PALADARS
Cultura 01/02/2013

Com transformar Astúries en tapes

El xef Fran Heras obre un magnífic establiment en un antic magatzem de plàtans del Born

Eva Rexach
3 min
Com transformar Astúries en tapes

Llamber és una paraula bable que significa passar la llengua, picar entre hores, menjar una cosa dolça assaborint-la amb la llengua i el paladar, i això és, precisament, el que defineix aquest nou restaurant: un espai per delectar-se amb elaborades receptes de productes catalans i asturians per llepar-se'n els dits a qualsevol hora. I és que l'aposta de Fran Heras és arriscada (cuina ininterrompuda de 13 h a 24 h), però és un repte que volia assumir després de l'èxit del germà gran, el Llamber d'Avilés, i que, vista l'originalitat de les propostes, la qualitat del producte i l'espectacularitat del restaurant, comença amb molt bon peu.

AL BELL MIG DEL BORN

Situat just davant del que serà el Born Centre Cultural, el punt d'interpretació de la Barcelona del 1714, el Llamber és, sens dubte, un dels restaurants més bonics de la ciutat. Amb gran encert, Eva Arbonés, la parella del Fran i responsable de l'interiorisme i la carta de vins, ha recuperat les voltes catalanes, les parets de maó i, fins i tot, parts de l'antic magatzem de plàtans -la porta modernista de fusta, les neveres- per fer d'aquest ampli espai un local acollidor, amb cuina a la vista i amb dos espais diferenciats: una barra i unes taules altes per picar a qualsevol hora (tapetes com la miniburger de bonítol amb ruca, salsa de xilis i allioli; l'entrepà de calamars; el clàssic pepito amb mostassa i xampinyons, i les gambes fregides, que oscil·len entre els 2,50 i els 4 euros) i el restaurant pròpiament dit, per entaular-se i dedicar més temps al fantàstic món del menjar i el beure.

Diu el Fran que els clients barcelonins són més crítics que els de la seva terra, i també més exigents, però segur que seran dels primers a degustar el nou menú Made in Astúries que han demanat els asturians i que es començarà a servir aviat: a un preu tancat de 36 euros, vins a part, hi haurà cinc degustacions típiques, com les faves, el pixín (rap), els escalopins al Cabrales i el pastís de cabracho , que aniran canviant en funció de la temporada.

MÉS QUE CUINA ASTURIANA

El Llamber, però, és molt més que cuina asturiana. I és que en aquesta taverna gastronòmica, com al Fran li agrada definir-la, hi ha també un gustós bonítol marinat amb teriyaki , pesto de ruca i pinyons; una fondue de parmesà amb llagostins i espàrrecs de marge; un increïble carpaccio de salmó amb cítrics, iogurt d'anet i gelat de gingebre, o unes patatines al Cabrales amb praliné d'avellanes insuperables. Que us heu quedat amb gana? Demaneu un arròs a banda amb una sorprenent roca comestible (i jugueu a endevinar de què està feta) o un filet de porc curat a casa farcit de formatge Rey Silo, i acabeu amb una de les seves llambiotaes , és a dir, els dolços, per exemple, les casadielles amb gelat de romaní.

UNA CUINA DE CONTRASTOS

La del Llamber és, en definitiva, una cuina de contrastos, de gustos i de textures, en què el més important són els ingredients, sempre procedents directament del productor: peix de barca de la Barceloneta, ostra asturiana, tomàquet raf d'Almeria... Tots els plats, a més, estan pensats per compartir, de manera que l'experiència es converteix en un festival gastronòmic.

I si per casualitat hi passeu en hores intempestives, també podeu assaborir un còctel o una copeta de vi acompanyada d'un pintxo a la barra de l'entrada, abans o després d'haver-vos submergit en les càlides aigües dels banys Aire de Barcelona, els companys d'aventures d'aquest nou punt gastronòmic del Born.

stats