Anàlisi: BlackBerry Q10

15 min

Fa poc que vam tenir ocasió d’analitzar el terminal BlackBerry Z10

Fabricant: BlackBerry Fabricant: Tipus de dispositiu: Telèfon mòbil.Tipus de dispositiu: Preu: A partir de Preu:489 €.

JOAN-ALBERT ROS | Barcelona

Aquestes són les especificacions més destacades del BlackBerry Q10:

Dimensions: 119,6 x 66,8 x 10,4 mm. Pes: 139 g. Tipus de SIM: Micro. Processador: Qualcomm MSM8960 Snapdragon dual-core 1.5 GHz, GPU Adreno 225 Pantalla: Super AMOLED de 3,1 polzades, resolució de 720 x 720 píxels, pantalla capacitiva, 16 milions de colors i 328 ppi. Suport multitàctil, sensor acceleròmetre per a autorotació, sensor de proximitat per a autoapagat, sensor giroscòpic. Memòria: 2GB RAM. Sistema Operatiu: BlackBerry 10 OS. Xarxa 2G: GSM GPRS EDGE 850/900/1800/1900 Xarxa 3G: UMTS HSPA HSPA+ 850/900/1900/2100 Red 4G: LTE 800/900/1800/2600 (només el modelo SQN100-3) Emmagatzemament: 16 GB interns, ampliables per mitjà de targetes MicroSD de fins a 64 GB. Càmera principal: 8 megapíxels amb flaix LED integrat, enfocament automàtic continu, estabilitzador d'imatgen, gravació de video Full HD 1920×1080 a 30 quadres per segon. Càmera frontal: 2 megapíxels amb gravació de vódep HD 1280×720 a 30 quadres per segon. Missatgeria: SMS, MMS, correu electrònic, IM, BlackBerry Messenger. Bateria: Externa, Li-ion de 2.100 mAh. Multimèdia: Reproductor de vídeo DivX, XviD, MP4, WMV, H.263, H.264. Reproductor d'àudio MP3, WAV, eAAC+, AC3, FLAC. Editor d'imatge i vídeo. Connexions sense fil: Wi-Fi, Bluetooth 4.0, DLNA, Wi-Fi Hotspot i NFC. Connectors: MicroUSB 2.0 d'alta velocitat. Port Micro HDMI per a HDTV o projector. Sortida d'àudio Jack 3.5mm. Mètodes de locatlizació: Xarxa, GPS i A-GPS. Altres: Navegador amb suport complet per a HTML5. Brúixola digital, EDGE, 3G HSDPA 21Mbps / HSUPA 5.76Mbps, 4G LTE, microUSB 2.0. Java MIDP 2.1. Visor i editor de documents Word Excel, PowerPoint, PDF. Botons dedicats per a pujar i baixar el volum, silenciar, i blocar (arrencar i apagar). Llum LED de notificació multicolor.

Qualificàvem el Z10 com “un petit pas per als smartphones però un salt gegant per a BlackBerry”, i és que tot i l’eficàcia de BlackBerry 10 –l’excel·lent sistema operatiu amb el que BlackBerry ha obsequiat els usuaris dels seus dispositius més punters–, a hores d’ara hi ha propostes de terminals amb pantalla tàctil molt més enlluernadores amb prestacions encara més atractives en el mercat. La sensació que vam tenir provant-lo és que potser BlackBerry pot fabricar encara grans telèfons però que en el mercat actual potser mirar de posicionar-se amb un terminal totalment tàctil, enmig d’una multitud de propostes excel·lents a càrrec de diferents fabricats, era una jugada arriscada. Tot i els mèrits del dispositiu, les seves vendes, modestes, certifiquen aquesta dificultat.

No es pot dir que passi exactament el mateix amb el BlackBerry Q10, un terminal que, tot i l’actualització, conserva la línia clàssica de l’aspecte dels telèfons BlackBerry, que ofereix el millor teclat físic que hem tingut ocasió de provar en un telèfon intel·ligent i alhora presenta tot un seguit d’atractius que poden convèncer no només els addictes als productes de la marca sinó també qui busqui un telèfon tan competent per a ús professional com còmode de fer servir i de dur, versàtil i potent.

