Cultura 25/01/2013

10 secrets de Carilda Oliver

Sara Armada
3 min
10 secrets de Carilda Oliver

Va desordenar homes i dones, va viure en l'ull de l'huracà de la revolució castrista, va omplir de pell i rom els versos més lliures. Va portar el glamur a les estacions de tren i als canyars de sucre. Desafia les convencions i cada matí dóna gràcies al Sol. Ara Carilda Oliver Labra rep l'homenatge del 6è Festival d'Art Independent Pepe Sales, a Girona.

1. ÉS ROSSA NATURAL

" Traigo el cabello rubio / y de noche se me riza ", escrivia, i als 90 anys Carilda Oliver Labra continua sent la dona d'extraordinària bellesa que va tornar boig Hemingway (i un altre escriptor que encara està en l'anonimat i que li deixava poemes d'amor al tren que anava de Santiago a l'Havana) i Cuba sencera; la dona que va escriure amb llibertat la puixança del seu desig mentre la revolució s'alçava i les palmes continuaven refulgint als patis.

2. DIU QUE NO FA POESIA ERÒTICA

A Oliver la sobta que s'insisteixi tant en l'erotisme d'uns poemes que al seu país natal gairebé tothom se sap de memòria, com " Me desordeno amor / cuándo voy en tu boca demorada / y casi sin por qué, casi por nada, / te toco con la punta de mi seno ". Intensos, plens de sol, els versos d'Oliver canten a l'home i expliquen la vida quotidiana com a companya seva.

3. ÉS REBEL FINS AL MOLL DE L'OS

Insurrecta a les lleis de la classe mitjana primer i del realisme soviètic després, Carilda Oliver només s'ha doblegat a l'arbitratge de la mètrica i ha fet sempre el que ha volgut (per exemple, casar-se tres vegades, l'última amb un fan 50 anys més jove). Però la seva tossuderia literària li ha acabat sent reconeguda amb els premis més importants de Cuba i Hispanoamèrica, com el Premi Nacional de Poesia, el Premi Nacional de Literatura i el Premi Internacional José Vasconcelos.

4. VEU EL MÓN DES DEL CARRER TIRRY, 81, DE MATANZAS

Oliver no s'ha volgut allunyar de Cuba, ni tan sols quan els seus pares van marxar de l'illa -no pas per desafecció amb el règim- i es va quedar sense parla per unes hores i sense sentir-hi amb l'orella dreta per sempre. Tot i així, ha freqüentat les grans veus literàries en espanyol del segle XX, com Alejo Carpentier, Rafael Alberti, Jorge Guillén, Pablo Neruda i Mario Benedetti.

5. VA CANTAR A FIDEL CASTRO QUAN ERA A LA SIERRA MAESTRA

I l'exèrcit rebel encara no li havia guanyat la partida a Fulgencio Batista. Potser per això, després d'uns anys d'oblit -és doctora en dret civil, i el bufet on treballava va passar moments molt difícils-, va ser restituïda. Castro li va enviar unes flors pel seu últim aniversari.

6. LI FA IL·LUSIÓ QUE LI DEDIQUIN UN FESTIVAL A GIRONA

Ha rebut amb entusiasme ser la protagonista de la sisena edició del Festival d'Art Independent Pepe Sales, en anys anteriors dedicat a figures com Miquel Bauçà i Santa Teresa de Jesús. De naturalesa multidisciplinària i llibertària, l'organitza l'Associació la Penyora Cultura.

7. HAURIA ROBAT EL COR A PEPE SALES

Cantant i lletrista de Bocanegra, poeta maleït, pintor, nebot del gran Joan Sales i esperit salvatge, Pepe Sales va preferir cremar-se ràpid que tenir una combustió lenta. Alguns el vam descobrir gràcies al documental que li va dedicar Lulú Martorell, i en què Albert Pla va cantar les seves Cançons d'amor i droga .

8. TAMBÉ ÉS PINTORA I ESCULTORA

Al Centre Cultural la Mercè s'hi pot veure l'exposició La sensualitat i la musa o diàleg de la seducció , en què una seixantena d'artistes interpreten els seus poemes, i la instal·lació Un pati de l'Havana . A més, el cinema Truffaut li dedica una mostra de curts, amb creadors com Isaki Lacuesta i Albert Serra.

9. TÉ ORÍGENS CATALANS

A Matanzas hi van desembarcar molts dels emigrants catalans que a finals del XIX van marxar a les Antilles. El festival vol resseguir l'empremta catalana a Cuba (des de la independència fins al daiquiri) amb un programa de conferències.

10. FELIÇ D'HAVER ESTAT POETA

I amb ella ho celebren els més de cinquanta artistes -com Sanjosex, Jaume Pla, Arianna Puello i Doctor Matanzas- que dimarts, dia 29, participaran en la festa de cloenda del festival.

stats