VIDEOJOC
Joan-Albert Ros

'Deus Ex: Mankind divided', tuning cibernètic

Microsoft Windows - PlayStation 4 - Xbox One (4*)

'Deus Ex: Mankind divided', tuning cibernètic Zoom

El primer Deus Ex, desenvolupat per Ion Storm i editat per Eidos Interactive l'any 2000, és considerat un dels millors videojocs de PC de tots els temps. Aquella distopia ciberpunk destacava per la fusió d'aventura, acció en primera persona amb component de sigil, rol i simulació. Hi va haver una continuació modesta poc després i no va ser fins al 2011 que la franquícia va reviscolar, en mans d'un estudi diferent, Eidos Montreal, i publicada per Square Enix.

Deus Ex: Human revolution estava ambientat a l'any 2027 –vint-i-cinc anys abans de l'episodi original. El poder de les megacorporacions ha fet empetitir l'autoritat dels governs i els avenços en cibernètica i biotecnologia han permès que els éssers humans millorin el seu rendiment per mitjà de la implantació d’òrgans artificials. La trama abundava en conspiracions de societats secretes i acabava com el rosari de l’aurora per a Adam Jensen, el protagonista... Però ja se sap que donar per mort un cíborg sol ser precipitat.

Transhumanisme i obsolescència programada

Dos anys després d’aquells fets, l’estigmatització de les persones augmentades n’ha causat la repressió i n’ha afavorit la concentració en guetos. I això ha provocat un clima d’odi i l’auge de crims i atemptats. Per sort, el nostre efectiu antiterrorista cibernètic retorna a l'acció amb maquinari renovat (es veu que en un futur el transhumanisme també haurà de fer front a l’obsolescència programada i caldrà actualitzar les pròtesis sovint).

El desenvolupament del joc no és lineal: podem explorar escenaris de notable verticalitat i escollir com i per on avancem, i la resolució dels dilemes morals afecta sensiblement la història. El pitjor que se’n pot dir és que és continuista: hereta mecàniques de l’anterior entrega i sembla més una expansió que no una nova iteració de la saga. El salt qualitatiu en l'apartat gràfic i el disseny artístic arrodoneixen un producte d’excel·lent factura que entreté i atrapa però que arrisca poc.