FUGIDES
LAIA BELTRAN

Un petit paradís agrícola i ramader al cor del Montsià

Temps de Terra és una experiència paisatgística, però també gastronòmica

Ja ho deia William Faulkner: el paisatge es fa amb la sola de les sabates, no amb les rodes de l’automòbil. Quan arribes a Temps de Terra, t’has de prendre les paraules de l’autor d’ El brogit i la fúria al peu de la lletra. Deixeu el cotxe aparcat a l’esplanada, si teniu sort a prop d’alguna olivera. Observeu l’horitzó, on esclata el blau de la Mediterrània. Però com que això va de muntanya, gireu-vos cap al Mas Vell. Just al davant, veureu un plafó amb el mapa de Temps de Terra, una immensa finca agrícola bressolada per la vall de Cabiscol i que el cap de setmana obre les seves portes als visitants que tenen set de natura. Som al sud del país, al terme municipal d’Amposta, a la cara interior de la serralada del Montsià. Avui el cel s’ha pintat núvols blancs i les fulles dels arbres es gronxen, com si ens donessin la benvinguda. Camineu tranquil·lament cap al punt neuràlgic de la finca, una impecable construcció de pedra seca on conviuen el mercat i taules parades a l’aire lliure.

Les cistelles de canya que pengen del sostre fan goig. Hi ha patates, tomàquets, enciams, cebes, albergínies, alls, pastanagues, pomes, raïm... Tota aquesta fruita i verdura es cultiva -amb tractaments no agressius- als horts que hi ha repartits per la finca. Però aquest mercat no és un privilegi reservat a la gent de les Terres de l’Ebre. Aquesta és la mateixa fruita i verdura que es ven a les dues botigues que Temps de Terra té a Barcelona, una a Sarrià i l’altra a Sant Gervasi. Si viviu a la capital catalana, aneu-hi; en pocs metres quadrats concentren molt bé l’esperit d’aquest interessant projecte familiar impulsat per Pascual Franch i la seva família. A més, tant al mercat com a les botigues, també trobareu altres productes del Montsià com l’oli d’oliva Cocons i la cervesa artesana Nel.

Al costat del mercat hi ha un bon grapat de taules parades sota uns originals tendals. Temps de Terra, a més d’una experiència de paisatge també és una experiència gastronòmica. El flaire de la carn a la brasa us obrirà la gana. I ho necessitareu, perquè el menú tancat que ofereixen és molt complet. Varia una mica cada temporada, però la qualitat és inqüestionable. La prova és que tota la carn que ofereixen (hamburguesa de vedella, salsitxes i baldanes de porc ibèric, corder al forn...) prové d’animals criats a la finca amb farratges naturals. Per beure, us serviran aigua i un vi boníssim de la Terra Alta. Després dels pastissets casolans i el cafè, teniu tot el temps del món per gaudir de la sobretaula. O no. Potser preferiu anar a fer la migdiada en una de les hamaques amb vistes a la bassa (experiència mística) mentre els nens fan un volta amb el carro i el matxo del senyor Agustí. O bé voldreu sortir a passejar per la finca, seguint un dels dos recorreguts indicats al mapa. De camí veureu com els animals -bous, vaques, cavalls, porcs, cabres...- fan la seva vida aliens a les mirades dels curiosos.

Una altra opció per gaudir de Temps de Terra és anar de pícnic (el menjar us el prepararan en un moment a la zona del mercat). En llocs tan màgics i especials com el Mas de l’Amo i la Carrasca Gran -una de les alzines més antigues de la serralada del Montsià- hi ha taules de fusta esperant els excursionistes. Tot està cuidat al detall. Us sorprendrà el seu bon gust amb la decoració i la cura que tenen de l’entorn. A més, també organitzen activitats, que anuncien a la seva web (per exemple, el dissabte 4 d’octubre hi haurà una jam session de jazz). ¿Enteneu per què Temps de Terra està de moda al Montsià? No tothom té la sort de tenir un trosset de paradís al costat de casa. Així que gaudiu de la terra i, si convé, convertiu-vos en paisatge. |

Temps de Terra

Partida Ametller, s/n (Amposta) T: 977 090 894 Dissabtes, diumenges i festius, de 9 a 21 h. Entre setmana, concerteu visites

Consulteu les activitats a: www.tempsdeterra.com