FIFA 17

ESPORTS

FIFA 17

PLATAFORMA: Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One i Xbox 360

DESENVOLUPA: EA Canada

EDITA: EA Sports

PEGI: +3

Esports
Joan-Albert Ros

Futbol galàctic

Una llicència d’entregues anuals només regna de manera prolongada si no es limita a oferir cada any el mateix. EA Sports ha estat perfeccionant tant el producte en cada nova edició que la saga FIFA s’ha distingit i consolidat com el simulador de futbol de referència. Per això, després d’eclipsar el màxim rival, Pro evolution soccer, al llarg de gairebé una dècada amb títols al més alt nivell, la saga de futbol d’EA Sports es mesura, abans que davant cap altre contrincant, en relació a ella mateixa.

S’ha innovat amb la incorporació d’una història cinematogràfica interactiva en què, seguint les passes d’un esportista fictici des de la pràctica amateur fins a l’àmbit professional, podrem arribar a fer carrera a la Premier League. Però hi ha també canvis notables en l’essència de la fórmula. Si l'apartat tècnic de les iteracions més recents de la franquícia semblava ja òptim, el relleu del motor Ignite per Frostbite ha suposat que les animacions, les físiques i les mecàniques del joc hagin assolit un nou sostre.

Partint de l’excel·lència en la simulació

Hi ha millores en el sistema de control, en la varietat de xuts i en la precisió de les passades, que beneficien les maniobres ofensives. Sempre hi ha deures pendents, però: tot i que resulta destacable el comportament de la intel·ligència artificial en el posicionament i la coordinació en les accions dels nostres jugadors, hi ha camp per córrer en l’apartat de la IA encarregada del control de l’equip contrari quan juguem en solitari.

Apuntant en cada edició què podia polir per resoldre-ho en la següent és com FIFA s’ha mantingut tant de temps al capdavant. Malgrat l’esforç continuat i l’evolució de la competència –que enguany, com diria Alfredo Di Stéfano, ha jugat com mai per acabar perdent com sempre–, FIFA 17 aconsegueix, pels seus mèrits i per l’estat de forma i l’ambició sostinguda de l’equip d’EA Sports, seguir sent una altra temporada el rei dels videojocs de l'esport rei.