FUGIDES
CECILIA LORENZO

Arriba el rei de la disbauxa

Rio de Janeiro, Venècia, Gran Canària o Tenerife. Les ciutats més carnavaleres del món ofereixen Carnavals espectaculars, amb desfilades de disfresses impossibles, carrosses i decibels a cabassos. Són bonics de veure, però és molt complicat formar-ne part. A prop de casa es munten saraus que no tenen res a envejar als ‘tops’ mundials i són més originals i oberts a tothom que hi vulgui participar. Queden només sis dies per al Dijous Llarder, el dia en què totes les poblacions carnavaleres aixequen la veda a la festa i la diversió sense fre. Que el Carnaval no t’agafi desprevingut!

TORELLÓ

PER PERDRE ELS PAPERS AL CARNAVAL DE TERRA ENDINS

27 i 28 de febrer i 1, 2 i 5 de març

Els pescallunes estan a punt per a un dels Carnavals més participatius i ludicosexuals d’arreu. A més dels actes de sempre (Carnaval de la Gent Gran, el Pullassu, les Senyoretes i els Homenots o l’Enterrament de la Sardina), s’hi prepara una Embarassades Parade i un viatge a Londres per avortar. La cosa promet.

PLATJA D’ARO

PER BALLAR SAMBA, SALSA I RUMBA A LA VORA DEL MAR

Del 22 de febrer al 5 de març

Música, disfresses i diversió assegurada. Hi ha qui hi anirà per moure l’esquelet al ritme de La Salseta del Poble Sec (dissabte 1 de març) i d’altres que no es perdran per res del món la Gran Rua de Carnaval (també dissabte, a les 11 h i a les 18 h) o les divertides xarangues al carrer del diumenge 2 de març.

PALMA

PER VIURE UN CARNAVAL EN FAMÍLIA A SA RUA I A SA RUETA

1 i 2 de març

Sa Rua i sa Rueta. Gairebé totes les poblacions de l’illa de Mallorca celebren el Carnaval muntant les seves dues rues, una per als adults i una altra per als més petits de la casa. A Palma les cites són el dissabte 1 de març entre les 17 h i les 20 h, per a sa Rueta, i el diumenge 2 de març, per a sa Rua.

VILANOVA I LA GELTRÚ

PER EMPASTIFAR-SE AMB MERENGA I FER UNA GUERRA DE CARAMELS

Del 27 de febrer al 5 de març

És tradicional i trencador, dolç i satíric, previsible en essència, però sempre original. Tothom a Vilanova n’està enamorat i no hi ha any que no es constitueixi una nova entitat o neixi un nou acte. Els imperdibles són: la Xatonada i la Merengada, l’Arribo, les Comparses del Diumenge, el Vidalot i l’Enterro de la Sardina.

TARRAGONA

PER TREURE TOT EL SUC A LA SETMANA ABANS DE LA QUARESMA

Del 24 de febrer al 4 de març

Al Carnestoltes, la Concubina i tota la colla de Tarragona se’ls ha girat feina, amb fins a 72 mogudes carnavaleres. Les rues de l’Artesania i la de Lluïment, els concerts (amb La Banda del Coche Rojo i Muchachito Bombo Infierno), el certamen de drag-queens, les propostes gastronòmiques als mercats...

SITGES

PER SORTIR DE FESTA ENTRE PLOMES I LLUENTONS

Del 27 de febrer al 5 de març

Fantasia, purpurina i música a tot volum. Aquests dies el Carrossòdrom de Sitges bull d’activitat. S’estan enllestint les cinquanta carrosses que desfilaran a les Rues de la Disbauxa (el diumenge 2 de març) i de l’Extermini (el dimarts 4), els dos actes estrella -però no els únics!- d’un Carnaval espectacular i per a tothom.

BARCELONA

PER REDESCOBRIR L’ESPERIT ELEGANT I BURLESC DEL CARNAVAL DE CIUTAT

Del 27 de febrer al 5 de març

L’Arribo, els Ambaixadors de les Set Nacions, els Saraus i els Balls de Màscares, la Batalla Campal de La Taronjada o l’Enterro de la Sardina. El recuperat Carnaval de Barcelona arriba farcit de propostes. Per rebre’l com cal, tothom a l’Arribo (dijous 27 de febrer, al Born), amb focs d’artifici inclosos.

SANT FELIU DE GUÍXOLS

PER MUNTAR-SE UN SARAU SENSE COMPLICAR-SE LA VIDA

Del 28 de febrer al 5 de març

Un nen disfressat amb una capa i un antifaç contempla un skyline que barreja els edificis de Nova York amb la Porta Ferrada i la torre de l’Ajuntament. El cartell convida a gaudir amb una disfressa senzilla d’un dels carnavals més populars de la Costa Brava. Les cercaviles, les rues i els balls estan a punt!

VINARÒS

PER SEGUIR LA CORDA A LES REINES DEL CARNAVAL

Del 21 de febrer al 3 de març

N’hi ha per llogar-hi cadires. Literalment: dissabte 1 de març costen 3 € i diumenge 2 €. Tot per veure la desfilada de disfresses i carrosses (reines incloses) d’un dels Carnavals més espectaculars que hi ha. Aquest mateix diumenge 23 es fa la Gran Batalla de la Farina, un altre dels actes estrella del programa.

