EL CONSOLADOR

Taula per a quatre

Hi ha un dubte que em tortura: per què quan entrem en un restaurant i, després de saludar, demanem "Hola, teniu taula per a quatre?", sempre, sempre, sempre, el cambrer ens respon dient “Teniu reserva?”

Alguna cosa no quadra. No! Evidentment que no tenim reserva. Quan arribem a un restaurant i hem reservat prèviament una taula, no diem “Hola, teniu taula per a quatre?”, sinó que diem “Hola, tenim una reserva a nom de Francesca Mas”, per exemple. Per quins set sous hauríem d'entrar en un restaurant i demanar una taula per a quatre si ja en tenim una de reservada? Per més que he mirat de treure'n l'entrellat, no entenc el motiu d'aquesta resposta automàtica i tan faltada de sentit per part dels cambrers. El cas no és un fet aïllat, i això és el més greu i preocupant. Segons els meus estudis estadístics -més que fiables-, un noranta per cent dels cambrers sempre responen “Teniu reserva?” quan els pregunten si hi ha una taula lliure. La pregunta sembla una mena de tic que s'ha estès per tots els restaurants de Barcelona com un virus altament contagiós. No sé si a comarques també passa -el meu estudi es basa, sobretot, en la Ciutat Comtal- però em temo que és un mal endèmic en el sector de l'hostaleria.

Però, on neix el problema d'aquesta pregunta sense cap lògica? Potser, en una ocasió, un tal Estanislau Espígul va reservar taula en un restaurant, i quan va arribar-hi -per fotre el personal, posem per cas-, en lloc de demanar per la seva taula reservada, va decidir ometre la reserva. Es va fer passar per un pobre comensal amb cara de gos desnodrit i va aconseguir que li donessin una nova taula, on va asseure's a sopar. I es va divertir contemplant l'altra taula buida. ¿Potser aquella burla va ofendre els déus de la restauració i ara ens castiguen amb aquesta pregunta en bucle permanent?

David Mamet diu que si a la religió li traiem la fe, només ens queda un matí malaguanyat de diumenge. Els cambrers de Barcelona han perdut la fe, per a ells cada dia és un matí malaguanyat de diumenge, i nosaltres, els feligresos, en paguem les conseqüències: “Teniu reserva?”