PANTALLES
EULÀLIA IGLESIAS

Com funciona el sexe

Canal+ estrena 'Masters of sex', sobre els estudiosos Masters & Johnson

El sexe és omnipresent en la nova ficció televisiva. Els canals per cable nord-americans, que treballen amb més llibertat que les cadenes en obert, han omplert de claus, coits i còpules les sèries contemporànies. En alguns casos, el sexe sembla fins i tot una quota. En cada capítol n'apareixen dues o tres escenes, vinguin al cas o no. A Showtime, un canal que basa bona part de les seves ficcions en temes tabús en la televisió en obert, les sèries al voltant de qüestions sexuals no són estranyes: Californication se centrava en un addicte al sexe, i Queer as folk i The L word cobrien un buit televisiu pel que fa a la ficció homosexual.

Aquesta temporada Showtime estrena Masters of sex , que es pot veure també al Canal+, on el sexe s'encara d'una altra manera. La sèrie l'ha desenvolupada Michelle Ashford a partir del llibre de Thomas Maier Masters of sex: the life and times of William Masters and Virginia Johnson , sobre la famosa parella pionera en l'estudi de la sexualitat humana. El ginecòleg William Masters i la seva ajudant, després també parella, Virginia Johnson, van dur a terme les primeres investigacions sobre sexualitat basades en l'observació directe en un laboratori. La seva recerca va durar dels anys 50 fins als anys 90. A Masters i Johnson els devem conceptes bàsics com el de la descripció de les diferents etapes del cicle sexual.

El punt de partida de la sèrie és molt clar: malgrat que es practiqui des de fa segles, la gent no té ni idea de com funciona el sexe. El mateix William Masters, l'obstètric més important d'Amèrica en aquells moments, s'adona que és un perfecte ignorant en la matèria. I decideix investigar el tema científicament a pesar dels prejudicis que l'envolten. Masters rep el suport inesperat d'una secretària, Virginia Johnson, que té molta més traça que ell a l'hora d'acostar-se o connectar amb la sensibilitat de les dones.

Que Masters of sex es prengui seriosament la sexualitat no vol dir que estigui exempta d'humor. De fet, el primer capítol ja enganxa pel punt de comicitat amb què es presenten les primeres temptatives maldestres de Masters de tirar endavant els seus experiments, la majoria amb l'ajuda de prostitutes. La sèrie treu el màxim profit dels dos actors protagonistes, Michael Sheen (el Tony Blair de La reina ) i Lizzy Caplan. Part de l'encant de Masters of sex és també explotar la relació entre dues persones que treballen plegades i veuen sorgir entre ells una atracció que s'alimenta tant de la química intel·lectual com de la sexual.

LA 'MAD MEN' DEL SEXE

Als Estats Units ja han definit la sèrie com "la Mad men del sexe" per la seva acurada i atractiva ambientació en els anys 50, tot i que la recreació de l'època per ara és més modesta que la de la sèrie dels publicitaris. A més, també ofereix un ventall de personatges femenins que van més enllà de l'arquetip de l'esposa fidel o la divorciada alliberada, i que posen de manifest els conflictes amb què s'enfrontaven les dones en aquells moments. Portem només un parell de cites, però Masters of sex es presenta per ara com una sèrie atractiva, intel·ligent, divertida, complexa i sexi. Què més podem demanar?