Sèrie
Eulàlia Iglesias

Parodiant els 'youtubers'

La nova 'sitcom' de Netflix 'Haters back off', protagonitzada pel personatge estrella de YouTube Miranda Sings, planteja de nou fins a quin punt un fenomen de la xarxa es pot trasplantar amb èxit als formats televisius

Parodiant els 'youtubers' Zoom

El canal de YouTube de Miranda Sings disposa de més de set milions de subscriptors i supera el miler de milions de visualitzacions. La Miranda és un personatge de ficció creat per la còmica Colleen Ballinger la gràcia del qual consisteix precisament a parodiar aquells youtubers anònims que pengen vídeos on canten, donen lliçons a través d'un tutorial o comenten aspectes de la cultura popular sense tenir consciència de la seva falta absoluta de talent o criteri. Al seu canal, Sings mostra la seva primera frustrada experiència amb Pokémon Go, ploriqueja sobre el fet de tenir la regla, versiona Justin Bieber i Adele, o ofereix consells sobre com es fa de cangur a un bebè. La seva capacitat per copsar els codis, comportaments i temàtiques preferides pels youtubers és inqüestionable. Però Ballinger ha creat un personatge que també deu molt a tradicions més clàssiques de l'humor. Els llavis pintats d'un vermell pallasso i la capacitat de gesticulació facial l'entronquen tant amb el mim com amb la comicitat slapstick dels dibuixos animats.

Netflix acaba d'estrenar Haters back off, una sèrie de vuit capítols creada per Colleen Ballinger i el seu germà Christopher al servei de Miranda Sings que expandeix el radi d'acció del personatge de YouTube a la sitcom. Aquí Sings apareix a casa seva a Tacoma, Washington, acompanyada de la seva família: el Jim (Steve Little), un oncle bastant friqui que la incentiva a triomfar com a youtuber, la Bethany (Angela Kinsey), una mare hipocondríaca que li segueix el joc per allò de no trencar els somnis de la filla, i l'Emily (Francesca Reale), una germana que resulta l'única assenyada i, per tant, menystinguda, de tot el grup. A més del Patrick (Erik Stocklin), l'admirador pagafantes que s'enamora incondicionalment de tot el que fa ella. Amb una edat indeterminada, la Miranda és una noia egocèntrica incapaç d'interessar-se per res més que per la seva suposada carrera d'èxit gràcies a l'impacte a la Xarxa. Una encarnació portada al paroxisme de la millennial narcisista obnubilada per la facilitat d'accedir a la fama a través dels nous canals digitals.

El personatge de Ballinger es mou per un terreny relliscós. Vol funcionar com a befa dels nous comportaments i dinàmiques generades per YouTube. Però la Mirada no té més recorregut que el que mostra a aquest canal online i s'esgota en la seva pròpia vocació paròdica. De fet, Haters backs off no aprofundeix gaire en el fenomen que vol criticar i acaba situant-se en el registre de la comèdia nerd més clàssica, amb tota una sèrie de personatges que es mouen als marges del que és convencional i sobretot qüestionen el concepte d'èxit i normalitat tal com s'entén a la societat nord-americana. De manera que en aquesta sèrie que han construït al voltant de l'estrella de YouTube els personatges secundaris típicament televisius resulten molt més interessants i divertits, sobretot els dos adults, que la protagonista. I això provoca un estrany desencaixament, alhora que fa palès que el que funciona a internet no necessàriament qualla quan es trasplanta a un format televisiu. Haters back off, a més, no aconsegueix trobar l'equilibri bàsic en qualsevol comèdia nerd entre la incomoditat humorística que provoca la protagonista a través del seu comportament i la defensa del seu dret a la diferència.