té a veure amb la sempre comentada manca d'aplicacions. Pel que fa al sistema operatiu, cenyint-nos només en les prestacions i en la versatilitat de l'entorn, BlackBerry 10 brilla amb llum pròpia i té virtuts de sobra per competir amb Android i iOS. Confiem que no sigui massa tard per a la companyia canadenca perquè segueix diferenciant-se amb els seus productes dins del sector i aportant quelcom que els seus usuaris no trobem a la competència".

Joan-Albert Ros (Barcelona, 1976), és llicenciat en Belles Arts i estudiant de Comunicació Audiovisual.