FUGIDES
Cultura 01/03/2013

El turisme espiritual del segle XXI

Indrets i maneres per fer un parèntesi en les nostres atrafegades vides quotidianes

Cecilia Lorenzo
2 min
El turisme espiritual del segle XXI

El turisme espiritual té cada vegada més adeptes. Més enllà del clàssic pelegrinatge cristià i dels destins religiosos més típics (encapçalen el rànquing dels més visitats el monestir de Montserrat, el santuari de Núria i els tres monestirs cistercencs de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges), trobem altres indrets idonis per oblidar l'estrès de la vida quotidiana, renovar energies i connectar amb la part més espiritual d'un mateix.

UNA EXPERIÈNCIA RELIGIOSA

No cal penjar el cartell de "No molesteu" a la porta de l'habitació per poder viure l'experiència de dormir en una cel·la i gaudir del recolliment i el silenci monacal. Els monestirs de Montserrat, Sant Jeroni de la Murtra (a Badalona), Sant Benet de Bages, Poblet, Santes Creus, les Avellanes i molts altres ofereixen habitacions. Una bona eina que permet trobar-los tots és la web www.monestirs.cat . Altres maneres de practicar el turisme espiritual són les travesses a peu per antics camins de pelegrinatge.

A Catalunya es pot fer la ruta catalana del camí de Sant Jaume (www.camidesantjaune.cat) o la ruta del Cister (www.rutadelcister.info). Tots dos són recorreguts vinculats a la religió cristiana però que es poden fer, es tinguin o no es tinguin motivacions religioses, per trobar la manera de gaudir d'un temps de silenci, connectar amb el paisatge i emprendre un viatge cap al nostre interior. El viatger àvid d'experiències místiques pot apropar-se al monestir budista situat al mig del Parc Natural del Garraf. Es diu Sakya Tashi Ling i ocupa el Palau Novella, un preciós edifici modernista envoltat de natura. Aquí, els monjos budistes organitzen visites guiades per conèixer l'edifici, les sales d'art budista i les estopes, dos monuments sagrats que representen la "ment il·luminada" o la "consciència desperta" de Buda.

MENJADOR VEGETARIÀ

Al monestir també s'hi pot anar per dinar al menjador vegetarià, quedar-s'hi a dormir o participar en un dels tallers i conferències de meditació, relaxació o conciencing. El pack Experiència permet conviure amb els monjos budistes i experimentar algunes de les activitats que es fan al monestir. Tot plegat convida a fer un parèntesi en les vides atrafegades d'avui dia, aturar el temps i descobrir maneres de trobar el més important d'un mateix entre la pila de preocupacions que tots tenim al damunt.

EN COS I ÀNIMA

També hi ha algunes cases i hotels rurals que ofereixen estades en plena natura combinades amb meditació, ioga, massatges i tota mena de teràpies per alliberar-se de bloquejos i viure la vida d'una manera plena. És el que fan a la Casa Gal·la Ganesha (www.casagala.com), un Meditation Relax Hotel situat a Vilabertran, al cor de l'Empordà, en el qual s'ofereixen activitats per calmar la ment, massatges, tallers de musicoteràpia, ioga, dansa i constel·lacions familiars en un entorn idíl·lic.

També ho podem trobar al Mas de la Carrasca (www.masdelacarrasca.org), un conjunt rural de dues masies de principis de segle situades en un petit paradís natural al parc de Penyagolosa, a Castelló. Hi fan tallers de ioga, reiki i alimentació conscient en un espai privilegiat per oblidar els rellotges i dedicar-se en cos i ànima a connectar amb la natura i l'essència d'un mateix.

stats