Cultura 01/02/2013

El rock europeu més intens no s'arronsa amb el fred

Borja Duñó Aixerch
2 min
El rock europeu mÉs intens no s'arronsa amb el fred

Amb dues bateries, dos baixos, dues guitarres i dues veus, els bascos Lisabö són un dels grups més intensos de l'actualitat. La fama d'immens grup de directe fa anys que els precedeix en els circuits underground, però un públic molt més majoritari els va descobrir al Primavera Sound 2012. Aleshores no només van fer vibrar hipsters i moderns, sinó que es van mostrar compromesos i combatius políticament, i això resulta car de veure. No és casualitat que els d'Irun encapçalin el cartell de dos festivals en pocs dies, el Tanned Tin de Castelló (del 7 al 10 de febrer) i l'Aloud Music Festival, a Barcelona.

OBRIR UNA ESCLETXA

Sergio Picón, responsable del segell independent Aloud -amb 10 anys de trajectòria-, s'ha embarcat en un projecte ambiciós: obrir una escletxa per la qual introduir un corrent de rock experimental que té un públic molt fidel arreu d'Europa. Per això ha ideat un festival de tres dies en què presenta una selecció de grups catalans (dijous 7), espanyols (divendres 8) i europeus (dissabte 9).

L'aposta, en els temps que corren, no és gens menyspreable. La política d'entrades assequibles (i gratuïta per als menors de 23 anys dissabte a l'Apolo) lliga amb la mentalitat d'un segell que té tot el seu catàleg en descàrrega lliure a internet des de l'any 2007. "No ens ha perjudicat gens", assegura Picón. "Al contrari, el públic d'aquest tipus de música és comprador de discos, una espècie en perill d'extinció".

El responsable d'Aloud considera que és un bon moment per a una música que a finals dels anys 90 es va voler anomenar postrock , però que va molt més enllà d'una mera etiqueta. "En diem instrumental , experimental , d'intensitat o sorollós... però depèn, els italians Giardini di Mirò canten i no són sorollosos, però són molt intensos", aclareix. No és fàcil posar-hi etiquetes, però el públic sap què va a veure. Grups com Sigur Rós, Mogwai i Godspeed You! Black Emperor han posat al descobert un potencial que desafia totes les convencions de la indústria discogràfica.

DE BARCELONA A MOSCOU

L'Aloud Music Festival començarà dijous a la sala Sidecar amb dos representants catalans: els debutants Syberia i els més experimentats Cuzo, el projecte psicodèlic de Jaime L. Pantaleón, un veterà de l'escena indie catalana conegut sobretot com a membre dels 12twelve.

La segona nit, a La [2] de l'Apolo, està dedicada a l'escena europea. Hi ha representants del Regne Unit (Yndi Halda), de Noruega (The Samuel Jackson Five), d'Itàlia (Giardini di Mirò), de Bèlgica (Stories From the Lost) i de Rússia (Powder, Go Away!). "La majoria d'aquests grups és la primera vegada que visiten Espanya o, si més no, Barcelona", assegura satisfet Picón.

El dia fort, però, es preveu que sigui dissabte a l'Apolo, amb un triple cartell format per Lisabö, els cada vegada més consolidats Toundra -un dels grups espanyols amb més repercussió internacional- i els també madrilenys The Joe K-Plan, reunits exclusivament per a l'ocasió.

stats