SÈRIES
Cultura 10/04/2015

El parc d’atraccions de les sèries

Dan Harmon, creador de ‘Community’, és el convidat d’honor de la nova edició del Serielizados Fest

Xavi Serra
4 min
El parc d’atraccions de les sèries

Als serièfils els esperen unes setmanes difícils. Durant el mes d’abril coincideix l’emissió de les temporades de comiat de Mad men i Sons of anarchy, els retorns de Juego de tronos, Louie, Silicon Valley i The Americans i els tretze episodis de Daredevil, que Netflix llança simultàniament aquest cap de setmana. Per acabar de complicar les agendes, el 16 d’abril arrenca la segona edició del Serielizados Fest, el festival al voltant de les sèries que organitza la revista online Serielizados a l’Arts Santa Mònica.

Era qüestió de temps que el fervor per les sèries prengués forma de festival, sobretot ara que n’hi ha tantes que la feina de triar i destriar és més necessària. Víctor Sala i Betu Martínez, els dos responsables del festival i de la revista, fa temps que organitzen esdeveniments al voltant de les sèries i no amaguen que “el millor lloc per veure-les és el sofà de casa” i que projectar sèries en pantalla gran només té sentit quan hi ha el valor afegit d’una marató o una presentació. “Volem que el Serielizados Fest sigui com un parc d’atraccions de les sèries en què, partint del referent comú, plantegem activitats que surten del normal”, diu Sala. I això es tradueix en espectacles d’humor, concerts, xerrades, projeccions de sèries i documentals, trobades amb creadors i fins i tot un espai dedicat a l’R+D televisiu.

Pirateria i consum de sèries

Per parlar sobre l’actual fenomen de les sèries és obligat referir-se a la manera com es miren. Com la pirateria ha canviat els hàbits de consum i ha traslladat a l’espectador la decisió sobre com i quan vol veure sèries i si paga o no per veure-les. Al col·loqui Pirateria i nou consum audiovisual es trobaran els dos extrems del debat: del portal online Filmin, Juan Carlos Tous, i de la web Series.ly, Oriol Solé. Amb ells hi haurà també el crític Josep Maria Bunyol i Javier Olivares, creador de la sèrie espanyola del moment, El Ministerio del Tiempo. En una altra xerrada, Elena Neira, Juan Manuel Freire i Pere Solà debatran si hi ha prou gent per a tantes sèries.

MacGyver a l’Estònia soviètica

En plena Guerra Freda, la cultura popular nord-americana va envair la república soviètica d’Estònia a través de la televisió finlandesa, que els estonians veien clandestinament als seus televisors. MacGyver, El coche fantástico i la música disco van creuar el Teló d’Acer per obrir una finestra a una altra realitat i conviure en l’imaginari estonià amb tota la propaganda soviètica. Disco & atomic war documenta aquesta peculiar confluència de realitats propiciada per les ones hertzianes.

El Ferran Adrià de la ‘sitcom’

No és habitual veure el creador d’una sèrie nord-americana fent promoció per Europa, i encara menys un del prestigi de Dan Harmon. A capdavant de Community, una comèdia ambientada en una universitat pública americana plena de marginats socials i perdedors, Harmon ha portat al límit el concepte de sitcom amb una metasèrie que reflexiona sobre els mecanismes del gènere alhora que dispara a l’espectador una allau d’idees, gags i referències per episodi. Aquest Ferran Adrià de la sitcom visitarà el Serielizados Fest per presentar Harmontown, un documental sobre l’època en què Harmon, acomiadat de Community per baixes audiències i diferències amb la cadena, es va dedicar a recórrer els Estats Units enregistrant -gairebé sempre borratxo- un podcast davant d’un públic entregat de fans. Al Serielizados Fest, Harmon presentarà el documental i oferirà una xerrada, però també s’hi podrà veure un dels millors capítols de Community ( Remedial Chaos Theory ) i un episodi de la seva sèrie animada, Rick & Morty, produïda per Adult Swim, la franja d’animació per a adults del canal especialitzat Cartoon Networks.

Presentacions i estrenes

El Serielizados Fest servirà d’escenari per conèixer millor els creadors d’una de les sèries espanyoles que més soroll està fent des dels marges de la indústria. Miquel Esteban i Raúl Navarro presentaran El fin de la comèdia, en què l’humorista Ignatius Farray s’interpreta a ell mateix en una sèrie a l’estil de Louie. També presentaran les seves sèries al festival Roger Coma, actor i creador de Les coses grans, i Roger de Gràcia, Oriol Vila i Raquel Salvador, els responsables de Nico & Sunset. Un dream team de les microsèries catalanes que completa com a moderador el creador de Pop ràpid, Marc Crehuet. I com que no hi ha festival sense premières, al Serielizados Fest s’estrenarà el thriller britànic Fortitude, una intriga criminal ambientada a Noruega amb l’actriu de Forbrydelsen Sofie Gråbøl. Per cloure el festival es projectarà una sèrie sorpresa audiocomentada per Jair Domínguez, Quim Morales i Xavier Pérez Esquerdo, del programa La segona hora.

Concert serièfil

Com que no hi ha festival sense festa, el Serielizados Fest ocuparà l’Apolo el dijous 16 per oferir un combat musical i serièfil entre Joan Colomo i El Niño de la Hipoteca, que interpretaran les sintonies de sèries famoses. Videodrum mesclaran imatges de sèries a ritme de tambors i tancaran la nit els DJ de Pop ràpid (Marc Crehuet, Miki Esparbé i Xesc Cabot) i els 2manyseries.

El futur de la televisió

La innovació tecnològica tindrà el seu raconet al Serielizados Fest al balcó de l’Arts Santa Mònica, on es podrà fer un tastet del projecte de realitat virtual immersiva del casc Oculus Rift, jugar amb una Game Boy gegant amb un joc en 8 bits de Twin Peaks -¿l’agent Cooper menjant pastissos de cirera com si fos Pacman?- o descobrir dues sèries que estan explorant les possibilitats d’interacció de la ficció serial, Haunting Melissa i The reward. |

stats