VIDEOJOCS
JOAN-ALBERT ROS

Xarranques pels terrats

'Mirror’s edge catalyst' (Windows - Xbox One - PS 4) 3,5*

Xarranques pels terrats / ELECTRONIC ARTS Zoom

Ara fa gairebé vuit anys Electronic Arts i EA DICE van sorprendre amb un títol de plataformes en forma de videojoc d’acció i aventures en primera persona. Mirror’s edge ens duia a un futur pròxim, a una urbs fictícia amb totes les comunicacions intervingudes. De nou la carismàtica traceuse Faith Connors transporta informació fent parkour pels terrats d’aquella ciutat sota el control ferri del cos policial d’un sistema polític totalitari mantingut per un conglomerat de corporacions.

El game design és el punt fort d’un joc que pel seu sistema de control resulta accessible malgrat que ens posa contínuament en escenaris on les rutes per continuar avançant no solen ser evidents. Els combats, no obstant, són decebedors. La intel·ligència artificial dels enemics és ben limitada. Tan aviat com aprenem a desfer-nos-en en tenim prou de repetir la recepta per encarar els clons que els succeiran. Les baralles salpebren la traçada de la protagonista però suposen només un aperitiu entre els estrats dels carrerons, celoberts i terrasses per on fuig -uns entorns que ara podem explorar amb més deteniment.

Només un petit salt

Per bé que l’ús d’armes era un accessori en l’anterior entrega, a Mirror’s edge catalyst s’ha optat per prescindir-ne completament. Això limita la proposta però s’agraeix en un mercat saturat de jocs de trets. Malgrat l’afegit del món obert i les missions alternatives, sembla que EA DICE ha arriscat poc. No calia canviar gaire, però la sensació és que l’evolució es limita a un salt tècnic discret.

Potser aquest és el pitjor aspecte del nou episodi d’una sèrie refrescant que difícilment tindrà mai l’èxit d’altres superproduccions però que reuneix virtuts poc freqüents i tresoreja uns valors que l’han fet mereixedora del títol de joc de culte. Una etiqueta que la franquícia continua mereixent amb aquesta seqüela i que arrossega un públic fidel... però que difícilment li servirà per esdevenir més popular.