ART
Cultura 06/09/2013

Tot torna a començar

Repassem les exposicions que donaran color al nou curs que acabem d'estrenar

Sara Armada
3 min

Encara que potser ara sembla que el món s'ha d'acabar, i que les ombres de la tardor ho han d'engolir tot, la llum del mes de setembre és una de les més boniques del món. Sota el seu conjur examinem els colors de les exposicions que pintaran el curs que estrenem, i ens desitgem ànims tot recordant que el millor bàlsam contra l'aspresa dels temps que ens han tocat és la cultura. Un sol d'atzur viatjant per la galàxia.

BLAU

L'obra mestra de Picasso La vida , una de les més destacades de l'època blava, torna a Barcelona. El Museu Picasso la portarà des del Cleveland Museum of Art amb motiu de l'exposició Viatge a través del blau: 'La vida' (del 10/10/2013 al 19/1/2014), una història que es va iniciar quan un estudi d'una pintura de la mateixa col·lecció, Terrats de Barcelona , va deixar al descobert que tenia, en una capa subjacent, una parella molt similar a la protagonista de l'altre.

El blau de l'atmosfera tenyirà també l'aposta de la Fundació Miró per als primers dies rúfols. Davant l'horitzó (del 23/10/2013 al 16/2/2014) vol ser un viatge per la història de la pintura moderna centrat en la representació de la línia que separa el cel de la terra, amb totes les implicacions simbòliques que això comporta, i amb obres d'artistes que van des d'Arnold Böcklin i Claude Monet fins a Carl André, Eadweard Muybridge i René Magritte. Precisament, el surrealista serà el protagonista d'una de les mostres estrella del MOMA per a aquesta temporada: Magritte: the mystery of the ordinary , 1926-1938 (del 28/10/2013 al 12/1/2014).

VERD

Les amables boscúries de Camille Pissarro, el primer dels impressionistes, ompliran el CaixaForum (del 16/10/2013 al 26/1/2014) en la primera de les antològiques que se li dedica a Barcelona, i també eren verdes les copes dels cinc arbres del jardí que la família Espriu tenia a Arenys de Mar, transfigurat en la mítica Sinera. El CCCB commemora el centenari del naixement de l'escriptor organitzant un dels seus actes centrals, l'exposició Espriu. He mirat aquesta terra (del 30/10/2013 al 24/2/2014), una aproximació a la seva vida i al seu potent i transcendent univers.

Carregat amb l'esperança de situar Barcelona en el calendari de fires d'art internacionals, ha de tornar a la càrrega el Swab (del 3/10 al 6/10), amb galeristes procedents dels quatre punts cardinals.

VERMELL

Com la lluita, com la bandera que s'alça: el cubà Adrian Melis encapçala la llista d'exposicions de la galeria ADN contra la injustícia social (del 26/9 al 30/11), ja sigui rellegint les pintades de protesta proclamades a les parets, o important a Cuba material de hardware desmuntat o viatjant a la Kuntshalle Basel sense documents. Per la seva banda, el Museu del Joguet retrà un emocionant homenatge als mestres de la República a l'Alt Empordà amb Converses pedagògiques (del 7/11 a l'1/12).

BLANC I NEGRE

Els carrers de Joan Colom, el mestre de la fotografia que va retratar el Barri Xino de la postguerra amb la càmera mig amagada, es podran trobar al MNAC. El museu de Montjuïc prepara per a mitjans de desembre una gran retrospectiva sobre la seva obra fruit de l'estudi del seu arxiu, ingressat fa poc.

Sobre el noble art de la fotografia girarà també l'exposició que Es Baluard, museu d'art modern i contemporani de Palma, prepara al voltant dels seus fons: Reproductibilitat 1.0 (del 14/9 al 16/3), que comissaria la seva nova directora, Nekane Aramburu.

I d'un blanc gairebé brillant, conceptual, l'artista nord-americana Roni Horn retornarà a la Fundació Miró (del 19/6/2013 al 28/9/2014) després de ser guardonada amb el Premi Joan Miró 2013, i CaixaForum i el Macba continuaran indagant sobre els límits de la creativitat amb el projecte conjunt Art, dos punts. Barcelona viu l'art contemporani (fins al 29/12). I tot el que sempre havíeu volgut saber sobre les perles, ho trobareu al Victoria and Albert Museum (del 21/9/2013 al 19/1/2014).

stats