VIDEOJOCS
JOAN-ALBERT ROS

El fill secret d’Indiana Jones i Lara Croft

'Uncharted 4' (5*) - PlayStation 4

El fill secret d’Indiana Jones  i Lara Croft Zoom

Dins un temple subterrani enmig de la selva amazònica peruana, un tipus amb barret fedora prova d’endevinar el pes aproximat d’un ídol daurat; canvia la figura per un sac de sorra, el pedestal cedeix i activa tot de trampes. La cova s’ensorra. L’home s’escapa d’una pedra immensa que li rodola al darrere, sobreviu a la traïció del guia que l’acompanyava i al brusc robatori de la peça per part d’un caçador de tresors rival. Amb les mans buides, fuig en hidroavió de les sagetes d’una tribu d’hovitos enfurismats. Sóc un marrec bocabadat i el que estic veient m’ha deixat clavat a la butaca del cinema.

Nathan Drake podria ser el fill secret del professor d’arqueologia Dr. Henry Walton Indiana Jones Jr. i l’assaltadora de tombes i comtessa d’Abingdon Lara Croft. Després de buscar les pistes del corsari Sir Francis Drake, l’explorador Marco Polo i l’antropòleg i oficial de l’exèrcit britànic Lawrence d’Aràbia, l’heroi carismàtic de la saga insígnia de PlayStation abandona el seu retir per intentar descobrir el botí del bucaner Henry Every, considerat el delinqüent més ric de la història.

La brúixola de l’acció i l’aventura

A Uncharted 4 no li cal ser un joc de trets en tercera persona perfecte ni un plataformes insuperable per excel·lir com a aventura d’acció. Naughty Dog demostra que els videojocs són un vehicle narratiu esplèndid i brinda un espectacle audiovisual incomparablement immersiu. Tinc el cap ple de cabells blancs, però enganxat a la pantalla m’adono que em sento com quan vaig veure A la recerca de l’arca perduda per primer cop, ara fa trenta-cinc anys.

Als relats clàssics sobre fortunes ocultes de vells pirates, la ics marca el lloc del cofre. Però el Nate, expert a ensopegar riqueses incomptables i tornar a casa mòlt i només amb un grapat d’antigalles, se n’ha hagut de sortir sempre sense mapa. Tot aventurer que vulgui atènyer la difícil fita de comparar-s’hi haurà de seguir, per força, les seves passes.