Pel que fa al disseny exterior, a l'aspecte estrictament formal del BlackBerry Q10, ens trobem davant d'un terminal que sembla una versió revisada de la BlackBerry Bold 9900, que ja era un telèfon de línies arrodonides, tan sobri com elegant. Canvien les vores, que eren d'al·lumini platejat a la 9900 i que a la Q10 són negres. S'ha optat per prescindir del cursor central, cosa que d'entrada sobta i que pot enutjar inicialment els usuaris habituals dels smartphones amb teclat físic de la marca, però que aviat descobrim que es converteix en un encert, ja que això ha permès de centrar encara més en la interfície tàctil la interacció de l'usuari i entre d'altres aventatges ha permès que, per fi, sigui possible de triar lletres accentuades i caràcters especials amb una solà mà, quelcom pràcticament impossible fins ara. Per comptes d'una carcassa posterior de plàstic, en trobem una de fibra de vidre trenada, que té un tacte particular, més càlid que no pas el de la tapa de la 9900. El dispositiu és lleuger, la pantalla AMOLED té una resolució poc freqüent, 720 X 720 píxels i tot i que al costat de telèfons amb pantalles grans sembla poca cosa, el fet és que té un contrast i una brillantor excel·lents i reacciona amb gran solvència als comandaments de l'usuari (recordem que la gestió de la interfície tàctil dels dispositius BlackBerry 10 és tot un llenguatge gestual, que requereix un temps d'aprenentatge però que paga la pena de descobrir). Tot i que no es pas petita, crida l'atenció avui dia una pantalla d'aquestes dimensions, però si sou fanàtics dels teclats tàctils sacrificareu de gust l'espectacularitat visual.

Es tracta d’un dispositiu que sembla dissenyat no ja per satisfer l’usuari clàssic de BlackBerry sinó per postular-se com a capdavanter en un nínxol del mercat d’smartphones. I això, en certa manera, és una novetat, perquè potser sí que alguns fanàtics dels telèfons intel·ligents amb teclat seguien confiant en BlackBerry però també és cert que molts s’han decidit a hores d’ara per altres marques, empesos per l’atractiu i els avantatges d’entorns amb mercats d’aplicacions més extensos, per terminals més potents o per un major nombre d’opcions i capacitats, especialment en l’apartat multimèdia. El Q10, però, es perfila, per fi, com el terminal de telefonia intel·ligent que els usuaris que encara confiaven en l’antiga Research In Motion somiaven però gairebé havien perdut l’esperança de veure i posseir.

De la mateixa manera que s'ha prescindit del cursor clàssic dels anteriors telèfons amb teclat tàctil de la companyia, gràcies al control gestual de la interfície també s'ha pogut prescindir dels botons d'inici i enrere. Si bé, com passa amb el cursor, això crida inicialment l'atenció, de seguida que ens habituem al control del sistema valorarem positivament aquesta supressió. Potser es podria criticar que alguns desenvolupadors d'aplicacions per a BlackBerry sembla que no tenen prou en compte el control gestual i ubiquen a indrets poc adequats algunes funcions. És el cas de WhatsApp, per exemple: la versió per a BlackBerry 10 d'aquest popular programa de missatgeria té a part inferior de la pantalla el botó virtual de tramesa de text, cosa que fa que sovint, sobretot en començar a emprar el terminal, enviem text abans no l'haguem acabat d'escriure, especialment si tenim els dits grans, en prémer les tecles de la línia superior, o en fer el gest per deixar l'aplicació en segon pla. Insistim que de seguida aprenem a evitar-ho però en un principi és fàcil que persistim en l'error, cosa que els desenvolupadors podrien haver evitat si haguessin estudiat amb més deteniment les particularitats de BlackBerry 10; n'hi havia prou de confiar únicament en la tecla intro per enviar text, com passava a la versió per a BlackBery 7 del mateix programa. Tot i que es tracta d'un cas puntual d'un programa específic, de fet desenvolupat per una companyia independent, ho comentem perquè exemplifica bé la sensació que hem tingut en provar altres aplicacions, que funcionen perfectament però que podrien haver estudiat millor les particularitats del sistema per oferir millor servei a l'usuari.

