MÚSICA
Cultura 08/02/2013

El pop català es mobilitza per la Louise

Mishima, Sílvia Pérez Cruz, Joan Colomo i molts més, dijous a l'Apolo

Borja Duñó Aixerch
3 min
El pop català es mobilitza per la Louise

La plana major del pop català s'ha mobilitzat per ajudar la cantant d'Anímic, Louise Sansom, a pagar una operació d'esquena que no cobreix la Seguretat Social i que costa 23.800 euros. La Louise feia vuit anys que tenia crisis de columna a causa d'una hèrnia, una fissura i dos discos lumbars molt desgastats, però el gener de l'any passat el dolor es va convertir en crònic i molt intens. "Durant l'últim any no podia seure, havia de treballar o anar en cotxe estirada i no podia fer coses tan simples com posar-me les sabates o agafar a coll la meva filla de tres anys", explica.

NO PODIA SEGUIR VIVINT AIXÍ

"Després de provar-ho tot: fisioteràpia, ioga, natació, medicació molt forta... veia que només empitjorava i que l'única solució era una substitució de dos discos per dues pròtesis", afegeix. La solució que li oferia la Seguretat Social era provisional, ja que hauria fet que se li desgastessin els altres discos i suposava haver d'anar-se operant cada tres anys aproximadament.

"Vaig decidir tirar pel dret. Sabia que seria car i que fins i tot seria molt difícil aconseguir un crèdit, però no podia seguir vivint d'aquesta manera".

La Louise ja estava mirant préstecs quan va saber que uns amics seus s'havien mobilitzat al Facebook per mirar de recollir donatius entre amics i familiars. Entre ells, el director del BAM i programador de la sala Apolo, Carles Conesa; la responsable de premsa de la discogràfica BCore, Anna Romeu; el baixista d'Anímic, Zuma, i l'amiga i col·laboradora del grup Marta Busquets.

El lema de la convocatòria de Facebook era "Una esquena nova per a la Louise". Molt ràpidament, va traspassar la frontera d'amics i coneguts i una multitud es va anar sumant a la causa. "El que ha passat és increïble -assegura la Louise, que va recaptar 9.300 euros sense haver-s'ho proposat- però també és una gran pressió, ja que no puc tornar a ser dolenta mai més, ara hauré de ser sempre bona i generosa", diu sorneguera.

UN RENAIXEMENT TOTAL

Ara que ja s'ha operat, la Louise es troba perfectament: "És com un renaixement total", explica, i totes les seves paraules són d'agraïment. Per si no fos prou, molts grups de pop catalans van escriure-li per oferir-se per al que calgués i, de mica en mica, s'ha anat creant un cartell espectacular per a la nit del dijous 14 a l'Apolo: Mishima, Standstill, Sílvia Pérez Cruz, Refree, Joan Colomo, Joan Pons de Cal Eril, Mau Boada, Za!, Maria Rodés, Seward, Bedroom i, esclar, Anímic; un autèntic all stars del pop independent al nostre país. A més, hi haurà múltiples col·laboracions entre aquests artistes, que la Louise i el Ferran Palau (parella de la Louise i també cantant d'Anímic) prefereixen mantenir en secret.

"Si omplim, no acabarem de recaptar el total del que ha costat l'operació però gairebé; la resta mirarem d'aconseguir-ho amb els concerts que fem a casa nostra, a Collbató", repassa en veu alta la Louise. A més, l'Apolo els ha cedit la sala de manera gratuïta i fins i tot el backline del concert els ha sortit de franc "per oferiment".

A banda de les múltiples i interessants col·laboracions que es podran veure damunt l'escenari, el concert té l'al·licient de descobrir dues cançons totalment noves d'Anímic, que el grup presentarà com a avançament del que serà el seu nou disc, que estan a punt de gravar i que sortirà al setembre. "L'any passat vam haver de cancel·lar moltes coses per culpa de la meva dolència i això va ser un llast per al nostre disc Hannah (2011)", es lamenta la Louise abans de concloure que per això tenen tantes ganes de tornar-hi.

stats