#LaPortada
Laia Beltran

Juan Insua: “La literatura és un amplificador de la realitat”

Cap de projectes del CCCB i director de Kosmopolis

Juan Insua: “La literatura és un amplificador de la realitat” Zoom

REW

<<

Només un nen amb molta confiança és capaç d’enviar una carta a la NASA demanant fotos d’astronautes. “I em van respondre! M’agradava molt l’astronomia, la química i la literatura. Aquí hi vaig entrar amb els llibres de Poe, Verne, Stevenson, Conan Doyle...”, recorda l’argentí Juan Insua, encara intrigat amb la relació entre les arts i les ciències. “A Buenos Aires vaig estudiar filosofia i lletres i també religions comparades. Després vaig saltar a la ràdio. Va ser la meva escola de periodisme”.

PLAY

>

Als anys 80, la situació del seu país natal el va empènyer cap a Barcelona, on va treballar de publicista i periodista fins que el van reclamar al CCCB. “Primer vaig fer el programa de ciutats i escriptors. I el 2002 va néixer Kosmopolis. Volíem que fos un festival diferent perquè la literatura del segle XXI té moltes portes d’entrada: sèries de televisió, videojocs, novel·la gràfica... La literatura és un amplificador de la realitat. No entenc els que s’ofenen perquè a Bob Dylan li han donat el Nobel”.

FF

>>

Del 22 al 26 de març, el CCCB acollirà una nova edició de Kosmopolis, amb un intens i heterogeni programa de conferències, tallers i concerts. Tot girarà al voltant del canvi, en el sentit més ampli del terme. “No aturarem el canvi climàtic amb la tecnologia, sinó amb la sensibilitat de les noves generacions”, explica Insua, fascinat amb les teories del pensador Timothy Morton, un dels convidats estrella juntament amb el cineasta Werner Herzog i la cantant PJ Harvey. I tot(s) en nom de la literatura.