Basar el sistema operatiu en QNX ha estat un enorme encert. És tan gran la diferència amb el model immediatament anterior que costa de creure –parlem de la BlackBerry Bold 9900, un terminal gairebé idèntic a la Q10 en aparença. Després de dues setmanes d’ús continuat no hem hagut de sotmetre el telèfon a cap reinici forçat (a models anteriors, dissortadament, ens trobàvem de tant en tant calia practicar-ne, BlackBerr10 ha trencat amb aquella dinàmica) i hem comprovat la perfecta execució simultània de tantes apps com hem volgut en multitasca, sense cap alentiment apreciable. Per bé que la bateria, amb totes les connexions operatives, tot just suporta una jornada de treball intens (una marca que ens resistim a considerar satisfactòria, tot i que sembla estàndard en el sector), encara en comparació amb la Bold 9900, apreciem una optimització del consum prou significativa, ja que en l’anterior model calia mesurar amb cura l’ús que en fèiem si no volíem trobar-nos amb la bateria exhaurida en poques hores.

Dèiem en l’anàlisi del Z10 que, tot i l’esforç de BlackBerry per atraure programadors, facilitar la conversió d’aplicacions per a Android i incrementar la quantitat d’aplicacions disponibles a BlackBerry World, el mercat d’aplicacions disponible per als terminals BlackBerry queda lluny del que trobem a l’ App Store d'iTunes o a Google Play. Però BlackBerry ha fet en els darrers dies un pas important per fer front a aquest terrible demèrit: llança una actualització de programari dissenyada per oferir als usuaris noves característiques i opcions de personalització... però que també fa que sigui una mica més fàcil de fer servir qualsevol smartphone. I és que la versió 10.2.1 del sistema operatiu permet la instal·lació d’arxius APK d'Android per mitjà d’un navegador web o d’un gestor de fitxers.

A hores d’ara no funcionen totes les apps Android a la darrera versió de BlackBerry 10 –que de moment hem provat a un terminal Z10, ja que no estarà disponible per als Q10 fins el dia 4 de febrer, moment en el que dedicarem un text a abundar en totes les novetats de l’actualització– però sí que ho fan una gran majoria. Per a fer-ho tot encara més fàcil, també podrem instal·lar directament botigues d'aplicacions Android, com la de1mobile o Amazon. Ja no caldrà habilitar el mode per a programadors, ni connectar el terminal a un ordinador ni dur a terme el que es coneix com a sideloading (“càrrega lateral”, el procés que designa la conversió casolana d'aplicacions Android Apps per a la seva instal·lació a Blackberry). De manera que la manca d’aplicacions disponibles per a terminals BlackBerry deixa de ser, a efectes pràctics, un motiu per descartar la compra dels dispositius BlackBerry 10.

Com dèiem quan ressenyàvem el Z10, destaca la introducció de BlackBerry Balance, la funció del sistema que permet de separar allò personal d’allò professional. Quelcom en el que gairebé es pot dir que BlackBerry es distingeix per damunt de qualsevol rival. Es tracta d’un punt de diferenciació que pot ser crucial en el seu segment de mercat quan una empresa es planteja d’equipar els seus treballadors amb un mòbil corporatiu, ja que Balance permet l’ús d’un entorn segur alhora que no permet a l’usuari de fer ús del seu perfil personal amb tota llibertat, on pot instal·lar els seus jocs i les seves aplicacions sense afectar en cap cas la instal·lació d’empresa. Un atractiu potencial que ja dèiem en l’anterior anàlisi que ho és només en la mesura que algú precisi dos entorns diferenciats i que potser no cridarà l’atenció especialment de qui es plantegi pel seu compte l’adquisició d’un telèfon intel·ligent per a ús estrictament personal.

