GOLAFRE 365

3, 2, 1... és la bomba!

Provoquem els talibans de la tradició

3, 2, 1...  és la bomba! / FOTO: INSTAGRAM.COM/YUMMYSTRADANAKIS Zoom

Fa uns dies vaig descobrir al molt recomanable blog CultiBar un meravellós reportatge titulat La bomba de la Barceloneta, que s’endinsa a l’emblemàtic barri barceloní per resseguir els orígens d’aquesta explosiva tapa a base de patata, carn i salsa picant. El vídeo, localitzable a YouTube, truca a la porta de cinc locals representatius del vermut veïnal -La Bombeta, Cova Fumada, Can Ganassa, La Peninsular i L’Òstia- per sondejar les diferents variacions que existeixen sobre la història i la recepta original.

Segons apunta Magí Solé, tercera generació de la nissaga Cova Fumada -que ara continua amb el seu fill-, la bomba va ser un invent, una creació de la seva àvia. Partint d’una generosa croqueta farcida de carn va decidir seguir el consell del seu fill, que li reclamava un toc final atrevit, un cop d’efecte que fes volar pels aires el prodigi. Allioli i picant: bavoom!

Paladars inquiets

Rastrejat l’epicentre de l’esclat i reconeguda la importància dels locals que mantenen viva la flama de la bomba mare, us proposo descobrir una variant per a paladars inquiets, una versió lliure i desacomplexada que em té captivat des que me la van descobrir el Yago i la Brenda, parella certament explosiva. Parlo de la bomba d’en Siscu del Museu de l’Embotit (Floridablanca, 131), una bola meravellosament surrealista i sense arrebossar -oh!- que aglutina a l’interior del seu corpus de patata dauets de pernil, xoriço picant i formatge tendre. Una manteta d’allioli cremós fet amb llet, pebre vermell picant espargit i... BAVOOM!

La bomba d’en Siscu, l’aposta d’en Francesc Algué, ens parla modestament de la ductilitat de la gastronomia, ens invita a reinterpretar els clàssics amb respecte però amb valentia, a jugar amb els elements d’una tapa tan aparentment trillada com aquesta i veure què passa. Fugim de la norma, siguem irreverents, provoquem els talibans de la tradició.

3, 2, 1...