CUNIT

PER CONÈIXER L’ÀNIMA BRASILERA DE LA COSTA DAURADA

Del 27 de febrer al 5 de març

Va començar el 1988, quan un grup d’amics es van engrescar a muntar una desfilada de carrosses, un ball de disfresses i una festa infantil. Any rere any, la moguda va anar fent-se més grossa i avui és un dels Carnavals més populars de la Costa Daurada i amb una de les rues (la del dissabte) amb més participants.

ROSES

PER REIVINDICAR EL CARNAVAL MEDITERRANI

Del 27 de febrer al 3 de març

Els rosincs i rosinques ho tenen tot a punt per a la que consideren la seva segona festa major, una setmana en què el més ensopit acaba sortint a veure les desfilades de carrosses i les disfresses a les Passades del cap de setmana mentre es prenen galetes i garnatxa a l’avinguda Rhode. Hi ha coses que no canvien mai.

PALAMÓS

PER DESCOBRIR L’ESPERIT DEL CARNAVAL DE CARRER

22, 26, 27 i 28 de febrer i 1, 2 i 5 de març

Es disfressen les persones… i també les botigues! Perquè a Palamós tots els botiguers i els establiments es transformen per un dia. És un dels trets diferencials del Carnaval palamosí, però també ho són la Rua del Carnaval i el ball de disfresses de dissabte, els esmorzars populars o les cercaviles.

PEGO

PER BALLAR FINS A LES SIS DE LA MATINADA

22 de febrer, 1 i 8 de març

Demà dissabte s’engega la màquina de disbauxa del Carnaval de Pego amb la Baixada del Riu Bullent, una carrera de barques casolanes que torna bojos els habitants d’aquest poble de la Marina Alta. És el preludi del que passarà el cap de setmana següent, quan la població de Pego arribi a quintuplicar-se.

TÀRREGA

PER NO PERDRE’S EL CARNAVAL DELS MODERNETS

Del 27 de febrer al 2 de març

A Tàrrega es preparen per a un Carnaval 2.0, on els hashtags, les ulleres de pasta, els cupcakes, el Ball de Modernetes i la Moderníssima Reina del Carnestoltes seran els protagonistes. Fins i tot hi haurà una paròdia de la festa major targarina conduïda per la Bibiana Tebé i un Brunch de la Sardina.

SOLSONA

PER VIURE UN CARNAVAL ESBOJARRAT I TRADICIONAL

Del 22 de febrer al 5 de març

S’ha d’estar boig (o fer-ho veure) per passar-s’ho bé en aquest Carnaval. Si no, que ho diguin als participants de la Baixada de Boits, als que es deixen mullar pel pixum del ruc de cartró que penja de la Torre de les Hores o als gegants bojos, que ballen sense parar al ritme de la cançó del Bufila tarda del dissabte.


I encara més carnavals!

CARNAVAL D’ARGENTONA

De Dijous Llarder a Dimecres de Cendra concursos de truites, rues, balls de Carnaval i correfocs omplen els carrers d’Argentona. El Carnestoltes els torna bojos!

CARNAVAL D’AMPOSTA

S’inaugura amb un vermut popular ofert pel Rei i la Reina i acaba amb la vetlla del Carnestoltes amb pastissets i vi dolç. Entremig: rues, xocolatades i animació.

CARNAVAL COSTA BRAVA SUD

Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar sumen esforços i organitzen un Carnaval conjunt. Cadascun amb la seva personalitat però sense trepitjar-se en els horaris.

CARNAVAL DE SALLENT

A la Catalunya Central els Carnavals també són sonats: rues, balls de disfresses, correfocs, arrossades i sardinades populars estan a l’ordre del dia.

CARNAVAL DE PRATS DE MOLLÓ

Un Carnaval diferent i tradicional. Durant la Festa de l’Ós, homes disfressats d’óssos baixen de les muntanyes al poble seguint un ritual que es remunta a l’Edat Mitjana.

CARNAVAL DE LLINARS DEL VALLÈS

Grans i petits tenen el seu univers carnavaler a Llinars. Els balls de disfresses, les xocolatades, les rues i les cercaviles tenen a tothom ben entretingut.

CARNAVAL DE LLEIDA

El Carnestoltes de Ponent arriba acompanyat de la Secta dels Carnavalots. Junts revolucionen la Rua, la Cursa de Llits, la Marató de l’Ou, la Tupinada...

CARNAVAL D’OLOT

A Olot, els principals actes de Carnaval es fan una setmana més tard (del 7 al 9 de març). Dissabte ofereix una de les rues més multitudinàries i lluïdes de la Catalunya interior.

CARNAVAL D’ALAIOR

Torna el Bernat Figuerola, un personatge de llegenda al voltant del qual s’articulen tots els actes d’aquest Carnaval, un dels més famosos i trencadors de Menorca.

CARNAVAL DE GIRONA

A Girona, el Carnaval és dels barris: Montilivi, Montjuïc, Sant Narcís... Cadascun organitza una moguda carnavalera al seu estil i així n’hi ha per a tots els gustos!