A BlackBerry 10, com ja vam explicar, l’aplicació de mapes GPS, Mapes, de TeleCommunication Systems Inc., és correcta i funciona adequadament, potser queda un pèl curta si n’hem de fer un ús intensiu, com quan ens trobem en una ciutat desconeguda. Hi ha aplicacions gratuïtes, com Google Maps, que ofereixen més opcions i que fins i tot els usuaris tradicionals de telèfons BlackBerry probablement preferiran majoritàriament. Tot i que en un principi, com al Z10, no hi havia ràdio FM, amb l’actualització s’ha habilitat un receptor de ràdio, cosa que celebrem (disponible per al Q10 però no per al Z10).

Les aplicacions d’ofimàtica que el sistema incorpora de sèrie i que són compatibles amb Microsoft Office fan que el terminal sigui una extensió del nostre espai de treball virtual. La navegació per internet a BlackBerry 10 mereix especial menció. Ens trobem davant d’un navegador que pot desplegar finestres múltiples, que suporta Flash, que ens permet de blocar finestres emergents i que és totalment compatible amb els estàndards HTML5. La integració de les xarxes socials en el sistema és simplement perfecta. Tot i que en les darreres versions del sistema operatiu dels anteriors terminals de BlackBerry aquest tret ja mereixia una nota alta, s’ha polit tant a BlackBerry 10 amb la introducció de BlackBerry Hub que no se’ns escaparà cap notificació de les nostres principals xarxes i programes de missatgeria, que apareixerà convenientment destacada i identificada en la safata d’entrada. Podem dir que el Hub centralitza tots els missatges importants i concentra les notificacions d’actualitzacions a xarxes socials, correus electrònics, mencions i pràcticament totes les comunicacions que ens interessi de rebre en temps real, juntament amb les cites del calendari o les trucades. Al mateix temps, podem filtrar cada notificació segons la seva naturalesa i procedència.Dins de les grans virtuts del sistema hi ha allò que BlackBerry ha batejat amb el nom de flow, l’accés ràpid, mitjançant un gest des de la part inferior de la pantalla cap amunt, a qualsevol racó del sistema. No és senzill habituar-se de bon principi a la transició entre pestanyes, però un cop interioritzem el seguit de moviments per mitjà dels quals anem a parar a unes o altres opcions i aplicacions podrem moure’ns entre els menús ben àgilment, fins al punt que deixem de ser conscients de la ubicació exacta d’algunes aplicacions perquè el més ràpid sol ser cridar-les des dels menús desplegables per comptes d’anar-les a cercar a l’escriptori.

Com a usuaris habituals de BlackBerry no podríem estar més contents amb el rendiment de BlackBerry 10 i d'aquest terminal especialment. El Q10 és extraordinàriament ràpid. Compta amb el mateix processador i la mateixa memòria RAM que el Z10. També la càmera és idèntica a la que equipa el Z10, de manera que fem tot seguit les mateixes observacions que podíeu llegir en l'anterior anàlisi.: la càmera principal és de vuit megapíxels i permet prendre instantànies en format 1:1, 4:3 o 16:9 i enregistrar vídeo fins a 1080p i a 30 fotogrames per segon. Podem preajustar la captura d’imatges de manera força més profunda que no podíem fer-ho en d’altres dispositius BlackBerry. A més, tenim a la nostra disposició un ampli ventall d’opcions d’edició multimèdia per defecte, sense que calgui instal·lar programari de tercers, un tret que fa que puguem treure molt de suc a les nostres imatges i els nostres vídeos. Tot i que la càmera enfoca automàticament, podem triar l’àrea de la imatge sobre la que volem que el focus incideixi.

En els millors dels darrers telèfons de BlackBerry -com ara el Bold 9900, per exemple- ja s’havia millorat molt la càmera, que en d’altres dispositius de la marca deixava molt a desitjar però a Q10 i Z10 aquest apartat eclipsa tot el que haguem pogut veure abans en un terminal de la companyia. Tant l’enfocament com la captura són molt àgils i tot i que no hi ha un botó dedicat a la càmera, com sí que el trobàvem a d’altres terminals, al Z10 podem fer servir els altres botons físics com a disparador o podem prémer a la pantalla si ho preferim. Tot i que no tenim mode HDR destaca la possibilitat de capturar una ràfega d’imatges d’un mateix tema i triar àrees d’una o altra instantània per aconseguir mostrar l’aspecte més interessant d’un objecte o el millor gest de les persones que retratem. Com és tradicional a BlackBerry, quan fem fotografies sentirem el so del disparador -tant si premem la pantalla com si premem un botó- i no podrem silenciar-lo. Pot ser un detall insignificant en la majoria de situacions però ens sembla enutjós si fem fotografies en un espai públic, on el so ens delatarà o ens farà difícil de passar desapercebuts. Només en entorns molt foscos hem apreciat un increment significatiu de soroll en les instantànies si prescindim del flaix, però en general es tracta d’una bona càmera principal per a un telèfon intel·ligent, per bé que les millors càmeres dels telèfons intel·ligents de gamma alta que hem analitzat enguany puguin superar-lo.

Les funcions de reproducció de vídeo de sèrie no són pas minses, però la pantalla, de format quadrat, quan reproduïm vídeos en format 16:9 o letter box resulta excessivament petita ja que ha de conviure amb el teclat. Podem ampliar la imatge fins que ocupa tota la pantalla, però això trenca el format, de manera que segurament algú que estigui interessat a adquirir un telèfon intel·ligent principalment per a fer-ne ús com a reproductor multimèdia en descartarà la compra.

Com ja és habitual en la marca, el català és un dels idiomes disponibles en la configuració. A més, el sistema reconeix la llengua en la que escrivim fins i tot encara que barregem fins a tres idiomes diferents, no cal en cap cas que ens molestem en modificar les opcions de configuració idiomàtica; de forma automàtica, sempre que fem ús d’alguna de les llengües instal·lades al terminal, rebrem suggeriments per completar el text, que podem acceptar o refusar, i propostes de correcció. A més, el teclat aprèn de la nostra manera d’expressar-nos i fins i tot pot distingir entre diferents registres: en funció de si fem ús d’un llenguatge formal o informal, els suggeriments s’adaptaran al to de la conversa.

Podem enviar missatges de BlackBerry Messenger, programar cites, obrir aplicacions o actualitzar xarxes socials per mitjà de comandaments de veu si fem ús d’algun dels idiomes que el dispositiu està per reconèixer, com el castellà o l’anglès (aquesta altra funcionalitat no està disponible en català). No es tracta d’un assistent personal virtual de veu com Siri, però el sistema Voice Control pot reconèixer els patrons de parla de forma natural, li podem dictar documents, redactar missatges de correu electrònic i fer ús del cercadors. Hem tingut ocasió de provar la trucada a través de la connexió de dades per mitjà de BlackBerry Messenger, un servei d'una qualitat sonora excel·lent que BlackBerry ha batejat amb el nom de Natural Sound. Comparar la qualitat de la trucada telèfonica amb la que brinda BlackBerry Messenger pot provocar autèntica estupefacció: hem pogut mantenir una conversa sense cap mena de distorsió, amb un so nítid, alhora que compartíem pantalla amb un altre terminal BlackBerry i enviàvem arxius. Per exemplificar aquesta nitidesa no hi ha com fer dringar una copa de cristall prop del micròfon i escoltar el so de la trucada convencional i a través de BlackBerry Messenger a través de la connexió de dades, no hi ha punt de comparació, reconeixem el dring característic del vidre a través de la trucada a BlackBerry Messenger però amb la trucada convencional podríem confondre-ho amb cops en una superfície de ceràmica o fins i tot de fusta. Pot semblar un aspecte menor, però un cop ho provem és probable que optem sempre que en tinguem ocasió per trucar a través de la connexió de dades, i no només per motius econòmics.

Tot i el poc èxit de la tauleta de BlackBerry paga la pena de contemplar tot el que un usuari que en tingui una pot fer amb ella i amb un telèfon de la marca, gràcies al servei BlackBerry Bridge –servir-se del mòbil com a comandament a distància, per a presentacions o reproducció de continguts multimèdia, a la pròpia tauleta o a través de la connexió mini HDMI en un televisor, escriure servint-se del teclat físic, accedir des de la tauleta a tots els continguts del terminal telefònic, compartir amb facilitat la connexió de dades, etcètera. De moment, l’actualització de BlackBerry PlayBook a BlackBerry 10 sembla posposada sine die i no som optimistes, donada la recepció més que freda que el públic ha dispensat al dispositiu, però tot i així l’enllaç funciona de meravella. De fet, el sistema operatiu de BlackBerry PlayBook va ser el banc de proves en el que es va començar a bastir BlackBerry 10. I no volem passar per alt el comentari perquè el preu atractiu de la tauleta tàctil de BlackBerry pot interessar als usuaris de telèfons intel·ligents BlackBerry. I és que la interconnexió de tots dos dispositius segueix fent del tàndem un gran equip.

En definitiva, ens trobem davant d'un telèfon intel·ligent per a ús eminentment professional d'unes prestacions estupendes. Convencerà fàcilment els partidaris tradicionals de BlackBerry però també està concebut per captar l'atenció d'usuaris especialitzats que cerquen en el mercat un terminal amb un molt bon teclat físic que sigui una extensió del seu espai de treball. I amb la nova actualització del sistema operatiu, la veritat és que, tot i el que podia semblar fa un temps, amb maltempsades de tota mena, mals resultats borsaris, vendes fluixes i telèfons massa distanciats de la resta del que oferia el mercat, creiem que és un molt bon moment per recuperar una mica de fe en BlackBerry.

El millor

  • En l'àmbit professional o com a terminal amb teclat és imbatible.
  • Duu el seu temps interioritzar el control gestual però resulta molt versàtil un cop sabem fer-ne ús.
  • Pot resultar insignificant per al consumidor que no n’ha de fer ús, però destaca com a quelcom pràcticament únic la distinció entre entorn personal i professional que ofereix BlackBerry Balance als usuaris corporatius.
  • BlackBerry 10 funciona de meravella.
  • Les novetats en la darrera actualització del sistema operatiu (que comentarem en un nou article).
  • És, per fi, el que demanaven els devots de BlackBerry i alhora reuneix prou qualitats per convèncer i satisfer usuaris que s’havien allunyat de la marca o que fins i tot descartaven d’interessar-s’hi.

El pitjor

  • La pantalla, de format quadrat, quan reproduïm vídeos en format 16:9 o letter box resulta excessivament petita ja que ha de conviure amb el teclat
  • La corba d’aprenentatge dels comandaments gestuals avançats dels menús de BlackBerry 10 pot fer desistir alguns usuaris, tot i que, com deixem clar quan parlem del millor del dispositiu, paga la pena d’aprendre’n l’abecé.

"Com dèiem en l’anàlisi del Z10, BlackBerry 10 brilla amb llum pròpia i té virtuts de sobra per competir amb Android i iOS. Gràcies a la darrera actualització, a més, desapareix un dels grans llasts dels terminals de la companyia canadenca. BlackBerry aconsegueix amb el Q10 continuar diferenciant-se amb els seus productes dins del sector, aportar quelcom que els seus usuaris no trobem a la competència i perfilar-se, de nou i per fi, quan molts la donaven per morta i enterrada, com un actor que pot oferir un cert joc en el futur". Joan-Albert Ros (Barcelona, 1976), és llicenciat en Belles Arts i estudiant de Comunicació Audiovisual.

stats